Het co-assistentschap sociale geneeskunde aan het VU medisch centrum in relatie tot het Raamplan 1994

Informatie
Auteurs
G. van der Wal
M. B. M. Soethout
W. van Mechelen
Soort article
Onderzoek
Verscheen in

Samenvatting

Inleiding

In januari 2000 is een herzien co-assistentschap sociale geneeskunde aan het VU medisch centrum te Amsterdam ingevoerd, geënt op het Raamplan 1994. Om na te gaan in hoeverre de sociaal-geneeskundige eindtermen van het Raamplan in het oude en herziene coassistentschap aan de orde kwamen, is onderzoek verricht onder co-assistenten die het oude of herziene co-assistentschap sociale geneeskunde hebben doorlopen.

Methode

Na afloop van zowel het oude als het herziene co-assistentschap is aan studenten gevraagd in hoeverre ze een aantal algemene eindtermen beheersten die in het Raamplan 1994 toebedeeld zijn aan de discipline sociale geneeskunde. Tevens is nagegaan welke sociaal-geneeskundige problemen de studenten hebben gezien en in welke mate zij disciplinegebonden vaardigheden hebben geoefend.

Resultaten:

In het herziene co-assistentschap is het gerapporteerde beheersingsniveau van de algemene eindtermen significant verbeterd ten opzichte van het oude co-assistentschap. Van de problemen, gelieerd aan de sociale geneeskunde, komt in het oude en in het herziene co-assistentschap ongeveer de helft aan de orde. Vaardigheden worden in het herziene co-assistentschap in tegenstelling tot het oude co-assistentschap op voldoende niveau geoefend.

Conclusie:

Een herziening van het co-assistentschap sociale geneeskunde heeft geleid tot een hoger beheersingsniveau van algemene eindtermen en meer expliciete aandacht voor problemen toegewezen aan de sociale geneeskunde. De grootste winst wordt bereikt met het oefenen van sociaal-geneeskundige vaardigheden. Deze worden alle ruim voldoende geoefend. (Soethout MBM, Wal G van der, Mechelen W van. Het co-assistentschap sociale geneeskunde aan het VU medisch centrum in relatie tot het Raamplan 1994. Tijdschrift voor Medisch Onderwijs 2001;20(6):248-256.)

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee