Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei in Egmond aan Zee

We leven in een boeiende en heel snel evoluerende wereld met een toegenomen mobiliteit van patiënten en zorgverleners. Een wereld waar we samen zorg moeten dragen voor de mens en de natuur. Hoe kunnen we onze zorgverleners het best voorbereiden en levenslang laten meegroeien met de nieuwe evoluties die het zorglandschap drastisch zullen hertekenen? Hoe gaan die zorgverleners in de toekomst samenwerken? Hoe maken we onze opleidingen “future proof”? Het thema van het NVMO Congres is ‘Zorgverleners voor de wereld van morgen‘.

Klik hier voor het promotiefilmpje van het NVMO Congres 2025.

Tot ziens op het NVMO congres 2025!

Hoofdorganisator
Philippe Gevaert

Praktische informatie

Hoofdorganisator van het NVMO Congres 2025 is de Universiteit Gent ondersteund door de NVMO Congrescommissie en het Congressecretariaat NVMO Congres.

Hoofdorganisator NVMO Congres 2025

Philippe Gevaert | Universiteit Gent
Sofie Lang | Universiteit Gent

Ondersteund door:

Geert van den Brink | HAN University of Applied Sciences
Miriam Reelinck | HAN University of Applied Sciences
Juliët Beuken | Maastricht University
Daniëlle Verstegen | Maastricht University
Annemarie Spruijt | Universiteit Utrecht
Lubberta de Jong | Universiteit Utrecht
Sheeney Magdalena | student bestuurslid NVMO
Christiaan Meijer | student bestuurslid NVMO
Sanne van den Biggelaar | NVMO Congressecretariaat
Astrid Hollander | NVMO secretariaat

Contact

Sanne van den Biggelaar
Congressecretariaat NVMO Congres
T: 040-2115751
E: nvmo@congresservice.nl

Het NVMO Congres vindt plaats in Hotel Zuiderduin, Zeeweg 52 in Egmond aan Zee. De locatie is zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Een hotelkamer bij Hotel Zuiderduin, Hotel Golfzang, Hotel De Vassy of Hotel de Boei kan worden gereserveerd via de link: hotelinegmond.nl/nvmo

“Futureproof onderwijs: generieke competenties als sleutel voor de gezondheidsprofessional van morgen”

De gezondheidszorg staat voor gigantische uitdagingen. Demografische ontwikkelingen, zoals vergrijzing en een veranderende bevolkingspiramide, verhogen de druk op het gezondheidslandschap, terwijl de vraag naar voldoende en goed opgeleide gezondheidsprofessionals steeds meer groeit. Tegelijkertijd zijn er de technologische en digitale (r)evoluties, en wordt interprofessionele samenwerking steeds crucialer om complexe gezondheidsvraagstukken efficiënt aan te pakken. Dit alles vereist een kritische blik op het verwerven van competenties, zowel bij het opleiden van nieuwe professionals als bij levenslang leren.

Om tegemoet te komen aan deze uitdagingen hebben we aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent een toekomstgericht competentiekader voor de gezondheidsprofessional ontwikkeld. In samenwerking met interne stakeholders uit diverse disciplines en externe beleidsexperten identificeerden we elf generieke competenties die wij als onmisbaar zien om als gezondheidsprofessional een betekenisvolle bijdrage te leveren nu en in de toekomst. Dit kader benadrukt het belang van een gezonde balans tussen disciplinespecifieke en generieke competenties, waarbij generieke profielen steeds meer centraal staan in een multidisciplinair werkveld.

In deze sessie lichten we het ontwikkelingsproces en de kernprincipes van dit competentiekader toe en evalueren we welke de kritische succesfactoren zijn. Vervolgens illustreren we aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit de opleiding Geneeskunde hoe deze competenties concreet kunnen worden geïntegreerd in het curriculum. De sessie biedt opleidingsverantwoordelijken en beleidsmakers praktische inzichten en strategieën alsook ondersteunende tools om de curricula van opleidingen voor gezondheidsprofessionals af te stemmen op de eisen van het gezondheidslandschap van morgen.

Professor Lieven Danneels is voltijds hoogleraar aan de Universiteit Gent, vakgroep Revalidatiewetenschappen. Zijn interessedomein is de musculoskeletale revalidatie. Zowel zijn klinische expertise als zijn onderzoeksdomein situeert zich binnen dit domein, vooral het domein van rugrevalidatie. Hij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep ‘Spine, Head and Pain’. In dit domein heeft hij meer dan 200 internationale publicaties en behaalde hij enkele wetenschappelijke onderscheidingen waaronder de Clinical Science Award van de European Spine Society, de Francqui leerstoel van de Vrije Universiteit Brussel en de ISSLS Award van de International Society for the Study of the Lumbar Spine. Dit is wereldwijd de meest vooraanstaande onderscheiding in rugonderzoek.
Hij presenteerde talrijke internationale (> 100) en nationale lezingen (> 110), en is organisator van het 3-jaarlijkse wereldcongres ‘Low back and pelvic pain’. Sinds oktober 2015 is hij tevens vice-decaan onderwijs van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent.

Adeline Moons behaalde in 2020 haar masterdiploma geschiedenis (Universiteit Gent) en vervolgens in 2021 haar masterdiploma meertalige bedrijfscommunicatie (Universiteit Gent). Datzelfde jaar startte ze aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Gent als beleidsmedewerker internationalisering. Als beleidsmedewerker en nadien als projectmedewerker werkte ze mee aan de uitwerking en implementatie van het facultaire kader rond futureproof curricula. Sinds juni 2023 is Adeline aan de slag als curriculummanager bij de basisopleiding geneeskunde (Universiteit Gent).

Joachim de Vos – De 7 sleutels tot succesvolle innovatie in de gezondheidszorg

In een wereld die sneller verandert dan ooit, is het cruciaal voor de gezondheidszorg om toekomstbestendig te innoveren. Tijdens deze lezing deelt Joachim De Vos inzichten uit zijn boek en onderzoek “Why Innovation Fails en de 7 sleutels tot succesvolle innovatie”, met speciale aandacht voor Scenario Planning en Foresight Analyse.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden, zoals scenario-oefeningen met het RIZIV en de ontwikkeling van de nieuwe 1,5 miljard euro UZ Gent-campus, wordt aangetoond hoe toekomstscenario’s organisaties helpen om strategische keuzes te maken in een complexe, snel evoluerende wereld. Daarnaast wordt ingegaan op de impact van robotica, kunstmatige intelligentie en technologische evoluties op de gezondheidszorg van morgen.
Deze lezing biedt concrete handvatten om duurzaam te innoveren en klaar te zijn voor de uitdagingen én kansen van de toekomst.

Sinds 1995 is Joachim De Vos een drijvende kracht achter Living Tomorrow, het gerenommeerde “Huis van de Toekomst,” dat werd geopend door Bill Gates en geïnitieerd door zijn langjarige zakenpartner Frank Beliën. Dit internationale innovatieplatform heeft meer dan 5 miljoen bezoekers geïnspireerd om de toekomst te verkennen en fungeert als een unieke samenwerkingshub voor bedrijven, overheden en kennisinstellingen.
In 2007 richtte Joachim TomorrowLab op, een strategisch adviesbureau dat samenwerkt met toonaangevende bedrijven wereldwijd aan innovatie- en toekomststrategieën. Als voormalig CEO van beide organisaties leidde hij aanzienlijke groei, waaronder meer dan €100 miljoen aan investeringen en de uitbreiding van het team van 10 naar 75 leden. Sinds 2022 treedt hij op als co-voorzitter en mede-eigenaar/managing partner.
Sinds 2016 doceert Joachim het vak Scenario Planning en Future Health aan de Universiteit Gent. Hij is daarnaast een veelgevraagde keynote speaker wereldwijd en deelt inzichten uit zijn uitgebreide zakelijke ervaring. Zijn bestseller, Why Innovation Fails, geschreven in samenwerking met Steven Sasson, de uitvinder van de digitale camera, biedt essentiële lessen over valkuilen bij innovatie. Joachim is ook gastheer van de podcast “The Future of Things,” waarin hij visionaire ideeën verkent die organisaties helpen floreren in een voortdurend veranderende wereld.

Joachim De Vos
1. Managing Partner, Living Tomorrow en oprichter, TomorrowLab, Brussel
2. Auteur van het boek “Why Innovation Fails” (2022, herziene uitgave 2025)

Opleiding:
3. Master of Science in Telecommunicatie & Elektronica, KU Leuven, Campus Gent
4. MBA, Kellogg School of Management, Northwestern University, Chicago, en FBS Antwerpen
5. Oxford Scenario Planning Program, SAID Business School, University of Oxford

Andere expertise:
6. Lid van de Advisory Council, Harvard Business Review, VS
7. Lid van het Founding Board, Philips Research Creative Conversion Factory, Eindhoven, NL
8. Lid van de Innovatieraad, Haven van Antwerpen-Brugge, België
9. Lid van de Innovatieraad, Belgische Post (bpost), België

Evelyn Brakema

Duurzame zorg en een gezonde aarde – daar werkt Evelyn Brakema aan als voorzitter en medeoprichter van de Groene Zorg Alliantie. Dat doet zij samen met zo’n 10.000 zorgprofessionals die dit netwerk verbindt. Brakema realiseerde zich dat ze gezondheidswinst juist ook buiten de spreekkamer kan boeken tijdens haar werk als arts in een Grieks vluchtelingenkamp en tijdens haar Global Health PhD (LUMC, cum laude). Inmiddels combineert ze de groene ambities met de huisartsopleiding en postdoc onderzoek. Samen met de Groene Zorg Alliantie won Brakema diverse prijzen en benoemingen, van ‘Beste Groene Zorg Idee’ (Ministerie van VWS) tot ‘Jong Talent’ (Financieele Dagblad), van genomineerd ‘Libelle Ster’ tot plek 10 in de Trouw Duurzame 100.

The WWW of AI in Healthcare

Dat AI een cruciale bouwblok voor de toekomst van de gezondheidszorg zal zijn, is een open deur intrappen. We moeten ons echter wel bewust zijn van de mogelijkheden, maar ook van de beperkingen en wat AI concreet kan betekenen. Als het niet ten dienste staat van patiënt en zorgverstrekker kunnen we ons ernstig vragen stellen over de effectiviteit. Met andere woorden, hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de impact van AI in gezondheidszorg niet missen? Antwoord: Door AI aanvaardbaar te maken. In deze keynote gaat Tom Braekeleirs dieper in op AI, voorbij de hype. Een verhaal over de Why, Wow en Well van AI in Healthcare.

Tom Braekeleirs is een innovatieleider op het gebied van digitale gezondheid. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de IT-industrie en heeft gewerkt voor bedrijven als EDS-ATKearney, Navision en Microsoft. In 2023 werd hij gastprofessor Digitale Medische Technologie aan de Universiteit Gent (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen), specifiek gericht op AI in de gezondheidszorg. Hij is ook spreker en moderator bij Nexxworks. Daarvoor was hij CEO van BlueHealth Innovation Center, een non-profit organisatie die actief was op het gebied van digitalisering in de zorg. Tom is adviseur, podcaster, spreker, docent en columnist. In 2022 ontving hij de PRoF Award for Innovation voor zijn bijdrage aan het bevorderen van digitale innovatie in de gezondheidszorg. Zijn persoonlijke motto is: “Change the world or go home!”

 

Voor het NVMO Congres op 15 en 16 mei is een vooraankondiging gemaakt met praktische informatie.

NVMO Vooraankondiging congres boekje 2025

zondag 29 september 2024
Uiterste inleverdatum abstracts voor onderzoekspapers, praktijkpapers, posters, workshops, rondetafel sessies, symposia en fringes

eind november 2024
Auteurs van ingediende abstracts worden geïnformeerd over de status van het ingediende abstract

donderdag 21 februari 2025
Uiterste inschrijvingsdatum NVMO Congres 2024 tegen gereduceerd ‘early bird’ tarief. Na deze datum geldt het volledige tarief.

donderdag 27 maart 2025
Uiterste annuleringsdatum deelnemers congres 2025 met restitutie

donderdag 15 en vrijdag 16 mei 2025
NVMO Congres 2025 in Hotel Zuiderduin

Onderzoekspapers hebben betrekking op onderzoek op het brede terrein van onderwijs of opleiding.
Een onderzoekspaper rapporteert een volledig afgeronde studie, inclusief resultaten en conclusie. Het onderzoek is ingebed in theorie/literatuur en draagt bij aan verdere theorievorming en/of toetst bestaande theorieën. Het kan zowel reviews, literatuurstudies, als empirisch (kwantitatief als kwalitatief) onderzoek betreffen.

Praktijkpapers hebben betrekking op praktijkvoorbeelden op het brede terrein van onderwijs of opleiding.
Bijvoorbeeld beschrijvingen en innovaties van de onderwijspraktijk of evaluaties van lokale ontwikkelingen. De nadruk ligt op implicaties voor de onderwijs- of opleidingspraktijk en ‘lessons learned’. De praktijkvoorbeelden kunnen uiteraard geslaagde innovaties betreffen, maar ook voorbeelden waar het ‘fout’ is gegaan en de analyse daarvan kunnen zeer leerzaam zijn!

Posterpresentaties kunnen over zowel afgerond als lopend onderzoek als ontwikkelingen, innovaties of beschouwingen op onderwijs- en opleidingsgebied gaan.

Workshops zijn interactieve sessies bedoeld om deelnemers kennis te laten maken met nieuwe ideeën, methodes of tools die voortkomen uit onderzoek en/of praktijkervaringen in het onderwijs. In workshops worden interactieve werkvormen gebruikt zodat de deelnemers zelf aan de slag kunnen.

Rondetafelsessies zijn interactieve sessies waarin een bepaald thema of probleem vanuit verschillende perspectieven wordt belicht en bediscussieerd. Deelnemers aan een rondetafelsessie worden actief betrokken in de discussie.

In Fringesessies kan alles – als het maar verband houdt met onderwijs in gezondheidszorgberoepen in de breedste zin van het woord.

Aanmelden voor de pre conferences op 14 mei kan via Inschrijven NVMO Congres 2025
Indien je al aangemeld bent voor het NVMO Congres kun je volstaan met een mail sturen naar nvmo@congresservice.nl

Samen op weg naar een nieuw curriculum: hoe ga je om met al die stakeholders?

Tijd: 13.00-17.00 uur
Kosten: € 110,-
Aantal deelnemers: 24
NVMO Werkgroep: Curriculumontwerp en -Onderhoud

Bij de ontwikkeling van een curriculum zijn veel stakeholders betrokken. Hoe hou je hen allemaal geïnformeerd? Hoe zorg je ervoor dat ‘iedereen’ zich gehoord voelt? Hoe kom je tot consensus op lastige onderdelen? Hoe creëer je draagvlak? Hoe ga je om met conflicterende belangen/agenda’s?

In deze sessie, georganiseerd door werkgroep Curriculumontwerp en -onderhoud (COO), onderzoeken we hoe de verschillende stakeholders die betrokken zijn bij curriculumontwikkeling, invloed uitoefenen op het proces en het curriculumontwerp. Door middel van verschillende werkvormen en vanuit specifieke situaties van de deelnemers, zullen we dit belangrijke aspect van curriculumontwikkeling ontleden.
In het tweede deel van de bijeenkomst is er ruimte voor intervisie over dit thema en andere aan curriculumontwerp gerelateerde onderwerpen. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek over situaties in de eigen verandersetting, en gaan samen op zoek naar oplossingen.

Leerdoelen leefstijl: wat doen, wat willen en kunnen we ermee?

Tijd: 14.00-17.30 uur
Kosten: € 110,-
Aantal deelnemers: 30
NVMO Werkgroep: Preventie en Leefstijl

Afgelopen jaar zijn de landelijke leerdoelen Voeding en Leefstijl opgesteld ism de Coalitie Leefstijl in de zorg, de Alliantie voeding in de zorg, NFU, NVMO, Student en Leefstijl, NVD, OCG en vele andere stakeholders.
Graag presenteren we deze leerdoelen aan docenten die betrokken zijn bij het (para)medisch onderwijs. We delen goede voorbeelden hoe leerdoelen voeding en leefstijl worden geïmplementeerd in de praktijk ter inspiratie. Daarnaast bespreken gezamenlijk kansen, beperkingen hoe deze (verder) in te bedden in eigen onderwijs/eigen opleiding. Hierbij zetten we aan tot concrete actiepunten voor de implementatie van deze leerdoelen in eigen onderwijs/opleiding.

Planetary Health in het onderwijs: Design yourself or copy proudly!

Tijd: 14.00-17.00 uur
Kosten: € 110,-
Aantal deelnemers: 50
NVMO Werkgroep: Planetary Health

Onze volksgezondheid wordt steeds meer beïnvloed en bedreigd door ecologische veranderingen, zoals klimaatverandering, luchtvervuiling en verlies van biodiversiteit. Medische professionals moeten worden voorbereid op hun rol in de ecologische- en gezondheidscrisis en leren hoe klimaatgerelateerde en klimaatvriendelijke zorg kan worden geboden. Uit verschillende enquêtes binnen meerdere medische opleidingen blijkt dat studenten en aios behoefte hebben aan onderwijs over Planetary health en zij geven aan ook te verwachten dat zij hierin worden onderwezen.
Daarom is het van belang dat Planetary health wordt geïntegreerd in de medische opleidingen, niet alleen gericht op het genezen van ziekten, maar gezien de toenemende vergrijzing en personeelstekorten, ook op het bevorderen van een duurzaam en toekomstbestendig zorgsysteem.

Maar hoe doe je dat? Planetary health is een complex vakgebied, want het vereist een integrale benadering die kennis uit verschillende disciplines combineert, zoals geneeskunde, ecologie, economie en sociologie. Weinig onderwijsprofessionals zijn zo breed opgeleid, wat maakt dat ook docenten soms kampen met onzekerheid en een gebrek aan kennis en ervaring. Hoe kunnen docenten, zonder ‘boven de stof te staan’, toch adequaat, onderbouwd en transformatief onderwijs bieden? Dat willen we deze middag samen uitzoeken!

We nodigen alle onderwijsprofessionals, studenten en andere geïnteresseerden van harte uit die zich bezighouden met Planetary health in hun opleiding, dit van plan zijn of hier interesse in hebben om deel te nemen aan de pre-conference “Planetary health in het onderwijs: Design yourself or copy proudly!”

Tijdens deze pre-conference delen verschillende leden van de werkgroep Planetary health vanuit hun eigen vakgebied een aantal voorbeelden van onderwijsmodules en werkvormen, die zij in de afgelopen tijd hebben ontwikkeld en hebben geïmplementeerd in hun opleidingssetting. Aansluitend nodigen we jullie van harte uit om eigen onderwijsvraagstukken rondom Planetary health in te brengen en samen met collega’s te brainstormen over mogelijke onderwijsvormen en implementaties in uw eigen opleiding. Dit is een unieke gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, ideeën te ontwikkelen, te leren van elkaar in een collaboratieve omgeving en om je docentennetwerk uit te breiden.

‘Copy proudly’ is ons motto, want we hebben geen tijd meer om naast elkaar het wiel uit te vinden!

Pitch Perfect: Inspiring and Impactful Presentations

Tijd: 14.00-17.30 uur
Kosten: € 110,-
Aantal deelnemers: 25
NVMO Werkgroep: JON (Jonge Onderzoekers Netwerk)

Are you a young researcher in medical education looking to present your research in a powerful and convincing way? Then this interactive pre-conference workshop is exactly what you need! Whether you’re preparing for your first conference presentation or simply want to increase your impact, this session will teach you how to truly bring your research to life.
A strong pitch is more than just a summary of your work; it’s an opportunity to inspire your audience and convince them of the value of your research. In this workshop, you’ll learn about the key elements of a compelling pitch: from crafting an engaging opening to developing a memorable core message. You’ll also discover how effective body language, vocal delivery, and visual aids can enhance your message.
This workshop is hands-on and guaranteed to boost your presentation skills. Don’t miss this chance to put your research in the spotlight! Sign up now and pitch your way to success.

Accreditatie zal worden aangevraagd bij ABAN en bij de V&VN Verpleegkundig Specialisten.

Inschrijven

De inschrijving is pas definitief na registratie én ontvangst van het verschuldigde inschrijfgeld. Inschrijving voor het congres geeft recht op het bijwonen van voordrachten, lunches en borrel. Bij inschrijving na 21 februari 2025 geldt een toeslag van € 50,-. Vanaf deze datum kan de betaling alleen nog via een automatisch incasso worden voldaan en niet meer via een factuur. N.B. Ook als alleen een abstract ingestuurd wordt, is een inschrijving via de website nodig voor het congres én het voldoen van de congreskosten. Bij annulering van de congresregistratie (uiterlijk 27 maart 2025) wordt het reeds ontvangen inschrijfgeld na aftrek van € 50,00 administratiekosten teruggeboekt. Na 27 maart is de inschrijving bindend en wordt bij annulering het inschrijfgeld niet teruggestort. Het is nog wel mogelijk om (indien wenselijk) in overleg met de congresorganisatie een plaatsvervanger aan te melden. Let op: bij het aanmelden als 'Lid NVMO' bij twijfel graag eerst nagaan of u al dan niet lid bent. We krijgen veel aanmeldingen met aanmelding als lid wat achteraf niet klopt. Indien er een collectief lidmaatschap is van een afdeling dient uw naam ook te zijn doorgeven, dan bent u niet automatisch lid. Indien u geen lid blijkt te zijn zullen wij uw registratie aanpassen naar geen lid.

Inschrijfkosten
Student/AIOS/lid NVMO
Niet leden NVMO
2 dagen NVMO congres excl. overnachting
€ 375,-
€ 475,-
NVMO Congres alleen donderdag (15 mei 2025)
€ 270,-
€ 370,-
NVMO Congres alleen vrijdag (16 mei 2025)
€ 219,-
€ 320,-
Diner donderdag (15 mei 2025)
€ 49,50
€ 49,50

Inschrijven voor het NVMO Congres 2025

Het NVMO Congres 2025 vindt plaats op 15 en 16 mei in Hotel Zuiderduin, Egmond aan Zee. Het thema van dit congres is 'De zorgverlener voor de wereld van morgen'. Hoofdorganisator is Philippe Gevaert van Universiteit Gent.

Banner
Banner
Banner
Banner

Meer informatie over de NVMO

De NVMO is een vereniging voor professionals betrokken bij het onderwijs, opleiden en leren in de gezondheidszorg. We richten ons op kwaliteitsverbetering, innovatie en onderzoek.