Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Interprofessioneel en domein overstijgend samenwerken wordt steeds belangrijker in zorg en welzijn. Daarnaast groeit de focus op preventie en gezondheidsbevordering in de wijk. (Toekomstige) professionals moeten leren hoe zij samen met andere beroepsgroepen en bewoners kunnen samenwerken op de grens van disciplines (Bakker & Akkerman, 2016) en (wijkgericht) kunnen bijdragen aan gezondheid en welzijn van de bewoners. Binnen het (Comenius Leadership) programma HU GEZOND&WEL van Hogeschool Utrecht leren studenten boundary crossing competenties in verschillende leeronderzoeksomgevingen midden in de samenleving. Hierin 1) staan echte vraagstukken op het snijvlak van gezondheid-welzijn centraal en 2) leren alle belanghebbende (studenten/docenten/onderzoekers/professionals/bewoners) samen door een integratie van onderzoek, onderwijs, praktijk én maatschappij . We beogen met het programma maximale impact door álle HU-studenten uit het gezondheids- en welzijnsdomein te betrekken (9000 studenten) en netwerken te creëren tussen de verschillende leeronderzoeksomgevingen in de maatschappij.
De leeronderzoeksomgevingen zijn zo ingericht dat studenten boundary crossing competenties kunnen verwerven. En met hen docenten, onderzoekers en de beroepspraktijk.
Op basis van recent literatuur- en empirisch onderzoek bij 10 leeronderzoeksomgevingen krijgen we meer zicht op wat nodig is om deze interprofessionele leeronderzoeksomgevingen in te richten (Bouw et al, 2024). Dit heeft inzichten opgeleverd over de ontwerpkenmerken en afwegingen die worden gemaakt vanuit vijf perspectieven (inhoudelijk/sociaal/ruimtelijk/temporeel/instrumenteel) en drie niveaus (strategisch/tactisch/operationeel). Tegelijkertijd zijn er nog volop uitdagingen. Bijvoorbeeld: hoe stellen we échte vraagstukken van bewoners centraal, of hoe krijgen we alle betrokkenen tegelijkertijd actief in deze leeronderzoeksomgevingen?
Doel:
Doel van de sessie is om kennis uit onderzoek naar grensoverstijgende leeronderzoeksomgevingen te delen en ervaringen op te halen. Zo ontstaat inzicht in hoe leeromgevingen ontworpen kunnen worden waarin gewerkt wordt aan boundary crossing competenties die cruciaal zijn voor de zorg-/welzijnsprofessionals van de toekomst.
Doelgroep:
Docenten uit (paramedische) zorg en welzijn, onderwijskundigen, opleiders, praktijkprofessionals, curriculum/opleidingscoördinatoren, en andere betrokkenen/geïnteresseerden.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Plenaire presentatie over opbrengsten van het onderzoek naar HU GEZOND&WEL leeronderzoeksomgevingen en uitdagingen om daadwerkelijk grensoverstijgend te kunnen leren. Verdeeld over vier tafels volgt een verdiepende dialoog met uitwisseling van ervaringen over interprofessioneel opleiden van toekomstige professionals. Wat werkt (niet) in welke context? Er wordt afgesloten met een plenaire uitwisseling van lessons learned en ideeën om mee te nemen naar het eigen onderwijs.
Referenties (max 2.):
Bakker, A., & Akkerman, S. (2016). Het leerpotentieel van grenzen: een theoretische basis. A. Bakker, I. Zitter, S. Beausaert en E. de Bruijn (Eds.). Het leerpotentieel van grenzen: Opleiden en professionaliseren in de beroepspraktijk, 9-26
Bouw, E., Bruijning, J., Overkamp, E, Van Ewijk, L., Van Harn R. & Zitter, I. (2024). Onderwijs over disciplinaire grenzen heen. Ontwerpen van grensoverstijgende leeromgevingen in zorg en welzijn. Hogeschool Utrecht.
Max aantal deelnemers :
32