Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
In het hoger onderwijs groeit de aandacht voor zelfregulerend leren (ZRL), waarbij van studenten verwacht wordt dat zij hun leeractiviteiten zelf plannen, monitoren en aanpassen om (leer)doelen te bereiken. Studenten leren deze vaardigheden niet “vanzelf”; ZRL vereist zorgvuldige begeleiding. Voor docenten betekent dit een (gedeeltelijke) verschuiving van focus op vakinhoudelijke kennisoverdracht naar het begeleiden van studenten in het leren omgaan met leerstrategieën, reflectie, het maken van keuzes en meer autonomie. Dit vraagt andere kennis, vaardigheden en attitudes van de docent, en daarmee is er behoefte aan nieuwe, op ZRL-gerichte docentprofessionaliseringsprogramma’s. Docentprofessionalisering is tegenwoordig vaak maatwerk, gebaseerd op en ingebed in de onderwijswerkplek. Indien voldaan wordt aan alle voorwaarden kan hierdoor op den duur een “community of teaching practice (CoTP)” ontstaan van docenten en docentprofessionaliseerders (O’Sullivan en Irby, 2011). Een goed functionerende CoTP ondersteunt niet alleen de professionalisering van docenten, maar draagt ook bij aan het bereiken van de curriculumdoelen en doorontwikkeling van de ingezette onderwijspraktijk.
Doel:
Volgens het model van O’Sullivan en Irby kent een CoTP vier pijlers: programma, context, deelnemers en facilitator. Tijdens deze rondetafelsessie worden ideeën verzameld en uitgewisseld over de opzet van een CoTP en worden paradoxen en dilemma’s hierbij besproken. We gebruiken als voorbeeld het curriculum van de Bachelor of Medicine (BaMED) aan de Universiteit Maastricht, waar ZRL centraal staat. Studenten sturen hun leerproces in leerteams, begeleid door leerteamcoaches. Een speciaal trainingsprogramma is ontwikkeld om coaches voor te bereiden en tijdens hun werk verder te laten groeien in hun coaching competenties. Stafleden vanuit het curriculum, ervaren coaches en docentprofessionaliseerders trekken hierin samen op en het delen van (coach)ervaringen uit eerdere jaargangen speelt hierin een belangrijke rol.
Doelgroep:
Deze sessie is gericht op docentprofessionaliseerders, coördinatoren en anderen met interesse in mentor-, tutor- en coachrollen.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
We starten met projecteren van het BaMED-voorbeeld op het framework van O’Sullivan en Irby. Het voorbeeld illustreert waar en hoe de vier pijlers in BaMED zijn uitgewerkt, en waar positieve ervaringen en uitdagingen liggen. Deelnemers brainstormen vervolgens over invulling van een CoTP, ook passend in de eigen context, en wisselen ideeën uit over mogelijke alternatieven om een CoTP te bereiken. De uitkomsten, in de vorm van tips en geleerde lessen, zijn bruikbaar voor iedereen die docenten duurzaam wil scholen in nieuwe onderwijsrollen c.q. in de eigen setting een omvorming van de onderwijsaanpak voor ogen heeft.
Deze bijdrage maakt deel uit van het Comenius project “Moving beyond one-size-fits-all: peer-support to (co)regulate individual learning pathways.”
Referenties (max 2.):
O’Sullivan & Irby (2011) Reframing research on faculty development. Academic Medicine, 86, 421-428
Max aantal deelnemers :
30