Virtuele internationale mobiliteit: een inclusieve benadering om geneeskundestudenten optimaal voor te bereiden op de hedendaagse en toekomstige beroepspraktijk

Informatie
Auteurs
E. Sulkers
M.J. de Boer
N. Bos-Veneman
Organisatie
UMC Groningen
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

In een steeds meer verbonden wereld zijn gezondheidsuitdagingen in toenemende mate grensoverschrijdend van aard. Twee urgente problemen zijn de wereldwijde tekorten aan zorgpersoneel en de stijgende zorgkosten, die gezamenlijke oplossingen vereisen. Het concept “Reciprocal Innovation” (RI) biedt een krachtige insteek voor mondiale samenwerking, met de nadruk op de uitwisseling van ideeën, kennis en technologie, zodat beide partijen profiteren van elkaars sterke punten.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Onze innovatie betreft een 3-weg virtueel coschap in de sociale geneeskunde. Nederlandse coassistenten werken samen met buitenlandse en Nederlandse studenten van een buitenlandse Public Health-organisatie. Gezamenlijk onderzoeken ze een sociaalgeneeskundig gezondheidsvraagstuk, gebruikmakend van desk research en veldonderzoek om inzicht te krijgen in de omvang, determinanten en best practices van het gezondheidsprobleem in beide landen. Dit vormt de basis voor gezamenlijke discussies, waarin inzichten worden gedeeld en wordt gereflecteerd op mogelijke oplossingen. Storytelling speelt hierbij een centrale rol, als krachtige methode om culturen te verbinden en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Het eindproduct varieert van de adoptie van een best practice uit één van de landen tot een gezamenlijk ontwikkelde interventie, passend voor beide zorgcontexten.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Het virtuele coschap werd meerdere keren uitgevoerd met een Indiase universiteit, waarbij Nederlandse en Indiase studenten vier weken samenwerkten aan gezondheidsproblemen in de moeder- en kindzorg, zoals postnatale depressie en de impact op borstvoeding. Studenten ontdekten significante verschillen, zoals de lagere gerapporteerde prevalentie van postnatale depressie in India, mogelijk door stigmatisering. Ook de adviezen van gezondheidswerkers over borstvoeding bij depressie verschilden. Nederlandse studenten raakten geïnspireerd door Indiase voorlichtingsmethoden zoals straattheater voor laaggeletterden, de inzet van community health workers en het gebruik van milkbanks. Zelf deelden ze waardevolle voorbeelden van gestructureerde mentale gezondheidszorg en vroege interventie.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

De eerste ervaringen met het 3-weg virtueel coschap zijn positief. Virtuele internationaliseringsprojecten zijn een waardevol alternatief voor studenten die om ecologische of financiële redenen niet willen vliegen, maar toch internationale ervaring willen opdoen. Deze projecten vergroten het perspectief van (geneeskunde) studenten, verbeteren hun probleemoplossend vermogen en dragen bij aan het ontwikkelen van cultuur- en contextsensitiviteit. Dit biedt een goede voorbereiding voor de toekomstige beroepspraktijk die gekenmerkt wordt door toenemende culturele diversiteit, arbeidsmigratie en grens-overstijgende problematiek.

Zorgvuldige voorbereiding tussen onderwijsinstellingen is essentieel vanwege verschillen in curricula, onderwijsmethoden en startsituaties van studenten. Wanneer dit goed wordt afgestemd, biedt deze onderwijsvorm vele kansen, zowel voor de studenten als voor de toekomst van de gezondheidszorg.

Referenties (max. 2):

Luk, Pauline & Tsang, Joyce & Tsoi, Hang-Sang & Chan, Karina & Chen, Julie. (2020). Collaborative Online Learning in Undergraduate Medical Education: A Scoping Review. 10.21203/rs.3.rs-28397/v2.

Edvardsen Tonheim, L., Molin, M., Brevik, A., Wøhlk Gundersen, M., & Garnweidner-Holme, L. (2024). Facilitators and barriers to online group work in higher education within health sciences – a scoping review. Medical Education Online, 29(1). https://doi.org/10.1080/10872981.2024.2341508

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee