Spelvorm Expert!, kennis van de psychiatrie vertalen in juiste diagnose Studenten verpleegkunde leren samen met een GGZ-ervaringsdeskundige Zwaan M., Noordwest Ziekenhuisgroep

Informatie
Auteurs
M.G. Zwaan
Organisatie
Noord West Ziekenhuisgroep
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Tweedejaars studenten verpleegkunde van Noordwest Academie in Alkmaar, krijgen een psychiatrieblok van negen lessen. In acht lessen leren ze over onder andere diagnostiek, medicatie, behandeling, omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid en organisatie GGZ. In de negende les wordt al het geleerde samengebracht in een zelfbedacht spel, genaamd Expert!.

Doel van dit spel is de studenten te activeren tot onthouden door het reproduceren en toepassen van opgedane kennis. Dit gebeurt door:

* herhalen wat geleerd is en dit te koppelen aan de praktijk;
* samenwerken;
* stellen van goed geformuleerde vragen;
* keuzes onderbouwen.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Voor het spel ‘Expert!’ komt een GGZ-ervaringsdeskundige in de klas. De klas wordt verdeeld in drie teams die in drie spelrondes strijden om het stellen van de juiste diagnose.

Ronde 1:

de teams worden uitgedaagd om de juiste vragen te stellen over het sociaal/maatschappelijk, lichamelijk/biologisch en psychisch functioneren van de ervaringsdeskundige.

Ronde 2:

de ervaringsdeskundige geeft een hint in de vorm van een meegebracht voorwerp.

Ronde 3:

er kan nog één vraag gesteld worden om te differentiëren tussen diagnoses.

De teams beschrijven de diagnose en onderbouwen deze.

De ervaringsdeskundige vertelt over haar diagnose en maakt het winnende team bekend.
Afsluitend is er tijd voor gesprek tussen studenten en ervaringsdeskundige.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

De studenten zijn enthousiast, het spelelement motiveert de studenten om de juiste kennis in te zetten om informatie op te halen, én te winnen.
De aanwezigheid van een ervaringsdeskundige maakt het realistisch en haar inbreng wordt als waardevol ervaren door de studenten.
De studenten ervaren soms ongemak; ze vinden het lastig voor de ervaringsdeskundige als ze de verkeerde diagnose zouden stellen.
De studenten halen met elkaar en door samen te associëren, de geleerde theorie naar boven.
Het spel is goed te spelen binnen de tijd van één les.
naast het spelelement is er genoeg tijd om vragen te stellen aan de ervaringsdeskundige.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

‘Expert!’ zorgt voor een passende afsluiting van een lessenserie binnen het specifieke onderwerp van de psychiatrie; alle geleerde onderwerpen komen aan bod.
‘Expert!’ brengt verschillende leerdoelen samen; in combinatie met een ervaringsdeskundige zorgt dat voor de perfecte mix van herhalen, toepassen en klinisch redeneren binnen het echte verhaal van een patiënt.
Een goede afstemming met de ervaringsdeskundige vooraf is belangrijk; niet elke ervaringsdeskundige voelt zich gemakkelijk bij een dergelijke werkvorm.
Een nadeel kan zijn dat de ervaringsdeskundige door haar psychische kwetsbaarheid niet beschikbaar is, omdat zij een minder goede periode heeft.
Deze spelvorm kan ook worden toegepast binnen andere vakgebieden en zorgt voor diversiteit van werkvormen waarmee ervaringsdeskundigen kunnen worden ingezet in het onderwijs.

Referenties (max. 2):

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee