Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Met de toename van digitalisering in de zorg is er een kloof ontstaan tussen patiënt en zorgprofessional. Bijna de helft van de patiënten voelen zich wel eens angstig tijdens medische beeldvorming1, mede door de toegenomen afstand tot de zorgprofessional. Deze kloof kan ook een negatief effect hebben op de werkvoldoening van de radiologisch zorgverlener. Tevens is er vanuit de maatschappij een toenemende vraag om rekening te houden met de beleving van patiënten. Het trainen van empathie als competentie wordt gezien als een essentieel onderdeel van het ‘future proof’ maken van zorgprofessionals. Perspectiefverandering van de zorgverlener is hier een essentiële eerste stap.
Scanxiety2 – angst vóór, tijdens en na medische beeldvorming werd tot nu toe nauwelijks in het medisch onderwijs belicht. Educatie van dit aspect is echter nodig, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de zorgprofessional. Het vergroten van de empathie van de radiologische zorgprofessional heeft als doel de kloof tussen zorgverlener en patiënt te verkleinen, wat ten goede komt aan de patiëntbeleving en de duurzame inzetbaarheid van de zorgverlener.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Het doel is om bewustwording te creëren voor het patiëntperspectief en scanxiety. De onderwijsmodule Scanxiety bestaat uit een introductie, een 8 minuten lange VR film en een nabespreking.
VR als onderwijsontwerp is gekozen om het patiëntperspectief op een immersieve manier over te brengen. Tijdens de film worden gedachten van de patiënt hoorbaar, gebaseerd op getuigschriften van zorgprofessionals die zelf medische beeldvorming hebben ondergaan. Op deze manier wordt perspectiefverandering in gang gezet en er wordt beroep gedaan op het empathisch vermogen van de student. Tijdens nabespreking wordt de ervaring van de studenten vanuit verschillende invalshoeken besproken met nadruk op inleving en shared vulnerability. Studenten krijgen tevens de opdracht om concrete verbetersuggesties met betrekking tot patiëntenbeleving aan te dragen.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De onderwijsmodule Scanxiety wordt ingezet in het master geneeskundeonderwijs als onderdeel van de introductie keuze co-schap radiologie.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Onderwijsontwerp is geen lineair proces, zeker niet bij innovaties. Duidelijke randvoorwaarden en het maken van prototypes van een VRfilm ondersteunt het itereren op een script en zorgt voor efficiëntie.
Interdisciplinair werken is zeer inspirerend en tilde het project naar een hoger niveau.
Het blijft een uitdaging om de opgeroepen emoties en perspectiefverandering van studenten te evalueren.
Referenties (max. 2):
1Forshaw KL. et al. Raised Anxiety levels among outpatients preparing to undergo a medical imaging procedure: prevalence and correlates https://doi.org/10.1016/j.jacr.2017.12.030
2Feiler B. Scanxiety. Fear of a postcancer ritual. Time. 2011 Jun 13;177(24):56.