Van stigma naar empathie: hoe behouden we menselijkheid in een toekomst vol technologie?

Informatie
Auteurs
A.C. Bloemers
M. Van Beek
M. Verkooijen
Organisatie
Radboud UMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

De vragen die aan de maatschappij in het algemeen en de gezondheidszorg in het bijzonder worden gesteld zijn en worden steeds complexer. Om je hiertoe te verhouden zijn optimale samenwerking en effectieve communicatie essentieel. Negatieve beeldvorming (stigma) kan samenwerking en communicatie bemoeilijken als er door het (bewust of onbewust) plakken van negatieve labels op bepaalde subgroepen een “wij” versus “zij” mentaliteit ontstaat. Groepen mensen (met bijvoorbeeld een andere huidskleur of lichaamsfunctie) kunnen hierdoor worden buitengesloten van de maatschappij1. Ook binnen de gezondheidszorg is aangetoond dat stigma een negatieve invloed heeft op de samenwerking tussen zorgprofessionals. Dit komt vanuit de verschillende soorten stigma: zelf-stigma, structureel en maatschappelijk stigma 2. Dit vinden wij belangrijk te adresseren in het onderwijs aan (toekomstig) zorgprofessionals.

In deze workshop brengen we stigma expliciet in beeld: Welke stigma’s leven er onder zorgprofessionals in de patiëntenzorg en tussen elkaar? Hoe kan je stigma het best bespreekbaar maken in de opleiding?

Doel:

Deelnemers verkrijgen inzicht en reflecteren in/op de (eigen) stigma’s die leven binnen patiëntenzorg en tussen zorgprofessionals, en krijgen handvatten om ermee aan de slag te gaan binnen het medisch onderwijs.

Doelgroep:

Docenten, opleiders, curriculumontwerpers voor medisch onderwijs, studenten.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

In deze workshop nemen we de deelnemers mee in het thema stigma. De workshop zal bestaan uit twee delen. In het eerste deel gaan we er samen achter komen waarom het bespreken van stigma in het medisch onderwijs van belang is. Deelnemers worden letterlijk in beweging gezet om met dit thema aan de slag te gaan.

In het tweede deel van deze workshop zullen we op interactieve wijze in subgroepen achterhalen hoe je stigma kan bespreken in medisch onderwijs. Hoe vertaal je dit thema binnen jouw eigen (onderwijs) context? Wat heb je nodig om dit op een veilige manier bespreekbaar te maken? Wat wil je dat de lerende hieruit meeneemt?

De opbrengst van de workshop is zowel reflectief (bewustwording creëren over stigma binnen de patiëntenzorg en tussen zorgprofessionals) als praktisch (handvatten en inspiratie om dit thema te bespreken en vorm te geven in de eigen (onderwijs)context).

Referenties (max 2.):

Kenniscentrum Phrenos. Over mensenrechten en destigmatisering. Beschikbaar via: Over mensenrechten en destigmatisering – Kenniscentrum PhrenosKenniscentrum Phrenos. Geraadpleegd op: 18-9-2024.

Ng IK, Tan BC, Goo S, Al-Najjar Z. Mental health stigma in the medical profession: Where do we go from here? Clin Med (Lond). 2024 Jan;24(1):100013. doi: 10.1016/j.clinme.2024.100013. Epub 2024 Jan 17.

Max aantal deelnemers :

30

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee