Van Blokken voor een Tentamen naar Binge-Watchen voor een Reflectietoets: Innovatieve Toetsing met Documentaires in het Medisch Onderwijs

Informatie
Auteurs
F.V.R. van Rosse
H.S. van der Sijs
N.A. Martens-Akrawi
Organisatie
Erasmus MC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Binnen de interdisciplinaire minor ToXiC aan het ErasmusMC bestuderen studenten met diverse studieachtergronden de volledige reis van geneesmiddelen: van ontdekking tot toxicologie. Traditionele toetsvormen sluiten niet altijd aan bij de behoefte aan reflectie en diepgaand leren, daarom hebben we een innovatieve toetsvorm geïntroduceerd die studenten stimuleert om praktijkvoorbeelden te verbinden met hun kennis.

Dit onderzoek richt zich op de evaluatie van deze toetsvorm in relatie tot constructieve afstemming tussen leerdoelen, leeractiviteiten en toetsing. Daarnaast analyseren we hoe studenten reflecteren op de leerdoelen om het lerende effect van de toetsvorm te beoordelen.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Als afsluiting van de minor zijn we afgestapt van het “klassieke” tentamen, omdat we in deze laatste week geen kennis wilden toetsen, maar wilden reflecteren en de kennis wilden verdiepen. Hiervoor bekijken studenten een documentaireserie of drie korte documentaires. Vervolgens beantwoorden zij vijf vragen waarin zij de leerdoelen van de minor verbinden aan de documentaire en de wetenschappelijke kwaliteit ervan beoordelen. Tot slot is er een reflectievraag over het gebruik van documentaires als leermiddel. De antwoorden worden beoordeeld aan de hand van een rubric, waarbij gelet wordt op de mate van reflectie en verdieping van de lesstof.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Het gebruik van deze vernieuwde toetsvorm leverde waardevolle inzichten op in de reflecties van studenten. Uit de analyse bleek een grote variatie in reflectiediepgang. Sommige studenten koppelden specifieke scènes uit de documentaires direct aan de leerstof van de minor, terwijl anderen een meer oppervlakkige reflectie gaven. Een voorbeeld hiervan is de beoordeling van de wetenschappelijke inhoud van de documentaires; sommige studenten vonden deze overtuigend vanwege de betrokkenheid van experts zoals artsen, terwijl anderen kritischer waren en wezen op de dramatisering van bepaalde gebeurtenissen.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

De antwoorden van studenten bieden ons waardevolle lessen voor de verdere ontwikkeling van ons onderwijs. Hoewel veel studenten in staat waren om concrete verbanden te leggen tussen de leerstof en de documentaire, liet de variatie in diepgang zien dat er ruimte is voor verbetering in hoe we studenten begeleiden in hun reflectieproces. Dit verschil in perceptie benadrukt het belang van het zorgvuldig selecteren en begeleiden van studenten bij het gebruik van documentaires als toetsvorm.

Daarnaast was het merendeel van de studenten het erover eens dat documentaires een effectief leermiddel kunnen zijn, mits ze gecombineerd worden met andere onderwijsvormen. Op deze manier kunnen studenten de in de documentaire aangeboden informatie beter in de juiste context plaatsen. Ook voor de docenten was deze toetsvorm een positieve verandering, aangezien zij zelf de documentaires moesten bingen. Het bleek bovendien veel leuker om deze reflecties na te kijken dan een klassiek tentamen.

Referenties (max. 2):

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee