Toxicologie educatie: een innovatieve interprofessionele simulatietraining

Informatie
Auteurs
A. J. de Beaufort
A.D. Pranger
R. Abdolrahimi Raeni
Organisatie
LUMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Als onderdeel van het semi-apothekersstageprogramma aan de Universiteit Leiden kunnen tweede- en derdejaars master farmacie studenten kiezen voor verdiepend interprofessioneel toxicologie onderwijs. Het doel was een innovatieve interprofessionele toxicologie simulatietraining voor deze studenten te ontwikkelen t.b.v. het bevorderen/verbeteren van hun klinisch redeneren in de toxicologie. In een authentieke en veilige leeromgeving passen studenten hun toxicologische kennis toe, zien ze de gevolgen van hun farmacologische interventies en leren ze samen te werken met alle betrokken zorgprofessionals met behulp van een ​lotuspatiënt op de spoedeisende hulp (SEH).

Beschrijving van de interventie/innovatie:

De interprofessionele simulatietraining is beschikbaar voor Leidse master studenten: 25 tweede- en derdejaars farmacie- en 7 geneeskunde studenten. De studenten worden verdeeld in zeven groepen met elk één geneeskundestudent. De simulatietraining vindt plaats in het skills lab van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en duurt drie uur. Er zijn twee verschillende toxicologiescenario’s. Aan deze scenario’s nemen, naast lotuspatiënten, de volgende echte zorgprofessionals deel: ambulanceverpleegkundige, SEH-arts, laboratoriumanalist, (ziekenhuis)apothekers en LUMC-beveiligers. Elk scenario bestaat uit twee delen: 1) een korte video (6 minuten) die een realistisch beeld geeft van de intoxicatie en de rol van de ambulanceverpleegkundige ter plaatse, 2) het scenario dat zich afspeelt in het skills lab (SEH-setting) alwaar de ambulanceverpleegkundige de lotuspatiënt uit de video overdraagt aan de SEH-arts. In de gesimuleerde SEH-setting spelen de studenten een belangrijke rol door de SEH-arts bij elke stap te adviseren. De uitkomst van de scenario’s is gebaseerd op de gezamenlijke besluitvorming tussen de farmacie- en geneeskundestudenten, begeleid door een SEH-arts en twee (ziekenhuis)apothekers.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

In de schriftelijke en mondelinge feedback na de simulatietraining geven de deelnemers aan dat deze training een toegevoegde waarde heeft binnen het curriculum: (1) door het klinisch redeneren te oefenen in een veilige leeromgeving door advies te geven op basis van patiëntkenmerken, (2) door onder tijdsdruk beslissingen te leren nemen en (3) het belang van communicatie tussen zorgverleners te leren. Sterke punten volgens de studenten: de interactie tussen deelnemers en docenten, de realistische setting, het stapsgewijs bespreken van de scenario’s en het inzicht in het werk van zorgprofessionals, betrokken bij intoxicaties.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Om een simulatietraining te ontwerpen is het cruciaal: (1) een authentieke leeromgeving te creëren (2) de scenario’s tot in detail uit te werken, (3) alle teamleden moeten exact weten wat ze tijdens de scenario’s moeten doen en het vermogen hebben om te kunnen schakelen in de uitvoering op basis van de adviezen die de studenten geven. Tot slot (4) is het belangrijk om een veilige leeromgeving te creëren waarin studenten fouten kunnen en durven te maken zonder dat dit consequenties heeft.

Referenties (max. 2):

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee