Klinische Vaardigheden

Inleiding

Het leren uitvoeren van het lichamelijk onderzoek en andere patiëntgebonden vaardigheden (zoals het inbrengen van een infuus of het hechten van een wond) is een onderdeel van elke medische opleiding. De organisatie en planning van dit onderwijs verschilt per instelling. Vaak valt dit onderwijs onder de termen Klinische Vaardigheden of Clinical Skills. Omdat veel opleidingen naar hetzelfde einddoel toewerken waarbij opleidingen ook verschillend zijn ten aanzien van opbouw en keuzes, zijn er verschillende curricula.

Onze focus

De werkgroep deelt en bevordert de expertise (onderwijsmateriaal, innovaties, ontwikkelingen, programma’s en publicaties) op het gebied van het klinisch vaardigheidsonderwijs (lichamelijk onderzoek en andere patiëntgebonden vaardigheden). De focus ligt hier op de Nederlandse en Vlaamse geneeskunde opleidingen, waarbij we ook linken leggen tussen opleidingen van andere zorgprofessionals.

Onze activiteiten

De werkgroep is continu actief om bij vragen over de organisatie en inhoud van of onderzoek naar het klinisch vaardigheidsonderwijs, expertise en ervaringen te delen met elkaar en andere NVMO werkgroepen. Daarnaast organiseert de werkgroep minimaal twee keer per jaar een bijeenkomst, één van deze bijeenkomsten is gekoppeld aan een bezoek aan een collega-faculteit. Ook is het streven om eenmaal per twee jaar (of vaker indien zich relevante onderwerpen aandienen) een bijeenkomst op het NVMO-congres te houden.

Vaardighedenoverzicht

Vanuit de overleggen en contacten binnen de werkgroep is, mede naar aanleiding van het Raamplan 2020, een overzicht opgesteld waarin is opgenomen welke vaardigheden een logische plek hebben in de curricula die opleiden tot basisarts. Bekijk dit vaardighedenoverzicht via de link: Vaardighedenoverzicht

Contact

Wil je in contact komen met de werkgroep Klinische Vaardigheden?

Banner
drs. F. (Femke) Jongen-Hermus

Skillslab UM (Maastricht)

Banner
drs. A. (Abel) van de Ven

Klinisch Vaardigheids Onderwijs UMCU (Utrecht)

Banner
Banner
Banner

Gelijke kansen in het gezondheidszorgonderwijs

16 en 17 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee