Context / probleemstelling of aanleiding
Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen):
Docentprofessionalisering van de gezondheidheidszorgprofessional richt zich steeds meer op het versterken van docentidentiteit. Deze draagt immers bij aan onderwijsmotivatie en het blijven ontwikkelen van docentcompetenties. Het versterken van docentidentiteit is complex, o.a. doordat onderwijsactiviteiten vaak minder gewaardeerd worden dan patiëntenzorg en onderzoek [1]. De Landscape of Practice theorie erkent dat individuen zich met bepaalde activiteiten sterker identificeren dan met andere, en onderscheidt drie ‘modes of belonging’: engagement, imagination en alignment [2]. Onderzoek naar imagination en alignment, waarin het gaat om hoe individuen zich hun identiteiten nu en in de toekomst voorstellen en hoe zij de afstemming tussen verschillende identiteiten daarin zien, is beperkt. Inzicht in deze processen is van belang wanneer docentprofessionalisering ambieert om deelnemers uiteindelijk meer synergie te laten ervaren tussen identiteiten (i.e. ‘merged identity’). Onze onderzoeksvraag is dan ook: Hoe conceptualiseren gezondheidszorgprofessionals die onderwijsactiviteiten verrichten hun huidige en toekomstige docentidentiteit ten opzichte van hun identiteiten als gezondheidszorgprofessional en onderzoeker?
Methode:
Onderzoeksdesign
We voerden een kwalitatieve beschrijvende studie uit met rich pictures en semigestructureerde interviews. Deelnemers illustreerden hoe zij momenteel de afstemming tussen hun identiteiten als docent, gezondheidszorgprofessional en onderzoeker zien, en hoe zij zich deze voorstellen over vijf jaar. In de interviews werden deelnemers gevraagd hun illustraties toe te lichten, waarna werd ingegaan op de synergie tussen identiteiten en de invloed van de dagelijkse werkcontext.
Deelnemers
We gebruikten purposive sampling met als inclusiecriteria dat deelnemers klinisch werk combineerden met onderzoek en onderwijs, en dat zij een BKO hadden behaald. Negentien deelnemers werden geïnterviewd.
Analyse
Transcripten werden open en axiaal werden gecodeerd op inductieve en deductieve wijze, met ‘engagement’, ‘imagination’ en ‘alignment’ als sensitising concepts. Codes werden binnen het team uitvoering besproken om vervolgens gezamenlijk tot thema’s te komen.
Resultaten (en conclusie):
De rich pictures toonden dat identificatie met activiteiten vooral samenhangt met de tijd die aan een activiteit wordt besteed (i.e. engagement). Verder bleek uit de studie dat in klinische onderwijsmomenten (bijv. bedside teaching) de docentidentiteit vaak als vrijwel volledig verweven werd ervaren met de identiteit als gezondheidszorgprofessional (i.e. alignment). Er is minder synergie wanneer het onderwijs buiten de zorgpraktijk betreft. Met betrekking tot het toekomstperspectief (i.e. imagination) leken de deelnemers aanvankelijk geen grote veranderingen te beogen in de verdeling en afstemming van activiteiten. Echter maakten we uit de interviews op dat deelnemers de tijdsindeling in hun werkcontexten, zoals bijv. het aandeel polikliniek in hun werkweek, vaak beschouwen als een vast gegeven. Contextuele factoren lijken het dan ook moeilijk te maken voor deelnemers om zich voor te stellen hoe de verschillende identiteiten op termijn op een andere manier met elkaar zouden kunnen worden afgestemd.
Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie):
De resultaten bevestigen literatuur waaruit blijkt dat het voor gezondheidszorgprofessionals een uitdaging kan zijn hun identiteiten te ‘mergen’ en hierin dus ‘alignment’ te vinden. Door in te zoomen op ‘imagination’, geeft deze studie inzicht in hoe gezondheidszorgprofessionals de afstemming van identiteiten in de toekomst zien. Het blijkt dat deelnemers hun activiteiten en identiteit als gezondheidszorgprofessional daarin als leidend zien, en dit lijkt mede ingegeven doordat zij sterk rekening hielden met bestaande contextuele factoren in hun werkplek. Voor docentprofessionalisering betekent dit dat gezondheidszorgprofessionals moeten worden ondersteund in het ontwikkelen van ‘merged identities’. Bewustzijn en erkenning van de context waarin de doelgroep werkzaam is, is daarin van belang.
Referenties:
1. van Lankveld, T., Thampy, H., Cantillon, P., Horsburgh, J., & Kluijtmans, M. (2020). Supporting a teacher identity in health professions education: AMEE Guide No. 132. Medical Teacher, 43(2), 124-136.
2. Wenger-Trayner, E., & Wenger-Trayner, B. (2015). Learning in a landscape of practice: A framework. In E. Wenger-Trayner, M. Fenton-O’Creevy, S. Hutchinson, & B. W.-T. Kubiak (Eds.), Learning in landscapes of practice: Boundaries, identity, and knowledgeability in practice-based learning (pp. 13–29). Routledge.