Welzijn en werkplekleren op buitenlandstage: een rich picture study.

Informatie
Auteurs
E. W. Driessen
M.H. Wijbenga
P. W. Teunissen
R.J. Duvivier
S.P.J. Ramaekers
W.E. van der Goot
Organisatie
Hogeschool van Amsterdam
Martini Ziekenhuis
Universiteit Groningen
Universiteit Maastricht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen):

Studenten in de gezondheidszorg die tijdens hun bacheloropleiding stagelopen over de grens kunnen verschillende uitdagingen ervaren die van invloed zijn op hun welzijn en persoonlijke en professionele ontwikkeling.1 Verschillen in taal, culturele of opleidingsachtergrond kunnen ertoe leiden dat studenten een meer perifere rol op zich nemen bij activiteiten op de werkplek, hetgeen zowel studenten welzijn als het werkplekleren kan belemmeren.2 In deze studie hebben we onderzocht hoe persoonlijke en professionele uitdagingen van invloed zijn op het leren en welzijn van studenten tijdens een klinische stage in het buitenland.

Methode:

We onderzochten door middel van rich pictures en interviews hoe studenten van de European School of Physiotherapy (ESP) aan de Hogeschool van Amsterdam omgaan met de complexiteit van de klinische werkplek tijdens een stage in het buitenland. Fysiotherapiestudenten werken onder supervisie aan klinische vaardigheden, tijdens meerdere stages in verschillende zorginstellingen, variërend van kleine privéklinieken tot grote, multidisciplinaire, academische ziekenhuizen. Dit biedt een relevant veld om de persoonlijke, professionele en contextuele uitdagingen waarmee studenten worden geconfronteerd te bestuderen.
Deelnemers werden geïnstrueerd om hun ervaringen te tekenen, alvorens zich samen met de hoofdonderzoeker over de tekening te buigen. Vervolgens werd dieper op deze ervaring ingegaan. Interviews duurden 30-45 minuten en werden opgenomen in het Engels. Twee onafhankelijke onderzoekers analyseerden de eerste twee transcripts met behulp van thematische analyse (MHW en WevdG). De rich pictures analyse vond plaats met het gehele onderzoeksteam (MHW, WEvdG, SPJR, PWT, RJD, EWD), tijdens een gallery walk gericht op betekenisgeving op basis van overeenkomsten en verschillen en patroonidentificatie. De initiële bevindingen uit de interviews werden gedeeld met het team, waarna MHW, WEvdG en RJD nog drie transcripts codeerden. Teamdiscussies werden gebruikt voor thematische categorisatie, totdat datasaturatie werd bereikt, op basis van de resterende transcripts. Een audittrail diende om transparantie en reflexiviteit te vergroten.

Resultaten (en conclusie):

De rich pictures en individuele reflecties van dertien studenten fysiotherapie brachten verschillende uitdagingen van een stage in het buitenland aan het licht. De resultaten beschrijven hoe uitdagingen in taal, cultuur en opleiding van invloed waren op het leren op de werkplek en het welbevinden van de deelnemers. Actieve deelname aan patient-gerelateerde praktijken bleek cruciaal voor de studenten om communicatiebarrières te overwinnen, waarbij waargenomen taal-, culturele of educatieve verschillen juist leerkansen boden. Instellingen ondersteunden de persoonlijke en professionele zelfreflectie en ontwikkeling van studenten door hen actief te betrekken bij patiënt- en teamgebonden activiteiten. Verschillen in zorgsystemen en beroepsbenadering vormden een belangrijk onderliggend thema voor leergesprekken tussen de studenten en het team.

Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie):

Uitdagingen op het gebied van taal, cultuur en opleidingsachtergrond kunnen worden beschouwd als een logisch onderdeel van een klinische stage in het buitenland. Deze overgang kan worden versoepeld door lokale collega’s en peers. Zij kunnen de studenten kennis laten maken met de educatieve en klinische context, om zo kansen en uitdagingen op de werkplek te helpen herkennen, leermogelijkheden te creëren en hun welzijn te verbeteren. Het is van belang dat opleiders de rol van bestaande netwerken benadrukken, zodat studenten ziich zowel binnen als buiten de klinische setting gesteund weten. Het stimuleren van proactief leergedrag, met inbegrip van het gebruik van verschillende communicatiemiddelen, kan het leren en welzijn van studenten tijdens een stage in het buitenland verder helpen verbeteren.

Referenties:

1. Fruhstorfer BH, Jenkins SP, Davies DA, Griffiths F. International short-term placements in health professions education—A meta-narrative review. Med Educ. 2024;58(7):797-811. doi:10.1111/medu.15294

2. Al-Haddad M, Jamieson S, Germeni E. International medical’ graduates’ experiences before and after migration: A meta-ethnography of qualitative studies. Med Educ. 2022;56(5):504-515. doi:10.1111/medu.14708

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee