Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei in Egmond aan Zee

We leven in een boeiende en heel snel evoluerende wereld met een toegenomen mobiliteit van patiënten en zorgverleners. Een wereld waar we samen zorg moeten dragen voor de mens en de natuur. Hoe kunnen we onze zorgverleners het best voorbereiden en levenslang laten meegroeien met de nieuwe evoluties die het zorglandschap drastisch zullen hertekenen? Hoe gaan die zorgverleners in de toekomst samenwerken? Hoe maken we onze opleidingen “future proof”?

Klik hier voor het promotiefilmpje van het NVMO Congres 2025.

Tot ziens op het NVMO congres 2025!

Hoofdorganisator
Philippe Gevaert

Praktische informatie

Hoofdorganisator van het NVMO Congres 2025 is de Universiteit Gent ondersteund door de NVMO Congrescommissie en het Congressecretariaat NVMO Congres.

Hoofdorganisator NVMO Congres 2025

Philippe Gevaert | Universiteit Gent
Sofie Lang | Universiteit Gent

Ondersteund door:

Geert van den Brink | HAN University of Applied Sciences
Miriam Reelinck | HAN University of Applied Sciences
Juliët Beuken | Maastricht University
Daniëlle Verstegen | Maastricht University
Annemarie Spruijt | Universiteit Utrecht
Lubberta de Jong | Universiteit Utrecht
Sheeney Magdalena | student bestuurslid NVMO
Christiaan Meijer | student bestuurslid NVMO
Sanne van den Biggelaar | NVMO Congressecretariaat
Astrid Hollander | NVMO secretariaat

Contact

Sanne van den Biggelaar
Congressecretariaat NVMO Congres
T: 040-2115751
E: nvmo@congresservice.nl

Het NVMO Congres vindt plaats in Hotel Zuiderduin, Zeeweg 52 in Egmond aan Zee. De locatie is zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Een hotelkamer bij Hotel Zuiderduin, Hotel Golfzang, Hotel De Vassy of Hotel de Boei kan worden gereserveerd via de link: hotelinegmond.nl/nvmo

zondag 29 september 2024
Uiterste inleverdatum abstracts voor onderzoekspapers, praktijkpapers, posters, workshops, rondetafel sessies, symposia en fringes

eind november 2024
Auteurs van ingediende abstracts worden geïnformeerd over de status van het ingediende abstract

donderdag 21 februari 2025
Uiterste inschrijvingsdatum NVMO Congres 2024 tegen gereduceerd ‘early bird’ tarief. Na deze datum geldt het volledige tarief.

donderdag 27 maart 2025
Uiterste annuleringsdatum deelnemers congres 2025 met restitutie

donderdag 15 en vrijdag 16 mei 2025
NVMO Congres 2025 in Hotel Zuiderduin

Onderzoekspapers hebben betrekking op onderzoek op het brede terrein van onderwijs of opleiding.
Een onderzoekspaper rapporteert een volledig afgeronde studie, inclusief resultaten en conclusie. Het onderzoek is ingebed in theorie/literatuur en draagt bij aan verdere theorievorming en/of toetst bestaande theorieën. Het kan zowel reviews, literatuurstudies, als empirisch (kwantitatief als kwalitatief) onderzoek betreffen.

Praktijkpapers hebben betrekking op praktijkvoorbeelden op het brede terrein van onderwijs of opleiding.
Bijvoorbeeld beschrijvingen en innovaties van de onderwijspraktijk of evaluaties van lokale ontwikkelingen. De nadruk ligt op implicaties voor de onderwijs- of opleidingspraktijk en ‘lessons learned’. De praktijkvoorbeelden kunnen uiteraard geslaagde innovaties betreffen, maar ook voorbeelden waar het ‘fout’ is gegaan en de analyse daarvan kunnen zeer leerzaam zijn!

Posterpresentaties kunnen over zowel afgerond als lopend onderzoek als ontwikkelingen, innovaties of beschouwingen op onderwijs- en opleidingsgebied gaan.

Workshops zijn interactieve sessies bedoeld om deelnemers kennis te laten maken met nieuwe ideeën, methodes of tools die voortkomen uit onderzoek en/of praktijkervaringen in het onderwijs. In workshops worden interactieve werkvormen gebruikt zodat de deelnemers zelf aan de slag kunnen.

Rondetafelsessies zijn interactieve sessies waarin een bepaald thema of probleem vanuit verschillende perspectieven wordt belicht en bediscussieerd. Deelnemers aan een rondetafelsessie worden actief betrokken in de discussie.

In Fringesessies kan alles – als het maar verband houdt met onderwijs in gezondheidszorgberoepen in de breedste zin van het woord.

Om een gedegen programma samen te kunnen stellen, maakt de congresorganisatie een selectie uit het vaak grote aantal abstracts dat wordt ingediend. De kwaliteit/leesbaarheid van het abstract is dus van groot belang: de commissie moet immers snel en duidelijk kunnen beoordelen waar de presentatie over zal gaan. Het abstract mag geen raadsel zijn waar een reviewer meerdere malen doorheen moet lezen om heel misschien te begrijpen waar het over gaat. Ook al is het werk nog zo geweldig, zo’n abstract loopt een grote kans om toch afgewezen te worden en dat is jammer.

Het is goed om te weten dat de review commissie niet inhoudelijk beoordeelt wat de auteur van het abstract gedaan heeft en of dat wel of niet goed zou zijn. Deze verantwoording legt de auteur van het abstract immers af aan het publiek bij de presentatie. Het gaat de review commissie vooral om: is het duidelijk waar de presentatie over zal gaan en is het relevant en interessant genoeg om op het congres gepresenteerd te worden.

Onderstaand staat een aantal tips voor het schrijven van een duidelijk abstract:

• Controleer eerst of het onderwerp van uw presentatie wel past binnen de scope van het congres en of het wel relevant is voor de deelnemers. Als dit niet zo is, dan is indienen bij een ander congres wellicht een betere optie.

• Begin op tijd met schrijven! De ervaring leert dat last-minute inzendingen soms erg warrig en ongestructureerd zijn en op grond daarvan al snel worden afgewezen.

• Gebruik de indeling en andere aanwijzingen die de organisatie voorschrijft. Deze zijn er niet voor niets en worden meegenomen in de beoordeling.

• Bedenk een titel die niet te kort en niet te lang is, maar meteen de essentie weergeeft van waar de presentatie over zal gaan. Vermijd afkortingen in de titel die de lezer misschien niets zeggen.

• Verklaar afkortingen in de tekst meteen zodra ze voorkomen. Wat voor u een bekende afkorting is, kan dat voor een reviewer heel goed niet zijn.

• Bouw het abstract logisch op: dit is onze context, dit hebben we gedaan, dit zijn onze ervaringen of uitkomsten, en dit zijn onze lesssons learned waar collega’s wat aan kunnen hebben.

• Belangrijk om te weten: beschrijf je een innovatie of implementatie die nog in ontwikkeling is en waarvan je nog geen uitkomsten hebt op het moment van indienen van het abstract, kies dan altijd voor Poster. Beloftes “dat er wel uitkomsten zullen zijn ten tijde van het congres” worden niet geaccepteerd voor een Praktijkpaper, maar wel voor een Poster presentatie. Een Poster kan heel goed een idee of “work-in-progress” beschrijven, en dat is vaak ook erg waardevol om op het congres te delen en te bespreken!

En dan nog een laatste tip: laat het concept abstract gewoon eens lezen door een bekende of familielid. Zij kennen natuurlijk niet alle termen, maar als zij toch een goed beeld hebben van wat je probeert over te brengen, dan heb je waarschijnlijk een duidelijk abstract geschreven dat de reviewers ook zal aanspreken! Succes met de voorbereidingen!

Van de voorzitter van de review commissie
Peter (P.G.M.) de Jong

Het indienen en registreren van Posters en Praktijkpapers voor het NVMO Congres 2025 kan via de link: indienen van Posters en Praktijkpapers

Posters (max 425 woorden incl. max 2 referenties)
In een poster kunnen zowel afgerond als lopend onderzoek als ontwikkelingen, innovaties of beschouwingen op onderwijs- en opleidingsgebied worden gepresenteerd. Globaal gesproken worden voor de inhoud van de posters dezelfde voorwaarden aangehouden als bij de papers. De posters worden zo veel mogelijk thematisch onderverdeeld.
Tijdens de posterpresentatie geeft de presentator een korte toelichting van maximaal 2 minuten. Hierna vindt onder leiding van de voorzitter een discussie plaats van maximaal 5 minuten.
De abstracts voor deze categorie worden beoordeeld door de congrescommissie via een peer-review proces (tenminste 2 beoordelaars per abstract). Abstracts voor posterpresentaties dienen gestructureerd te zijn aan de hand van de volgende onderdelen:
• Context / probleemstelling/aanleiding
• Beschrijving interventie, innovatie / methode
• Ervaringen/analyse van de implementatie /resultaten
• Lessons learned / discussie
• Maximaal 2 literatuurverwijzingen
• Trefwoorden

Praktijkpapers (max 425 woorden incl. max 2 referenties)
Bijdragen binnen deze categorie hebben betrekking op praktijkvoorbeelden op het brede terrein van onderwijs of opleiding. Bijvoorbeeld beschrijvingen van innovaties van de onderwijspraktijk of evaluaties van lokale ontwikkelingen. De nadruk ligt op implicaties voor de onderwijs- of opleidingspraktijk en ‘lessons learned’. De praktijkvoorbeelden kunnen uiteraard geslaagde innovaties betreffen, maar ook voorbeelden waar het ‘fout’ is gegaan en de analyse daarvan kunnen zeer leerzaam zijn!

De spreektijd is 10 minuten, gevolgd door 5 minuten discussie. In de discussie ligt de nadruk op implicaties voor de praktijk en wat anderen ervan kunnen. De abstracts voor deze categorie worden beoordeeld door de congrescommissie via een peer-review proces (tenminste 2 beoordelaars per abstract). Abstracts voor deze categorie dienen gestructureerd te zijn aan de hand van de volgende subkoppen:
• Context/probleemstelling of aanleiding
• Beschrijving van de interventie/innovatie
• Ervaringen/analyse van de implementatie
• Lessons learned (implicaties voor de praktijk)
• Maximaal 2 literatuurverwijzingen
• Trefwoorden

Praktijkpaper of poster? Wanneer je niet helemaal zeker bent of het praktijkvoorbeeld geschikt is voor een paper of een poster, dan kun je de keuze daarvan bij de congresorganisatie neerleggen. Je kiest dan voor Praktijkpaper/poster.

Het indienen en registreren van een workshop of rondetafelsessie voor het NVMO Congres 2025 kan via de link: Indienen Workshops en Rondetafels

Voor het indienen van een workshop kan gebruik worden gemaakt van het format: Format draaiboek workshop NVMO Congres 2025

Voor het indienen van een rondetafel kan gebruik worden gemaakt van het format: Format draaiboek rondetafelsessie NVMO Congres 2025

Workshops (max 425 woorden incl. max 2 referenties)
Workshops zijn interactieves essies bedoeld om deelnemers kennis te laten maken met nieuwe ideeën, methodes of tools die voortkomen uit onderzoek en/of praktijkervaringen in het onderwijs. In workshops worden interactieve werkvormen gebruikt zodat de deelnemers zelf aan de slag kunnen. De workshop dient de ‘lokale situatie’ te overstijgen en wordt bij voorkeur georganiseerd door een team waarin verschillende perspectieven, beroepsgroepen of instituten zijn vertegenwoordigd. Duur van een workshop is 75 minuten. Abstracts voor workshops dienen gestructureerd te zijn aan de hand van de volgende subkoppen:
• Thema
• Doel
• Doelgroep
• Opzet workshop: activiteiten, opbrengst
• Maximum aantal deelnemers
• Trefwoorden

Rondetafelsessies (max 425 woorden incl. max 2 referenties)
Rondetafelsessies zijn interactieve sessies waarin een bepaald thema of probleem vanuit verschillende perspectieven wordt belicht en bediscussieerd. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de deelnemers aan de rondetafelsessie actief worden betrokken bij de discussie. De rondetafelsessie dient de ‘lokale situatie’ te overstijgen en wordt bij voorkeur georganiseerd door een team waarin verschillende perspectieven, beroepsgroepen of instituten zijn vertegenwoordigd. Duur van een rondetafelsessie is 75 minuten. Abstracts voor een rondetafelsessie dienen gestructureerd te zijn aan de hand van de volgende subkoppen:
• Thema
• Doel
• Doelgroep
• Opzet: activiteiten, opbrengst
• Maximum aantal deelnemers
• Trefwoorden

Draaiboek t.b.v. workshops en rondetafelsessies
Om de opzet van de rondetafelsessie/workshops beter duidelijk te maken, dien je naast het abstract een draaiboek in te dienen. Het format voor dit draaiboek kun je downloaden via de website waar je het abstract indient. Indien er geen volledig ingevuld draaiboek is ontvangen, kan het abstract niet worden beoordeeld. De deadline voor het toesturen van het draaiboek is 29 september 2023. Je kunt het draaiboek o.v.v. de titel van je abstract/naam auteur mailen naar nvmo@congresservice.nl .

Het indienen en registreren van onderzoekspapers voor het NVMO Congres 2025 kan via de link: indienen van Onderzoekspapers.

Onderzoekspapers (max 600 woorden incl. max 2 referenties)
Bijdragen binnen deze categorie hebben betrekking op onderzoek op het brede terrein van onderwijs of opleiding. Een onderzoekspaper rapporteert een volledig afgeronde studie, dus inclusief resultaten en conclusie (papers met voorlopige resultaten en conclusies vallen niet onder de categorie onderzoekpapers en kunnen als poster worden ingediend). Het onderzoek is ingebed in theorie/literatuur en draagt bij aan verdere theorievorming en/of toetst bestaande theorieën. Het kan zowel reviews, literatuurstudies, als empirisch (kwantitatief of kwalitatief) onderzoek betreffen.

De spreektijd is 10 minuten, gevolgd door 5 minuten discussie. In de discussies ligt de nadruk op de methodologie, wat de studie toevoegt aan de reeds bestaande literatuur en/of theorievorming naast de resultaten en mogelijke implicaties voor praktijk en verder onderzoek. Beoordeling van abstracts in deze categorie vindt plaats door de Wetenschapscommissie van de NVMO. Daarbij hanteren zij de volgende criteria:
• in de achtergrond wordt ingegaan op wat er reeds bekend is en/of inbedding in theorie
• de probleemstelling is helder beschreven en de onderzoeksvraag is duidelijk geformuleerd op basis van welke kennis ontbreekt in de literatuur;
• het onderzoek is methodologisch correct opgezet en uitgevoerd;
• de conclusies volgen uit de gevonden resultaten;
• in de discussie worden de resultaten en conclusies kritisch beschouwd in het licht van de onderzoeksvraag en het theoretisch kader.

Abstracts voor deze categorie dienen gestructureerd te zijn aan de hand van de volgende subkoppen:
• Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen)
• Methode
• Resultaten (en conclusie)
• Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie)
• Maximaal twee literatuurverwijzingen
• Trefwoorden

Het indienen en registreren van een Fringes of Symposia voor het NVMO Congres 2025 kan via de link: indienen van Fringes of Symposia.

Fringes (max 425 woorden)
De NVMO Fringe sessies zijn onder het mom ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ afgekeken van het AMEE-congres (Association for Medical Education in Europe). In de fringe sessie kan alles – als het maar verband houdt met medisch onderwijs in de breedste zin van het woord. Het podium mag 15 minuten gebruikt worden. Er zijn geen voorgeschreven regels voor het abstract, behalve dat de lengte van de titel maximaal 200 karakters is en de tekst van het abstract maximaal 425 woorden bevat en in het Nederlands is geschreven. De congrescommissie selecteert op vorm, inhoud en kwaliteit. De fringe kan je mailen naar nvmo@congresservice.nl.

Inschrijven

De inschrijving is pas definitief na registratie én ontvangst van het verschuldigde inschrijfgeld. Inschrijving voor het congres geeft recht op het bijwonen van voordrachten, lunches en borrel. Bij inschrijving na 21 februari 2025 geldt een toeslag van € 50,-. Vanaf deze datum kan de betaling alleen nog via een automatisch incasso worden voldaan en niet meer via een factuur. N.B. Ook als alleen een abstract ingestuurd wordt, is een inschrijving via de website nodig voor het congres én het voldoen van de congreskosten. Bij annulering van de congresregistratie (uiterlijk 27 maart 2025) wordt het reeds ontvangen inschrijfgeld na aftrek van € 50,00 administratiekosten teruggeboekt. Na 27 maart is de inschrijving bindend en wordt bij annulering het inschrijfgeld niet teruggestort. Het is nog wel mogelijk om (indien wenselijk) in overleg met de congresorganisatie een plaatsvervanger aan te melden.

Inschrijfkosten
Student/AIOS/lid NVMO
Niet leden NVMO
2 dagen NVMO congres excl. overnachting
€ 375,-
€ 475,-
NVMO Congres alleen donderdag (15 mei 2025)
€ 270,-
€ 370,-
NVMO Congres alleen vrijdag (16 mei 2025)
€ 219,-
€ 320,-
Diner donderdag (15 mei 2025)
€ 49,50
€ 49,50

Inschrijven voor het NVMO Congres 2025

Het NVMO Congres 2025 vindt plaats op 15 en 16 mei in Hotel Zuiderduin, Egmond aan Zee. Het thema van dit congres is 'De zorgverlener voor de wereld van morgen'. Hoofdorganisator is Philippe Gevaert van Universiteit Gent.

Banner
Banner
Banner
Banner

Meer informatie over de NVMO

De NVMO is een vereniging voor professionals betrokken bij het onderwijs, opleiden en leren in de gezondheidszorg. We richten ons op kwaliteitsverbetering, innovatie en onderzoek.