Terugblik NVMO Congres 2024

Dit jaar vond het NVMO congres na 6 jaar weer in het ‘vertrouwde’ Hotel Zuiderduin plaats in Egmond aan Zee en lag de organisatie in handen van hoofdorganisatoren Geert van den Brink en Miriam Reelick namens de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de congrescommissie waar voor dit congres ook de werkgroep Diversiteit en Inclusie bij betrokken was.

Circa 1000 deelnemers werden twee dagen ondergedompeld in onderwijsinnovatie en specifiek het thema ‘Gelijke kansen in gezondheidszorgonderwijs’. Het was een programma met geweldige sessies en 4 krachtige plenaire lezingen.

Rashmi Kusurkar opende als voorzitter van het NVMO dit congres met onder meer een persoonlijk verhaal over haar geïntegreerde Indiase en Nederlandse identiteit. Haar boodschap was dat juist deze combinatie je sterker maakt, omdat je een extra perspectief inbrengt en de mooie dingen uit een andere cultuur combineert met de Nederlandse cultuur.  Klik hier om haar presentatie te bekijken of terug te kijken.

Joris Luyendijk was de eerste plenaire hoofdspreker en deelde in zijn lezing ‘De zeven vinkjes’ wat een bevoorrechte positie doet met het mens- en maatschappijbeeld en wanneer je deze of een aantal vinkjes niet hebt.
Luyendijk sloeg daarmee exact de juiste toon aan, met sprekende voorbeelden die tot denken aanzetten. Bewust zijn van de bubbel waar je in zit, en hoe je daar mee omgaat. Iedereen heeft de vinkjes voor zichzelf geteld en heeft stof tot nadenken over de manieren waarop anders zijn of uitsluiting plaatsvindt.

Bridget Kievits gaf een exposé over de bijdrage van het HBO aan het gezondheidszorgonderwijs en welke ontwikkelingen het HBO heeft doorgemaakt. Ook riep zij op om meer samen te werken tussen het WO en HBO en ook tussen het HBO en MBO. Door deze lezing zijn we weer dichter bij elkaar gekomen, wat nodig is in onze steeds groeiende samenwerking en de uitdagingen die het gezondheidszorgonderwijs te wachten staat.

Jamiu Busari heeft in zijn lezing verteld over de impact, de uitdagingen en de mogelijkheden om kansengelijkheid te vergroten. In zijn voordracht werden verschillende verhalen en voorbeelden gedeeld, en werden de toehoorders uitgenodigd om kritisch na te denken over de systemische discriminatie in de infrastructuur van het Nederlandse opleiding- en zorgverleningstelsel. Als we in Nederland eerlijk en gelijkwaardig zorg willen bieden, moeten er meer diversiteit en representatie zijn onder zorgaanbieders (in opleiding) was het betoog van Busari. Daarmee wist hij het publiek diep te raken en sloot hij af met een prachtige positieve en warme boodschap over shared humanity. Klik hier voor de presentatie: Presentatie Lezing Jamiu Busari 17 mei 2024 NVMO Congres

Marleen Koster en Shangrila Sewratan hebben als eerste studenten (geneeskunde) op het NVMO een plenaire lezing verzorgd. Zij hebben het verhaal geschetst vanuit het perspectief van de studenten van aanmelding, de opleiding, de coschappen en het medisch vervolgonderwijs. Met sprekende voorbeelden werd duidelijk wat de leaky pipeline is en hoe we hier mee om kunnen gaan. Deze inhoud sluit naadloos aan bij het werk wat zij verzetten binnen het bestuur van CODING (Het Collectief voor Diversiteit en Inclusie in de Nederlandse Geneeskunde). Klik hier voor de presentatie van CODING: Presentatie CODING 17 mei 2024 NVMO Congres

Naast deze hoofdlezingen vonden er vele interessante parallelle sessies plaats, zoals symposia over onder meer de decentrale selectie met meer kansengelijkheid, het werk van PHAROS (een stichting die grote gezondheidsverschillen wil terugdringen) of over het inzetten van patiënten in het onderwijs. Naast deze symposia waren er verschillende workshops, fringes, rondetafelsessies, korte paperpresentaties en posterpresentaties.

Tijdens het congres worden ieder jaar ook prijzen uitgereikt. De prijs voor de Beste Onderwijsinnovatie wordt tweejaarlijks uitgereikt. De jury heeft voor 2024 uit 8 inzendingen na rijp beraad 3 genomineerden gekozen en Leergang Kwalificatie Klinisch Onderwijs (KKO) van UMC Utrecht tot prijswinnaar uitgeroepen. De prijs voor de beste praktijkpaper ging naar Mila van Dorst, UMC Utrecht met de titel ‘Help. Hoe leer ik op de werkplek – De ontwikkeling van een training via het ADDIE-model die geneeskundestudenten voorbereidt op het informeel werkplekleren tijdens hun coschappen’. De prijs voor de beste poster ging naar Csila de Knijff, UMC Utrecht met de titel ‘Medisch maatje: geneeskundestudenten als medisch maatje’. Tot slot ging de prijs voor de beste onderzoekspaper naar Gerbrich Galema, UMC Groningen met de titel ‘Optimaliseren van de transities van arts-assistenten: voorkeuren van arts-assistenten voor organisatiesocialistische strategieën. Een Q-studie.’

De duizend bezoekers hebben daarnaast veel kunnen netwerken en inspiratie kunnen opdoen in een inspirerende atmosfeer, onder meer met een diner en feest aan het strand. Dat smaakt naar meer, dus volgend jaar weer!
Volgend jaar, 15 en 16 mei 2025, is Philippe Gevaert van Universiteit Gent hoofdorganisator van het NVMO congres en is het thema ‘Zorgverleners voor de wereld van morgen’.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee