Context / probleemstelling of aanleiding
Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen):
In het dynamische zorgveld dienen zorgverleners, inclusief apothekersassistenten, op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en beste praktijken. Levenslang leren is hierbij essentieel voor het leveren van patiëntgerichte zorg. Tevredenheid met onderwijs en zelfvertrouwen in het leerproces zijn belangrijke factoren die bijdragen aan het succes van scholing en de motivatie voor blijvende professionele ontwikkeling. Betrouwbare meetinstrumenten zijn essentieel om deze factoren te evalueren.
De Student Satisfaction and Self-Confidence in Learning Scale (SCLC) is een veelgebruikt instrument om tevredenheid en zelfvertrouwen in leren te meten, voornamelijk bij verpleegkundigen in simulaties. De vragenlijst is vertaald naar meerdere talen en bestaat uit 13 items, verdeeld over twee schalen: tevredenheid met het onderwijs (5 items) en zelfvertrouwen in leren (8 items). Deelnemers dienen de items op een Likertschaal van 1 (helemaal oneens) tot 5 (helemaal eens) te beoordelen. Er was echter nog geen Nederlandse versie beschikbaar voor apothekersassistenten, een groep betrokken is bij complexe zorg in bijvoorbeeld ziekenhuisapotheken.
Dit onderzoek richtte zich op de vertaling, aanpassing en validatie van de SCLC voor Nederlandse apothekersassistenten. Het doel was om een betrouwbaar en valide instrument te ontwikkelen dat kan worden gebruikt om tevredenheid met onderwijs en zelfvertrouwen in leren van apothekersassistenten te meten.
Methode:
De SCLC-vragenlijst werd vertaald naar het Nederlands volgens de richtlijnen voor cross-culturele aanpassing van vragenlijsten. Drie tweetalige experts voerden onafhankelijk een vertaling uit, gevolgd door een back-vertaling. De aangepaste vragenlijst werd getest op een steekproef van apothekersassistenten werkzaam in het Erasmus MC.
De interne consistentie werd geëvalueerd met Cronbach’s alpha, waarbij een waarde tussen 0,70 en 0,90 als acceptabel werd beschouwd. Een confirmatieve factoranalyse (CFA) werd uitgevoerd om de constructvaliditeit te beoordelen.
Resultaten (en conclusie):
Resultaten
In totaal vulden 129 apothekersassistenten de vragenlijst in. De interne consistentie van de hele vragenlijst was hoog (Cronbach’s alpha = 0,87), terwijl de afzonderlijke schalen voor tevredenheid (0,82) en zelfvertrouwen (0,77) ook acceptabele waarden toonden.
De CFA liet zien dat een tweefactorenmodel passend was, met een Chi-kwadraat/df ratio van 2,3, wat wijst op een goede modelpassing. Fit indices zoals de Comparative Fit Index (CFI = 0,93) en de Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA = 0,099) suggereerden een matige tot goede fit.
De Nederlandse versie van de SCLC is een betrouwbaar en valide instrument om de tevredenheid met het onderwijs en het zelfvertrouwen in leren van apothekersassistenten te meten. Deze vertaling biedt ons een bruikbaar instrument om de effectiviteit van onderwijsprogramma’s te evalueren en te verbeteren, wat uiteindelijk bijdraagt aan betere zorg voor patiënten en een hogere werktevredenheid onder apothekersassistente.
Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie):
De validatie van de SCLC-vragenlijst bij Nederlandse apothekersassistenten toonde een betrouwbare interne consistentie aan, maar items 10 en 13 vertoonden lage factorladingen. Eerdere studies adviseerden ook om vraag 13 te verwijderen, aangezien deze negatief (reverse coded) was gesteld. Daarnaast toetsen de vragen 10 en 13 de verantwoordelijkheid van apothekersassistenten in het leren. De variatie in de antwoorden suggereert dat deze verantwoordelijkheid niet duidelijk is binnen deze groep zorgprofessionals. Dit benadrukt dat na- en bijscholing voor apothekersassistenten niet vanzelfsprekend is. Bovendien kan de steekproefgrootte de resultaten hebben beïnvloed, vooral bij het beoordelen van de model-fit. Grotere steekproeven- van meer dan 200 participanten- zouden robuustere fit-indices kunnen opleveren en de factorstructuur van de vragenlijst beter kunnen bevestigen. We adviseren een aangepaste, 11-item versie.
Referenties:
Franklin, Ashley E., Paulette Burns, and Christopher S. Lee. “Psychometric testing on the NLN Student Satisfaction and Self-Confidence in Learning, Simulation Design Scale, and Educational Practices Questionnaire using a sample of pre-licensure novice nurses.” Nurse education today 34.10 (2014): 1298-1304.
Farrés-Tarafa, Mariona, et al. “Reliability and validity study of the Spanish adaptation of the “Student Satisfaction and Self-Confidence in Learning Scale”(SCLS).” Plos one 16.7 (2021): e0255188.