Tussen droom en werkelijkheid: welk beeld hebben 5vwo-ers van de studie geneeskunde en het artsen vak?

Informatie
Auteurs
A. J. de Beaufort
A. Wouters
C.E. Serlie
E.J. Philips
E.V. van Wijk
J. Bustraan
Organisatie
Amsterdam UMC
LUMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Onze samenleving verandert. Toenemende vergrijzing, diversiteit en vraag naar extramurale zorg [1] staan in contrast met tekorten aan artsen buiten het ziekenhuis en met studenten- en beroepspopulaties die de samenleving nog onvoldoende weerspiegelen[2].

De onderzoekslijn ‘De juiste persoon op de juiste plaats’ zoomt in op de beroepsoriëntatie binnen het medisch opleidingscontinuüm, terwijl de keuze voor geneeskunde al vóór die tijd gemaakt wordt. De vraag rees op grond van welk beeld 5vwo-leerlingen die keuze maken. Een pilotstudie bevestigde het vermoeden van een vertekend beeld van de studie en het artsen vak . Mogelijk vallen hierdoor studenten met verwachtingen die niet matchen uit én lopen we potentiele artsen mis die juist passen in de zorg van de toekomst.

Inzicht in deze percepties is o.i. de sleutel tot goede voorlichting aan scholieren op een cruciaal keuzemoment.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Vernieuwend in onze aanpak is dat eind schooljaar 2023-2024 leerlingen op verschillende typen scholen, in verschillende regio’s op hun percepties werden bevraagd, ongeacht hun eventuele interesse in geneeskunde. Alleen al de uitnodiging over hun beeld na te denken, draagt mogelijk bij aan bewustwording over hun studiekeuze. De vragen betroffen demografische gegevens, hun beeld van het dagelijkse werk van een arts, de verdeling intra- en extramuraal werkzame artsen, eigen interesse en overwegingen om geneeskunde te studeren.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

385 leerlingen van 12 scholen vulden de vragenlijst in. Open vragen zijn thematisch geanalyseerd, gesloten vragen m.b.v. SPSS. Van de respondenten hadden 112 (29%) een migratieachtergrond. Scholieren dachten veelal dat artsen voornamelijk in ziekenhuizen werken. Ook hadden zij een beperkt beeld van het soort extramurale artsen. Op de vraag ‘wat een dokter doet’, gecategoriseerd in de CanMEDS rollen, werden vooral Medisch Expert, Communicator en Leider en veel minder de Academicus en Gezondheidsbevorderaar genoemd.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Ons onderzoek bevestigt een discrepantie tussen percepties en realiteit van de medische beroepsuitoefening. Verbreding van de voorlichting naar loopbaankansen buiten het ziekenhuis kan het huidige beeld dat dokters vooral in het ziekenhuis werken, nuanceren. Met de toenemende urgentie van preventie binnen de zorg, zou de rol van Gezondheidsbevorderaar in voorlichting meer nadruk mogen krijgen.

Referenties (max. 2):

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee