Voortgangstoets Geneeskunde: grote verschillen tussen de disciplines in kennisontwikkeling

Informatie
Auteurs
A.M.J. . Langers
E.A. Dubois
F.M.M. Oud
H.H.L.M. Donkers
J.H. Ravesloot
Organisatie
Amsterdam UMC
LUMC
UMC Utrecht
Universiteit Maastricht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

In september 2022 is de interuniversitaire voortgangstoets geneeskunde (iVTG) omgevormd tot een computer-adaptieve toets (van Wijk et al, 2024). Deze nieuwe toets maakt gebruik van Item Response Theory waarbij vragen dynamisch worden geselecteerd op basis van het actuele kennisniveau van de student. De Voortgangstoets heeft daarmee nu een vaste moeilijkheid en een vaste norm. De gekalibreerde itembank maakt het mogelijkheid om scores over verschillende toetsmomenten betekenisvol met elkaar te vergelijken. Alle acht geneeskundeopleidingen in Nederland nemen deel, wat ons een overzicht geeft van de kennisontwikkeling van ruim 18.000 studenten gedurende de twee academische jaren sinds de invoering.

De vragen zijn ingedeeld op basis van een toetsmatrijs met daarin de klassieke medische disciplines. Door de matrijs krijgen de studenten bij elke toetsing (meetmoment) een vergelijkbare hoeveelheid vragen per discipline te beantwoorden. Hierdoor kunnen we de kennistoename van de studenten per discipline vervolgen over de jaren.

De resultaten tonen een gestage toename in kennis, vooral tijdens de bachelorfase, met een lichte afvlakking aan het einde van de masterfase. Echter, er zijn aanzienlijke verschillen tussen de disciplines: waar de kennis van basisvakken snel toeneemt in de bachelorfase maar stagneert of zelfs iets daalt in de masterfase, blijven de scores op klinische vakken gedurende het gehele curriculum stijgen. Dit roept vragen op zoals: wat betekenen deze resultaten? Zijn ze zoals verwacht? Welke gevolgen hebben ze voor de inrichting van het huidige curriculum?

Doel:

Enerzijds inzicht geven in de actuele kennisontwikkeling binnen de voortgangstoets geneeskunde en verschillen daarin tussen deelgebieden. Anderzijds, een discussie voeren over verklaringen voor de verschillen en mogelijke gevolgen voor de huidige medische curricula.

Doelgroep:

Opleidingsdirecteuren en -coördinatoren, curriculumontwikkelaars, docenten basisvakken, docenten klinische vakken, docenten gedragswetenschappelijke vakken, onderwijskundigen.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

De rondetafelsessie start met een korte uitleg over de huidige adaptieve Voortgangstoets. Daarna beantwoorden we samen 3 voorbeeld-voortgangstoetsvragen. Vervolgens zullen de (deel)scores op de Voortgangstoets worden gepresenteerd. Vanuit twee verschillende perspectieven (docent basisvakken en klinisch docent) zullen deze scores worden belicht. De deelnemers worden vervolgens betrokken om verklaringen te zoeken voor de resultaten. Met prikkelende stellingen worden de deelnemers uitgedaagd een standpunt in te nemen over de vraag of er implicaties (moeten) zijn voor de curricula.

Referenties (max 2.):

Van Wijk EV, Donkers J, De Laat PCJ, Meiboom AA, Jacobs B, Ravesloot JH, Tio RA, Van Der Vleuten CPM, Langers AMJ, Bremers AJA. (2024). Computer Adaptive vs. Non-adaptive Medical Progress Testing: Feasibility, Test Performance, and Student Experiences. Perspect. Med. Educ. 2024 Jul 26; 13(1):406-416. doi: 10.5334/pme.1345.

Max aantal deelnemers :

50

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee