Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
In onze samenleving neemt de etnische diversiteit onder patiënten steeds toe, wat zorgverleners voor de toekomst nieuwe uitdagingen biedt. Ondanks deze diversiteit zijn medische professionals vaak onvoldoende voorbereid op het werken met patiënten uit verschillende culturele achtergronden. Onderzoek toont aan dat geneeskundestudenten vaak tekortschieten in hun voorbereiding op het omgaan met diverse patiëntengroepen, wat kan leiden tot een lagere zorgkwaliteit en slechtere gezondheid van minderheidsgroepen (1, 2). Bijvoorbeeld, wanneer zorgverleners niet zijn voorbereid op communicatie met patiënten uit verschillende culturen, kunnen misverstanden ontstaan. In deze workshop willen we verkennen hoe we medisch onderwijs kunnen vormgeven om zorgverleners beter voor te bereiden op de unieke behoeften van diverse patiëntengroepen. We nodigen u uit om samen te verkennen hoe we toekomstige artsen beter kunnen voorbereiden op een inclusieve praktijk, waarin iedere patiënt de zorg krijgt die hij of zij verdient.
Doel:
Het doel is om het belang van diversiteit in het medisch onderwijs te benadrukken door persoonlijke ervaringen te bespreken in een interactieve setting. De workshop richt zich op het ontwikkelen van concrete stappen om diversiteit in het onderwijs te versterken. Deze ideeën worden, samen met een handleiding geïnspireerd door het NVMO 2024 en ontwikkeld door DeGeneeskundestudent, toegepast op medische casuïstiek. Dit vereist zowel bewustwording van het belang van diversiteit als praktische maatregelen om verandering aan te brengen.
Doelgroep:
Opleiders, opleidingsdirecteuren, studenten, faculteitsmedewerkers
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Hierna geven de moderatoren een presentatie waarin ze het belang en de huidige valkuilen rondom diversiteit binnen de geneeskundeopleiding toelichten. Vervolgens nemen ze deel aan een interactief spel, geïnspireerd door het programma ‘Over de streep’, waarbij deelnemers naar voren stappen bij stellingen die op hen van toepassing zijn, zoals: “Ik heb weleens moeite gehad met het begrijpen van een patiënt vanwege een taal- of cultuurverschil.” Dit helpt om het ijs te breken en persoonlijke ervaringen te delen. Gedurende de workshop wordt van de deelnemers gevraagd om in groepjes oplossingen te bedenken om diversiteit in het medisch onderwijs te verbeteren. Ze richten zich hierbij zowel op het aanpakken van diversiteitsvraagstukken binnen medische casussen als op organisatorische veranderingen binnen de opleiding. De elevator pitches worden gepresenteerd, waarna de moderatoren de belangrijkste punten samenvatten. De sessie wordt afgesloten met take-home messages en een samenvatting van een handleiding ontwikkeld door DeGeneeskundestudent.
Referenties (max 2.):
Verbree AR, Isik U, Janssen J, Dilaver G. Inclusion and diversity within medical education: a focus group study of students’ experiences. BMC Medical Education. 2023 Jan 25;23(1):61.
Amiri Simkooei S, Hoogslag A, Latić S, Güven Z, Rotbi H. Diversiteit en Selectie Onderzoeksrapport 2023-2024. De Geneeskundestudent. 2024 mei. https://degeneeskundestudent.nl/wp-content/uploads/2024/05/V4-Rapport-Diversiteit-en-Selectie-1.pdf
Max aantal deelnemers :
40