Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Empathie: hoe doe je dat?
In een wereld waarin technische ontwikkelingen snel gaan is in contact staan met elkaar steeds belangrijker.Het vermogen om je patiënt of je collega echt te horen….. echt contact te maken,empathisch te zijn,hoe leer je dat…?
Het empathisch vermogen van de geneeskunde studenten daalt in de loop van de studie.Ondanks het feit dat we gedegen communicatie onderwijs hebben ingebed in de geneeskunde opleidingen,gaat grofweg tweederde van de klachten in de zorg over communicatie.Dat geeft te denken.
Onderling contact tussen zorgverleners,interprofessioneel werken, is noodzakelijk bij het gezamenlijk organiseren van efficiënte zorg rond en samen met de patiënt..
Vanuit deze blik hebben we samen met kunstenaars vernieuwend en impactvol onderwijs gecreeerd.Gebaseerd op een prachtige film hebben we hiermee een vernieuwend onderwijsprogramma, dat zich richt op het versterken van empathie bij geneeskundestudenten. Waar traditionele lessen vooral focussen op de techniek van consultvoering, ligt de nadruk hier op het maken van écht contact met de ‘ander’, maar ook op het beter leren kennen van onszelf..
Het is bijzonder om te zien dat dit onderwijs elke keer opnieuw zorgt voor verwondering, aandacht, plezier en inzichten bij de deelnemers.
Doel:
Deelnemers laten ervaren hoe je met een door kunstenaars gecreëerde onderwijsvorm de gelaagdheid van empathie kunt ontdekken.De creatieve wijze waarop je bewust wordt gemaakt,geeft tools om je als toekomstige (zorg)professional te ontwikkelen op het vlak van empathisch communiceren.Je krijgt beter inzicht in emotionele signalen van de ander.Ook word je je beter bewust van het effect van je eigen emoties tijdens een gesprek en de verschillen met de ander.Aan het einde van de workshop loop je de deur uit met nieuwe inzichten over jezelf in contact met “de ander”.En met oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt.
Doelgroep:
Alle congresdeelnemers.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Door te horen,te zien en te voelen ervaren de deelnemers hoe je op een creatieve en innovatie manier vorm kunt geven aan communicatieonderwijs voor de zorgprofessional van de toekomst.De deelnemers zullen,na het opdoen van een “ervaring” opgeroepen door de film,in plenaire,groeps- en individuele opdrachten in de vorm van een schrijfopdracht en gesprekken actief aan de slag gaan.Zo komen ze tot inzichten met betrekking tot de diepere lagen van communicatie.
Referenties (max 2.):
1Neumann,Melanie PhD;Edelhäuser,Friedrich MD;Tauschel,Diethard MD;Fischer,Martin R. MD;Wirtz,Markus PhD;Woopen, Christiane MD,PhD;Haramati,Aviad MD;Scheffer,Christian MD,MME.Empathy Decline and Its Reasons:A Systematic Review of Studies With Medical Students and Residents.Academic Medicine 86(8):p 996-1009,August 2011.|DOI: 10.1097/ACM.0b013e318221e615
2Vliet LM,Leeuwenburgh MLR, Westendorp J,van Dulmen S,de Jong PC,Stouthard JML.Good versus bad news consultations in advanced breast cancer:the role of empathy in information recall–an observational study.BMJ Support & Pal Care.2023 Epub ahead of print. http://dx.doi.org/10.1136/spcare-2022-003938
Max aantal deelnemers :
24 -36