Zorgverleners opleiden in de wereld van morgen: de toekomst van het werkplekleren

Informatie
Auteurs
C.M.W. Westermann
M. van de Pol
M.J. Jambroes
Organisatie
Erasmus Universiteit
Radboud UMC
UMC Utrecht
Universiteit Utrecht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Van oudsher is werkplekleren in de vorm van coschappen een belangrijk onderdeel van de (dier)geneeskunde-opleiding. Dit model staat in toenemende mate onder druk. Er zijn een aantal knelpunten:

De wachttijd om met coschappen te kunnen starten neemt toe, van gemiddeld 6 naar gemiddeld 9 maanden en met uitschieters naar 14 maanden, zo blijkt uit recent onderzoek van De Geneeskundestudent.

Verschuiving van zorg naar perifere ziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken zorgt ervoor dat de academische ziekenhuizen zich steeds meer richten op derdelijnszorg, waarbij de zorg voor niet-gecompliceerde patiënten niet meer plaatsvindt in de academie. Dat maakt de UMC’s, die van oudsher de functie/kerntaak hebben om studenten op te leiden, een minder geschikte plek voor het werkplekleren.

Coschappen zijn een dure vorm van opleiden, zowel qua financiën als qua personeel. Gezien de bezuinigingen in de zorg en de krapte op de arbeidsmarkt is het model niet verder opschaalbaar.

Studenten ervaren de coschappen vaak als zwaar, met een hoge urenbelasting die leidt tot een hoog percentage burn-outklachten.

Er is steeds meer aandacht voor preventie en extramurale zorg, en diverse UMC’s willen investeren in langere extramurale coschappen. De extramurale coschappen kennen al lange tijd een tekort aan plekken en de leerdoelen van de public health lenen zich minder goed voor de klassieke coschapvorm. Hierdoor zijn studenten, maar ook begeleiders, vaak niet tevreden over de inhoud van het coschap.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat we ons moeten herbezinnen op de doelen en de uitvoering van het werkplekleren; (dier)geneeskunde zonder coschappen is eigenlijk ondenkbaar, maar wat is het doel van coschappen? Wat moeten studenten leren tijdens hun coschappen en wat betekent het voor de invulling ervan? Kunnen we op een andere manier kijken naar het behalen van de leerdoelen en zijn er aanvullende werkvormen om die te bereiken?

Doel:

In deze ronde tafel bespreken we wat de doelen zijn van de Master geneeskunde, met een focus op het werkplekleren, en gaan we in gesprek over alternatieve en mogelijk toekomstbestendigere manieren dan de klassieke coschappen om de doelen van werkplekleren te behalen.

Doelgroep:

Geneeskundestudenten, diergeneeskundestudenten, coschapbegeleiders, opleidingsdirecteuren en andere betrokkenen bij het opzetten en inrichten van werkplekleren.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

We beginnen met een korte introductie op de geschiedenis van het werkplekleren en de knelpunten in de geneeskunde. Vervolgens horen we knelpunten en een oplossingsrichting vanuit diergeneeskundig perspectief. Hierna brengen we met de deelnemers in kaart wat de doelen zijn van de Master geneeskunde en het werkplekleren, en gaan in gesprek over manieren om die doelen te behalen zonder de kaders van de huidige coschappen.

Referenties (max 2.):

https://degeneeskundestudent.nl/nieuws/lange-wachttijden-voor-coschappen-vormen-een-groeiend-probleem/

https://degeneeskundestudent.nl/nieuws/werkgroep/extramurale-capaciteit/

Max aantal deelnemers :

50

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee