Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Voor medische en biomedische studenten zijn wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke kwesties cruciale onderwerpen. Helaas zien zij vaak pas na hun studie de praktische toepassing hiervan, met als gevolg een onvolledige ontwikkeling en onvoldoende voorbereiding op de arbeidsmarkt[1].
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Onze initiatief betrekt studenten bij maatschappelijke vraagstukken en wetenschappelijk onderzoek door citizen science in het curriculum op te nemen. Een belangrijk maatschappelijk probleem, waar alleen al in Nederland meer dan 380.000 mensen mee te maken hebben, is atriumfibrilleren (AF)[2]. Veel geneeskundestudenten zullen in hun toekomstige beroep met AF te maken krijgen.
In ons onderwijs werken studenten samen met ervaringsdeskundigen, mensen met AF, om nieuwe kennis te creëren over onderbelichte triggers van AF. Studenten ontwikkelen enquêtes over nog onvoldoende onderzochte triggers die door de patiënten zelf zijn aangedragen. Deze enquêtes worden verspreid via sociale mediakanalen van een AF-patiëntenplatform en door ervaringsdeskundigen met AF ingevuld. Studenten analyseren de resultaten uit de enquêtes en genereren zo nieuwe inzichten in de mechanismen, impact en preventie van deze triggers. De bevindingen worden gedeeld met de ervaringsdeskundigen en gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.
De impact van dit onderwijs op de motivatie van studenten voor wetenschappelijk onderzoek en hun houding ten opzichte van ervaringsdeskundigen en maatschappelijke kwesties wordt geëvalueerd via een sequential-parallel mixed-methods onderzoek, bestaande uit kwantitatieve evaluaties en kwalitatieve interviews.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Ons project startte in september 2024. Tot nu toe geven studenten aan zeer gemotiveerd te zijn door de directe interactie met patiënten en de concrete maatschappelijke impact die ze ervaren. In 2025 presenteren we de volledige resultaten van ons onderzoek naar de effecten van dit project tijdens de NVMO-conferentie.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Een pilotstudie onder studenten die de minor volgden zonder dit project, liet zien dat zij graag meer contact wilden met mensen met een cardiovasculaire aandoening. Ze geven aan patiënten niet altijd goed te begrijpen en voelen zich onvoldoende competent om als wetenschapper bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken.
Ons onderwijs brengt hierin verandering. Door directe interactie met mensen met ervaring met ziekte ontwikkelen studenten zelfvertrouwen en de vaardigheden om als wetenschappers impact te maken op maatschappelijke gezondheidsproblemen. Dit vergroot zowel hun academische als maatschappelijke betrokkenheid.
Wat we nu leren is dat ervaringsdeskundigen begeleiding nodig hebben bij het geven van onderwijs, maar vooral dat studenten goed getraind moeten worden in wetenschapscommunicatie. Zo spreken beide groepen dezelfde taal en begrijpen ze elkaar beter.
Referenties (max. 2):
1. Compagnucci L, Spigarelli F. The Third Mission of the university: A systematic literature review on potentials and constraints. Technol Forecast Soc. 2020;161.
2. Brundel BJJM, Ai X, Hills MT, Kuipers MF, Lip GYH, de Groot NMS. Atrial fibrillation. Nature Reviews Disease Primers. 2022;8(1).