Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
In de bachelor Geneeskunde oefenen studenten hun gespreksvaardigheden met acteurs die getraind zijn om een bepaalde patiëntrol te spelen. Dit is een gewaardeerde en effectieve manier om communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Een nadeel is echter dat het kostbaar en tijdrovend is, waardoor het aanbieden van meer oefenmogelijkheden niet mogelijk is. Daarnaast kan het voor studenten lastig en spannend zijn om dergelijke gesprekken te voeren terwijl ze geobserveerd worden door een docent en hun medestudenten. We hebben daarom een AI-patiënt ontwikkeld waarmee studenten frequent, op een laagdrempelige manier en in een veilige omgeving gespreksvoering kunnen oefenen.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
De AI-patiënt is op basis van het taalmodel GPT4 ontwikkeld. We hebben een gedetailleerde prompt geschreven met instructies over hoe de chatbot zich moet gedragen (i.e. als een patiënt) en informatie over de casus (voorgeschiedenis, klachten, visie van de patiënt). De prompt en casusbeschrijving hebben we door middel van een iteratief proces, met onder andere twee pilots met studenten van de bachelor Geneeskunde (jaar 1 en 2), verfijnd en verbeterd. De AI-patiënt is daardoor nu van voldoende kwaliteit om een realistisch simulatiegesprek mee te voeren. De AI-patiënt wordt beschikbaar gesteld in de zelfstudie voorafgaand aan het eerste oefengesprek dat 1e-jaarsstudenten met een acteur voeren. We verwachten dat het oefenen met de AI-patient studenten in staat stelt zich optimaal voor te bereiden op de toepassing van specifieke gespreksvaardigheden in het oefengesprek met acteur. De AI-patiënt is dus een aanvulling en geen vervanging voor de gesprekken met acteurs.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De AI-patiënt werd positief ontvangen door de bachelorstudenten (n = 12) die deelnamen aan de pilots. Ze vonden het oefenen met de AI-patiënt nuttig en zouden er zeker opnieuw gebruik van maken als de tool beschikbaar zou zijn.
De effectiviteit van deze leerinterventie bij het gehele cohort 1e-jaars geneeskundestudenten onderzoeken we door middel van een randomized controlled trial. De interventiegroep krijgt naast de reguliere zelfstudie voorafgaand aan het eerste gesprek met een acteur ook de mogelijkheid om thuis te oefenen met de AI-patiënt. De controlegroep krijgt alleen de reguliere zelfstudie aangeboden. Na het gesprek met de acteur vullen alle studenten een vragenlijst in waarin onderstaande aspecten worden uitgevraagd:
Ervaren nut van de zelfstudie.
Zelfvertrouwen tijdens het oefengesprek met de acteur.
Zelf-gerapporteerde competentie in communicatievaardigheden in de context van een anamnesegesprek.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
In deze presentatie bespreken we de eerste resultaten van de RCT en delen we de belangrijkste lessons learned rondom het ontwikkelen van een AI-patient. Graag gaan we vervolgens met het publiek in gesprek over of en op welke manier AI zinvol is in te zetten in communicatieonderwijs in zorgopleidingen.