Om een gedegen programma samen te kunnen stellen, maakt de congresorganisatie een selectie uit het vaak grote aantal abstracts dat wordt ingediend. De kwaliteit/leesbaarheid van het abstract is dus van groot belang: de commissie moet immers snel en duidelijk kunnen beoordelen waar de presentatie over zal gaan. Het abstract mag geen raadsel zijn waar een reviewer meerdere malen doorheen moet lezen om heel misschien te begrijpen waar het over gaat. Ook al is het werk nog zo geweldig, zo’n abstract loopt een grote kans om toch afgewezen te worden en dat is jammer.
Het is goed om te weten dat de review commissie niet inhoudelijk beoordeelt wat de auteur van het abstract gedaan heeft en of dat wel of niet goed zou zijn. Deze verantwoording legt de auteur van het abstract immers af aan het publiek bij de presentatie. Het gaat de review commissie vooral om: is het duidelijk waar de presentatie over zal gaan en is het relevant en interessant genoeg om op het congres gepresenteerd te worden.
Onderstaand staat een aantal tips voor het schrijven van een duidelijk abstract:
• Controleer eerst of het onderwerp van uw presentatie wel past binnen de scope van het congres en of het wel relevant is voor de deelnemers. Als dit niet zo is, dan is indienen bij een ander congres wellicht een betere optie.
• Begin op tijd met schrijven! De ervaring leert dat last-minute inzendingen soms erg warrig en ongestructureerd zijn en op grond daarvan al snel worden afgewezen.
• Gebruik de indeling en andere aanwijzingen die de organisatie voorschrijft. Deze zijn er niet voor niets en worden meegenomen in de beoordeling.
• Bedenk een titel die niet te kort en niet te lang is, maar meteen de essentie weergeeft van waar de presentatie over zal gaan. Vermijd afkortingen in de titel die de lezer misschien niets zeggen.
• Verklaar afkortingen in de tekst meteen zodra ze voorkomen. Wat voor u een bekende afkorting is, kan dat voor een reviewer heel goed niet zijn.
• Bouw het abstract logisch op: dit is onze context, dit hebben we gedaan, dit zijn onze ervaringen of uitkomsten, en dit zijn onze lesssons learned waar collega’s wat aan kunnen hebben.
• Belangrijk om te weten: beschrijf je een innovatie of implementatie die nog in ontwikkeling is en waarvan je nog geen uitkomsten hebt op het moment van indienen van het abstract, kies dan altijd voor Poster. Beloftes “dat er wel uitkomsten zullen zijn ten tijde van het congres” worden niet geaccepteerd voor een Praktijkpaper, maar wel voor een Poster presentatie. Een Poster kan heel goed een idee of “work-in-progress” beschrijven, en dat is vaak ook erg waardevol om op het congres te delen en te bespreken!
En dan nog een laatste tip: laat het concept abstract gewoon eens lezen door een bekende of familielid. Zij kennen natuurlijk niet alle termen, maar als zij toch een goed beeld hebben van wat je probeert over te brengen, dan heb je waarschijnlijk een duidelijk abstract geschreven dat de reviewers ook zal aanspreken! Succes met de voorbereidingen!
Van de voorzitter van de review commissie
Peter (P.G.M.) de Jong