Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
In 2016 is bij de Faculteit der Geneeskunde Universiteit van Amsterdam (FdG UvA) een nieuw bachelor curriculum ingevoerd. Hierbij veranderden de taken van de blokcoördinator en werden er vanuit de opleiding meer (logistieke) kaders meegegeven waaraan het blok moest voldoen. Om de blokcoördinatoren hierin te ondersteunen is de functie van blokondersteuner ontstaan.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
De blokondersteuner is een medewerker van de onderwijsadministratie. Deze medewerker is gekoppeld aan meerdere blokken. De blokondersteuner werkt per blok samen met de beide coördinatoren en de medical educators (ME) aan het blok, waarbij de blokondersteuner grotendeels de logistiek van het betreffende blok op zich neemt. Het bewaken van deadlines, invoeren van toetsvragen, vullen van de digitale leeromgeving (Canvas) en, in samenspraak met de roosteraars, het maken van een rooster hoort bij deze taken. Op deze manier beogen we de kwaliteit en inhoud van elk blok te verbeteren, te uniformeren en de werklast beter te verdelen. Hoewel de blokcoördinatoren te allen tijde eindverantwoordelijk blijven is de blokondersteuner een gelijkwaardig deel van het blokteam.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De ervaringen met de blokondersteuners zijn zeer positief. De blokcoördinatoren waarderen de blokondersteuners zeer en leunen ook sterk op ze. Het concept van Team Based Education krijgt door deze unieke samenwerking binnen het blokteam (inhoud (blokcoördinator), logistiek (blokondersteuner), onderwijskundige expertise (coördinator en ME)) vorm. Deze samenwerking heeft bijgedragen aan de kwaliteit van het onderwijs aan de zorgverleners van de toekomst. Aanvullend draagt deze samenwerking er ook aan bij dat de blokcoördinatoren steeds meer inzicht krijgen in de organisatie, uitvoer en logistieke uitdagingen en daarmee een uniformiseren van het blokonderwijs.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Het toepassen van team based education voorafgaand, tijdens en na het onderwijs, door het bundelen van de benodigde expertise (inhoud, uitvoer, onderwijskundige expertise) heeft een zeer positieve uitwerking op het onderwijs. Door het creëren van de functie blokondersteuner worden de blokcoördinatoren goed ondersteund in het uitvoeren van hun taken en verantwoordelijkheden en wordt de werkdruk beter verdeeld. Doordat de logistieke uitdagingen voor de blokcoördinatoren beter inzichtelijk zijn geworden is er meer wederzijds begrip ontstaan. De blokondersteuners acteren in meerdere blokken en jaren wat de uniformiteit van werkprocessen binnen blokken en jaren ten goede is gekomen. Ook studenten profiteren van de toegenomen kwaliteit en uniformiteit van de blokken. Let wel, een goede taakverdeling tussen blokondersteuner en blokcoördinator is essentieel. Het moet heel helder zijn wat waar is belegd. Ook is het belangrijk om erop te letten dat de blokcoördinator altijd de eindverantwoordelijkheid heeft.