Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Een futureproof competentiekader voor de gezondheidsprofessional van de toekomst.
Doel:
In deze interactieve workshop presenteren we de resultaten van een uitgebreide denkoefening, uitgevoerd door de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Deze oefening heeft geleid tot de ontwikkeling van een competentiekader voor de gezondheidsprofessional van de toekomst. Deelnemers worden uitgenodigd om actief te reflecteren over de resultaten van deze denkoefening. Samen verkennen we mogelijke benaderingen voor toekomstgericht onderwijs dat inspeelt op de behoeften van de gezondheidszorg van morgen.
Het doel van de workshop is 3-ledig:
Deelnemers informeren en inspireren over het uitgewerkte futureproof competentiekader voor de gezondheidsprofessional
Debatteren en input verzamelen
over de essentiële generieke competenties voor de gezondheidsprofessional in een voortdurend veranderend gezondheidslandschap
Vanuit ervaringen van de deelnemers met competentie-ontwikkeling van de gezondheidsprofessional, ideeën en good practices uitwisselen en de impact ervan op het (toekomstig) curriculum en het opleidingsaanbod in kaart brengen
Doelgroep:
Beleidsmakers, beleidsadviseurs, medewerkers, studenten en werkveld betrokken bij het hoger onderwijs voor gezondheidsprofessionals
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Deel 1: Korte situering van de denkoefening en de noden van waaruit vertrokken werd voor het uitbouwen van het futureproof competentiekader, alsook de bevindingen die daaruit voortvloeiden. Hiermee worden de deelnemers geïnformeerd en geïnspireerd en zullen ze een helder beeld krijgen van welke generieke competenties cruciaal zijn voor gezondheidsprofessionals in een dynamisch gezondheidslandschap.
Deel 2: Aan de hand van diverse vragen wordt in kleine groepen een kritische blik geworpen op en gedebatteerd over het futureproof competentiekader voor de gezondheidsprofessional. Door het competentiekader kritisch te screenen, kunnen deelnemers beoordelen of er een goede balans is tussen generieke en disciplinespecifieke competenties. Ze kunnen eventuele hiaten identificeren of suggesties doen voor aanvullende competenties die nog ontbreken maar belangrijk zijn in het huidige en toekomstige gezondheidslandschap. De deelnemers kunnen gezamenlijk tot concrete aanbevelingen komen voor het optimaliseren van het competentiekader.
Deel 3: Interactieve reflectieoefening over de impact en implementatie van het competentiekader in de praktijk. De reflectieoefening kan actieplannen of ideeën voor curriculumontwikkeling genereren, alsook voor het bijsturen van het opleidingsaanbod. Dit kan waardevol zijn voor onderwijsinstellingen en beleidsmakers in het gezondheidslandschap.
Slot: Formuleren van de take-home messages.
Referenties (max 2.):
Universiteit Gent, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Kritische reflectie-oefening Gezondheidsprofessionals van de toekomst. Universiteit Gent, 2024.
INAMI-RIZIV en Tomorrow-lab. Toekomst van de Belgische gezondheidszorg: Strategische visienota, 2021
Max aantal deelnemers :
30