Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Binnen de opleiding Biomedische Wetenschappen willen we studenten leren het perspectief van patiënten en burgers mee te nemen in wetenschappelijk onderzoek door middel van patiëntontmoetingen door het gehele bachelor curriculum heen.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
In het tweede studiejaar ontmoeten studenten patiënten/burgers rondom 3 thema’s: diversiteit, medisch ethische toetsingscommissie (METC) en public health.
Diversiteit: Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden zijn vaak ondervertegenwoordigd in onderzoek en dit kan invloed hebben op resultaten en daaruit volgend beleid. In kleinschalig onderwijs spreken studenten een onderzoeker en iemand met beperkte basisvaardigheden (= moeite met lezen, schrijven, rekenen of de digitale wereld). De student leert, vanuit het perspectief van de patiënt, wat gezondheidsvaardigheden betekenen voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek en wat de consequenties zijn voor uitkomsten van onderzoek.
METC: Onder leiding van een patiënt/ervaringsdeskundige beoordelen studenten een patiënt informatie formulier op leesbaarheid en maken een formulier voor een nieuwe doelgroep met andere gezondheidsvaardigheden. Zij discussiëren over taalgebruik en haalbaarheid van deelname van patiënten aan onderzoek.
Public health: Studenten gaan in de rol van adviseur aan de overheid met elkaar in debat over complexe gezondheidsvraagstukken waar de overheid beleid op maakt, onder leiding van een patiënt/ervaringsdeskundige die zelf adviseert. De student leert om het patiënt- (of breder burger-) perspectief in complexe gezondheidsproblemen naar voren te brengen.
Als eindproduct maakt de student een verslag waarin de onderwijservaringen worden verbonden en gekoppeld aan het eigen leren en ontwikkelen als professional.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Uit de eindproducten bleek dat veel studenten hun burger-/patiëntperspectief met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek en gezondheidsvraagstukken hebben bijgesteld door dit onderwijs en inzien wat de waarde van dit perspectief kan zijn voor (bio)medische professionals. In een schriftelijke evaluatie gaven studenten aan dat het onderdeel diversiteit hen het meest heeft gebracht. Het contact met laaggeletterden maakte indruk en gaf inzicht voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek. Studenten waarderen het om uit hun ‘bubbel’ te komen en patiënten/ ervaringsdeskundigen zelf te spreken. Patiënten/ervaringsdeskundigen vonden het interessant om deel te nemen aan dit onderwijs en gaven aan dat ze echte eyeopeners konden geven aan studenten, waarin het belang van patiënten en verschillen tussen patiënten m.b.t. opvattingen betreft public health benadrukt zijn.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Inbreng van het burger-/patiëntperspectief van ervaringsdeskundigen is van meerwaarde voor studenten Biomedische Wetenschappen. Inzicht in het patiëntperspectief op het belang van communiceren in het hele proces van ontwerp tot en met publicatie van wetenschappelijk onderzoek is verrijkend voor de onderzoeker van morgen.