Preventie en Leefstijl

Inleiding

Preventie en leefstijl is een belangrijk sociaalmaatschappelijk thema en heeft grote invloed op de gezondheid van de bevolking. In het raamplan voor de medische opleidingen uit 2020 heeft dit thema voor het eerst meer aandacht gekregen. Doel van deze werkgroep is samenwerking en ontwikkeling van onderwijs over preventie en leefstijl in de medisch georiënteerd opleidingen . Dit betreft zowel basiskennis als de relatie met mechanismen van gezondheid en ziekten en de invloed van gedrag. Ook de praktische toepassing van deze kennis, waaronder de aanpak van leefstijl in de spreekkamer, (on)zin van verschillende interventies, de onderliggende wetenschappelijke onderbouwing zijn onderwerpen waar onderwijs over ontwikkeld wordt.

Onze focus

De werkgroep wil alle dimensies op het gebied van Preventie en Leefstijl aan bod laten komen. Vanaf de gezonde basis tot mechanismen die ziekte en gezondheid beïnvloeden tot gedrag en hoe dat met de juiste vaardigheden bespreken in de spreekkamer. Daarnaast wil de werkgroep praktische toepassing van deze kennis in het onderwijs in de masterfase stimuleren.
Ook willen wij in het onderwijs aandacht voor communicatie en interprofessionele samenwerking; ook met de HBO en MBO (para)disciplines zoals verpleegkunde, diëtetiek en fysiotherapie en het sociale domein.

Onze activiteiten

  • Jaarlijks zichtbaar op NVMO congres
  • 2 à 3 keer per jaar een online themabijeenkomst
  • Contact met relevante organisaties in de maatschappij
  • Samenwerking met relevante NVMO werkgroepen

Contact

Deze werkgroep wordt voorgezeten door Tanya Bisseling (MDL arts, Radboudumc) en Ellen Bazelmans als duo (Klinisch psycholoog, Radboudumc). Daarnaast maken Manon van den Berg (Themaleider voeding, Dietist, Radboudumc), Vera Nierkens (Public Health, LUMC) en Elyse Walter (Technische geneeskunde, TU Twente) deel uit van de stuurgroep.

Banner
Tanya Bisseling (voorzitter), MDL arts

Radboudumc

Banner
Ellen Bazelmans (voorzitter), klinisch psycholoog

Radboudumc

Banner
Manon van den Berg, Themaleider voeding, diëtist

Radboudumc

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee