Zinvol Ontwikkelen: Implementatie van verandering in zorg en onderwijs

Informatie
Auteurs
D. Frost
H.B. van der Veen
Organisatie
Fontys Hogeschool
Congres
Innovatie van morgen in het onderwijs van nu - Congres 2022
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Veelbelovende innovaties lopen het risico alsnog te stranden tijdens de implementatie. Implementatie van zorgverbetering is een vak op zich, waarover veel literatuur en uiteenlopende visies te vinden zijn. Vaak komen professionals in zorg en onderwijs terecht in de rol van projectleider of change agent, doordat binnen hun organisatie een innovatie, verandering of verbetering wenselijk of noodzakelijk is.

Bij de Fontys Master Advanced Nursing Practice (MANP) wordt gebruik gemaakt van de methodiek voor Zinvol Ontwikkelen (Veen, 2011). In deze methodiek zijn veel inzichten uit verschillende theoretische kaders (projectmatig werken, kwaliteitsmanagement en verandermanagement) geïntegreerd tot een handzame methodiek. Hiermee krijgt de gebruiker antwoorden op vragen zoals: ‘hoe moet ik beginnen’ en ‘hoe krijg en hou ik zicht op wat allemaal moeten gebeuren?’.

De methodiek is bovendien voorzien van een praktische gratis tool (webapp). Hiermee wordt een dynamisch document gegenereerd waarin de ins en outs van de verandering/ontwikkeling staan beschreven. Tijdens de workshop gaat u met deze webapp aan de slag. U kunt zich voorbereiden door een verandering in uw organisatie voor ogen te nemen. U gaat dan naar huis met een concreet implementatieplan voor deze verandering, dat later eenvoudig kan worden aangepast.

Doel:

Het doel van de workshop is het leren van de methodiek voor Zinvol Ontwikkelen (Veen, 2011),
door de bijbehorende tool toe te passen op een ontwikkeling in de eigen praktijk. Hiermee krijgt u handvatten voor Vakinhoudelijk Leiderschap bij implementatie van veranderingen, zodat u innovaties succesvol kan implementeren.

Doelgroep:

Verandermanagement voor niet-veranderkundigen
Zorgprofessionals die invloed willen uitoefenen op organisatieontwikkeling
Docenten/opleiders die deze zorgprofessionals hier in trainen en begeleiden
Vernieuwers van onderwijs die deze methodiek in het ontwikkelen van hun eigen context willen toepassen

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Opzet workshop: activiteiten, opbrengst

Korte presentatie:

Plaatsen van Zinvol Ontwikkelen in het theoretisch kader van implementatie van verandering

Voorbeelden van enkele Best Practices

Opbrengst: inzicht in visies op implementatie en de positie van Zinvol Ontwikkelen binnen dit discours; inzicht in voorbeelden van de toepassing van deze methodiek

Webapp toepassen:

Toelichting per stap

Toepassing op de eigen gewenste ontwikkeling

Opbrengst: inzicht in de belangrijkste aandachtspunten voor het slagen van implementaties; in kaart brengen van deze aspecten voor een eigen verandering; een Word document (“Zinvol Ontwikkelplan”) voor de gewenste implementatie, dat via een edit-link eenvoudig kan worden aangepast.

Referenties:

Veen, Hans van der. (2011). Zinvol ontwikkelen: Leiderschap zonder hiërarchie. Amsterdam: Boom/Nelissen.

Max aantal deelnemers :

20 tot 30 deelnemers

opgelet:

er wordt gevraagd aan de deelnemers om laptop of tablet mee te brengen + internettoegang in het lokaal is noodzakelijk om een online oefening te maken. Met een goede smartphone lukt het ook.

Online is dit nog gemakkelijker dan live.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee