Van een focus op zorgtechnologie naar een focus op samenzorg

Informatie
Auteurs
C. Nierse
C. Noordam
H. van der Nieuwenhoff
J. Reijngoudt
M. Nieboer
S. Cardiff
T. van der Zijpp
Organisatie
Fontys Hogeschool
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Met de vergrijzing van de bevolking en een afnemende beroepsbevolking wordt zorgtechnologie steeds belangrijker binnen de verpleegkunde (Bouwes et al., 2023). De implementatie van zorgtechnologie verloopt vaak niet vlekkeloos: we hebben ervaren dat de perspectieven van de betrokkenen in de praktijk onvoldoende worden meegenomen, wat de inzet van zorgtechnologie belemmert. Het project Lerend Innoveren met Verhalen over Technologie (LIVT) verkent een persoonsgerichte benadering van technologie in de zorg. Verpleegkundestudenten dragen bij aan praktijkontwikkeling door middel van case study onderzoek, waarbij zij de inzet van zorgtechnologie volgen en samenwerken met zorgverleners, zorgvragers en mantelzorgers. Ook ontwikkelen studenten hierin een onderzoekende houding.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Case study onderzoek door verpleegkundestudenten biedt inzicht in hoe zorgvragers, informele zorg en diverse stakeholders zorgtechnologie inzetten of waar zij drempels ervaren. Studenten volgen het gebruik van een vorm van zorgtechnologie over een langere periode en gebruiken verschillende dataverzamelingstechnieken, zoals observaties en open interviews, om de situatie en belevingswereld van betrokkenen te begrijpen. De resultaten worden verhalend verwerkt tot een narratief, dat wordt voorgelegd aan de praktijk.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

De case study aanpak leidt tot een meer persoonsgerichte inzet en meer samenwerking rondom de inzet van zorgtechnologie (Cardiff et al., 2024). Het narratief dat studenten binnen het team bespreken, zorgt voor herkenning onder zorgmedewerkers en nodigt uit tot een dialoog. Vervolgens bepalen zij samen in die dialoog vervolgacties die nodig zijn om de technologie verder te implementeren en integreren vanuit een persoonsgerichte visie op zorg. Succesfactoren zijn langere betrokkenheid van de studenten binnen het team, practice-based informatie verzamelen over de inzet van de zorgtechnologie en herkenbaarheid van het narratief onder medewerkers.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Verpleegkundestudenten doen samen met de praktijk case study onderzoek, wat leidt tot gedeeld eigenaarschap voor het verbeteren van de praktijk met zorgtechnologie. Succesvolle inbedding van zorgtechnologie vraagt uiteindelijk om samenzorg, waarbij alle betrokkenen rondom de zorgvrager samen de zorg organiseren en investeren in onderlinge relaties. Hulpmiddelen zoals zorgtechnologie maken hier deel van uit. Zodra technologie top-down opgelegd wordt, komt samenzorg en daarmee een persoonsgerichte inzet van zorgtechnologie in gevaar.

Referenties (max. 2):

Cardiff, S., Van Der Zijpp, T., Van Den Nieuwenhoff, H., & Nieboer, M. (2024). Collaborating for co-researching: A multi-stakeholder case narrative of student nurses co-researching technology-supported care. Nurse Education in Practice, 80, 104097. https://doi.org/10.1016/j.nepr.2024.104097

Bouwes, A., Broekman, H., Dobber, J., Eisenberg, I., Den Hertog, R., & Rutgers, A. (2023). Opleidingsprofiel BN2030. LOOV. Geraadpleegd op 27 september 2024, van https://www.loov-hbov.nl/wp-content/uploads/2023/10/2023-10-16-BN2030def.pdf?trk=public_post_comment-text

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee