Samen bouwen aan de zorg van morgen

Informatie
Auteurs
E.L. Pols
F.I. Ormel
S. de Vries
Organisatie
Amsterdam UMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

De zorgsector wordt toenemend complexer – steeds meer zorg vindt buiten het ziekenhuis plaats en is afhankelijk van multidisciplinaire samenwerking. Intensieve en effectieve samenwerking wordt zo mogelijk nóg essentiëler voor het bieden van optimale patiëntenzorg. Daarom is er binnen geneeskundeopleidingen steeds meer aandacht voor de competentie ‘Samenwerken’. De VU geneeskundefaculteit heeft sinds 2023 een vernieuwende cursus, ‘BinnensteBuiten’, voor eerstejaars studenten. Centraal in deze cursus staat de zelfreflectie van studenten als toekomstige zorgprofessionals, waarbij ook de competentie Samenwerken wordt belicht. Een belangrijk onderdeel van de cursus is het practicum ‘Samen Bouwen’, waarin studenten via speelse opdrachten de uitdagingen en frustraties van samenwerking ervaren. Dit stimuleert hen om het groepsproces en hun eigen rol kritisch te evalueren, en na te denken over wat nodig is voor effectieve samenwerking. De docenten leggen een koppeling naar de theorie en de medische praktijk. De interactieve componenten en toepasbaarheid van het practicum worden door de studenten als zeer waardevol ervaren, met een gemiddelde score van 8,01 op een 10-punts Likertschaal. Docenten merken dat studenten meer inzicht krijgen in hun rol als teamlid in de studiegroep en de toekomstige beroepspraktijk, wat hun professionele ontwikkeling ten goede komt.

Doel:

1) Deelnemers ervaren de samenwerkingsopdracht

2) Deelnemers onderzoeken het teamproces en hun eigen rol daarin

3) Deelnemers doen inzicht en ideeën op voor inpassing van dergelijke werkvormen in het onderwijs

Doelgroep:

Curriculumontwikkelaars, docenten, studenten, artsen

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Tijd

: 0-10
Onderwerp/onderdeel: Kennismaken moderatoren en deelnemers, uitleg programma, introductie kader practicum ‘Samen bouwen’.
Activiteit: Moderatoren stellen zichzelf voor, inventarisatie doelgroepen in de zaal. Daarna een plenaire introductie met ruimte voor vragen.
Opbrengst: Onderlinge kennismaking, kader workshop en inbedding competentie ‘Samenwerken’ binnen VU GNK onderwijs helder.

Tijd: 10-30
Onderwerp/onderdeel: Interactieve samenwerkingsopdracht met Lego uitvoeren in subgroepen van 6/7 personen.
Activiteit: Korte instructie opdracht door moderatoren. Daarna uitvoering door deelnemers (moderatoren lopen langs). Achteraf kort tijd voor stoom afblazen.
Opbrengst: Deelnemers ervaren een speelse samenwerkingsopdracht.

Tijd: 30-60
Onderwerp/onderdeel: Samenwerkingsopdracht nabespreken en koppelen aan theoretische principes uit de systeembenadering van teamdynamiek.
Activiteit: Deelnemers bespreken ervaringen van de samenwerkingsopdracht na binnen subgroep. Daarna vragen moderatoren plenair eerste ervaringen uit en slaan de brug naar de theorie.
Opbrengst: Deelnemers krijgen inzicht in het teamproces (o.a. wat wel/niet effectief werkt in samenwerking) en hun eigen rol daarin. Kennisvergroting / inspiratie rondom theoretische principes.

Tijd: 60-75
Onderwerp/onderdeel: Conclusies en discussie over toepasbaarheid eigen onderwijs.
Activiteit: Deelnemers bespreken de toepassing en opbrengst van de samenwerkingsopdracht kort in groepjes. Daarna plenaire afronding met mogelijkheid verder te discussiëren over implementatie deze en soortgelijke werkvormen voor (eigen) onderwijs.
Opbrengst: Ervaringen delen en inspiratie opdoen.

Referenties (max 2.):

Max aantal deelnemers :

20

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee