Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Het zorglandschap verandert continu en daarmee verandert ook de rol van artsen. Kijkend naar de toekomst spreekt het KNMG over ‘Arts2040’.1 Deze arts vervult vijf rollen, die van medicus, duider, partner, richtinggever en vernieuwer. De invulling en het accent van deze rollen zal met de huidige trends en ontwikkelingen binnen de zorg mee veranderen. Twee belangrijke trends hierbij zijn de noodzaak van een populatie- en patiëntgerichte aanpak en de nadruk op het functioneren en participeren van mensen in hun omgeving. Hierbij speelt het samen beslissen een belangrijke rol.
Voor deze veranderende rol is het belangrijk voor (toekomstige) artsen om de CanMeds competentie Maatschappelijk handelen verder te ontwikkelen. Deze rol komt nog onvoldoende aan bod in de huidige curricula.2 Studenten weten bijvoorbeeld vaak niet goed wat de invloed van organisatie van zorg is op de ervaringen van patiënten en zorgprofessionals.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
In samenwerking met de organisatie Sancta Maria is onderwijs ontwikkeld voor medisch studenten in het tweede jaar van hun masterfase, aansluitend op het coschap Kindergeneeskunde. Sancta Maria is een organisatie met een innovatieve zorgvisie waarbij de locatie woonruimte biedt aan een brede doelgroep met specifieke aandacht voor functioneren en participeren in de samenleving. Tevens biedt de locatie ruimte aan hulpverlenende organisaties. Op deze manier biedt Sancta Maria zorg over de grenzen van de verschillende organisaties heen, een concept waarmee we onze studenten graag kennis laten maken.
Tijdens het onderwijs krijgen studenten een rondleiding op locatie en gaan ze in gesprek met verschillende betrokkenen binnen deze organisatie, zowel met bewoners, hulpverleners en medewerkers in de organisatie Sancta Maria. Docenten van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis begeleiden dit onderwijs.
Dit onderwijs biedt op deze manier zicht op voor- en nadelen van de huidige manier van organisatie van zorg vanuit verhalen van individuen. Tevens is het doel om studenten kennis te laten maken met een innovatieve vorm van organisatie van zorg waarin gestreefd wordt naar bieden van patiëntgerichte zorg gericht op zelfstandigheid en participatie. Thema’s die naar voren zullen komen zijn onder andere: interprofessioneel samenwerken, casemanagement, transitie van kind- naar volwassenenzorg en emoties.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De betrokken studenten en docenten zullen in een semigestructureerd interview naar hun ervaringen gevraagd worden.
De onderwijsopzet en de resultaten van deze interviews zullen worden gepresenteerd.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Studenten krijgen meer zicht op hoe zorg georganiseerd is in Nederland.
Door expliciet stil te staan en in gesprek te gaan over ervaringen van patiënten en zorgprofessionals worden studenten geprikkeld om met de maatschappelijke bril naar deze situaties te kijken.
Referenties (max. 2):
1 – KNMG. De rollen van de arts in 2040. http://arts2040.nl . Geraadpleegd op 03-09-2024
2 – Hermans J, Jaarsma D, Reijneveld M. Arts2040 is nu al nodig. https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/arts2040-is-nu-al-nodig . Geraadpleegd op 03-09-2024