Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Studenten binnen de HEALTH-opleidingen van de Universiteit Twente bereiden zich voor op hun toekomstige rol als professional binnen de zorgsector. Er werd een behoefte vastgesteld aan praktische vaardigheden in professionele communicatie en zelfpresentatie, met nadruk op de ontwikkeling van een professionele identiteit en effectieve communicatie. Het concept professionele identiteit, wat gedefinieerd wordt als het bewustzijn van wie men is als professional en hoe men zich verhoudt tot anderen in de beroepscontext, sluit hier op aan (Ruijters et al., 2015). Het vinden van een afsluitende opdracht, waarin deze professionele identiteit van elke student naar voren kwam, was een belangrijk aandachtspunt.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Er werd een afsluitende opdracht ontwikkeld waarin studenten niet alleen hun vakinhoudelijke kennis, maar ook hun bewustzijn als professional moesten inzetten. Deze opdracht werd voorafgegaan door vier workshops en diverse voorbereidingsopdrachten die studenten hielpen na te denken over hun rol als zorgconsultant en hun professionele identiteit. Studenten schreven een sollicitatiebrief voor een positie als consultant in de zorgsector en voerden een sollicitatiegesprek met een docent die de rol van zorgmanager vervulde. De brief en het gesprek gaven de studenten de mogelijkheid om hun professionele identiteit te presenteren, hun kwaliteiten en ontwikkelpunten te verwoorden en op hun rol binnen een team te reflecteren.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De studenten schreven eerst een sollicitatiebrief en bespraken daarna deze brief in een 15 minuten durend gesprek met de docent. De docent kon de diepte in gaan tijdens het gesprek en gerichte vragen stellen die voortbouwden op de brief.
Studenten ervoeren enige moeite met het inleven in de rol van consultant, deels door de aanwezigheid van docenten in een dubbelrol als gesimuleerde zorgmanager en beoordelaar. Daarnaast vonden zij het moeilijk dat de prestaties gewaardeerd werden met onvoldoende, voldoende en goed. Ze gaven de voorkeur aan meer gedifferentieerde individuele waardering.
De opdracht vormde 40% van het eindcijfer voor dit onderwijsonderdeel. Het niveau van de sollicitatiebrieven was voldoende voor een uitnodiging van 85% van de studenten voor het gesprek, de overige studenten kregen de mogelijkheid hun brief te herschrijven.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
De opdracht stimuleerde studenten om hun professionele identiteit (Ruijters, 2015) actief te onderzoeken en ontwikkelde vaardigheden voor hun toekomstige rol als zorgconsultant. Voor toekomstige versies kan meer ondersteuning worden geboden bij het reflecteren op persoonlijke talenten en ontwikkelpunten, dit om studenten nog beter voor te bereiden om hun professionele identiteit te verwoorden. In de evaluatie werd door studenten aangegeven dat zij graag meer indicatoren wilden om zich beter te kunnen voorbereiden op de opdracht.
De simulatie van een sollicitatiegesprek bleek een effectieve manier om de verbinding tussen theorie en praktijk te leggen.
Referenties (max. 2):
Ruijters, M. (Red.). (2015). Je binnenste buiten: Over professionele identiteit in organisaties. Boom.