Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Zorgprofessionals en patiëntvertegenwoordigers zijn als werkgroepleden betrokken bij multidisciplinaire richtlijnontwikkelingen. Richtlijnen worden ontwikkeld om zorgprofessionals te ondersteunen in het leveren van de best mogelijke zorg. Vaak zijn werkgroepleden niet getraind in richtlijnontwikkeling, terwijl de richtlijnontwikkelingsmethodologie steeds complexer wordt. Eerder onderzoek in Nederland toonde aan dat 25% van de werkgroepleden zich niet voorbereid voelde voor hun taken tijdens het richtlijnontwikkelingsproces.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Om werkgroepleden te ondersteunen in hun taken is vanuit een samenwerking van verschillende beroepsorganisaties (die richtlijnen ontwikkelen) een training ontwikkeld. Deze training over richtlijnontwikkeling is ontwikkeld met de Design-Based Research (DBR) methode [1], die praktijk, onderwijs en onderzoek combineert.
Exploratiefase: met een vragenlijst (response 271 richtlijnontwikkelaars, o.a. zorgprofessionals, patiëntvertegenwoordigers en methodologen) zijn de onderwijsbehoeften voor training geëxploreerd. Hieruit bleek behoefte te zijn aan training die op methodologie evenals procesgerichte aspecten van richtlijnontwikkeling focust. Specifiek genoemde onderwerpen waren het ontwikkelingsproces, samenwerking tussen verschillende stakeholders en kostenaspecten in richtlijnen.
Design en evaluatiefase: samen met vertegenwoordigers van verschillende beroepsorganisaties, zijn in vijf sessies de leerdoelen voor de training opgesteld. De leerdoelen zijn ontwikkeld op basis van taken die uitgevoerd moeten worden tijdens richtlijnontwikkeling m.b.v. een ‘responsibility assignment’ (RACI)-matrix. De training is ontworpen op basis van vijf leerprincipes: actief, blended, just-in-time, contextueel en collaboratief leren. Het co-design met de stakeholders hielp om de training aan te laten sluiten bij de praktijk.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
In totaal hebben 48 werkgroepleden – betrokken bij zes multidisciplinaire werkgroepen – de training gevolgd. De eerste reacties van de werkgroepleden en de vijf betrokken beroepsorganisaties zijn positief. De training wordt geëvalueerd op basis van mixed-methods, waarbij (1) korte vragenlijsten aan het einde van de digitale trainingsmodules worden afgenomen, (2) een uitgebreide vragenlijst aan het einde van de hele training wordt afgenomen en (3) korte interviews met de deelnemers na afloop plaatsvinden. De data zullen deductief geanalyseerd worden.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Uit de eerste fases van het DBR-onderzoek werd de behoefte voor training duidelijk en dat deze behoefte context-afhankelijk kunnen zijn. De leerbehoeften voor verschillende rollen in het richtlijnontwikkelingsproces en per beroepsorganisatie kunnen verschillen. Het betrekken van de stakeholders heeft voor een gedragen visie voor het ontwerp en aansluiting bij de praktijk van de training gezorgd. De verwachting is dat de training werkgroepleden ondersteunt en beter voorbereid op hun taken tijdens het richtlijnontwikkelingsproces. Op het NVMO-congres zullen wij de inzichten van de hoe de training de werkgroepleden ondersteunt en aansluit bij verschillende contexten presenteren.
Referenties (max. 2):
[1] McKenney, S., et al. (2020). Educational design research: Portraying, conducting, and enhancing