Partners in het opleiden van toekomstige artsen: het bevorderen van een gedeelde kwaliteitscultuur bij het werkplekleren

Informatie
Auteurs
B. Coskun
F.C. de Vries
J.A. van der Linde
M.J. Wijnberg
S. Lankhorst
Organisatie
Amsterdam UMC
Erasmus MC
UMC Groningen
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Er zijn veel mensen betrokken bij het opleiden van toekomstige artsen, waaronder medisch specialisten, A(N)IOS, verpleegkundigen, wetenschappers en coaches. Daarmee spelen zij direct en indirect een rol bij de kwaliteit en kwaliteitszorg van het onderwijs en coschappen. De coschappen vormen een groot deel van het onderwijs in de master Geneeskunde. Het zorgdragen voor en borgen van de kwaliteit van coschappen speelt dan ook een belangrijke rol in de externe opleidingsbeoordeling (accreditatie). De World Federation for Medical Education (WFME) heeft standaarden geformuleerd waaraan geneeskundeopleidingen (en vervolgopleidingen) wereldwijd moeten voldoen. Tijdens de clustervisitatie Geneeskunde in 2017 nam de WFME online deel aan een van de locatiebezoeken van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) om te beoordelen of aan deze standaarden werd voldaan. Het WFME-visitatiepanel constateerde dat de NVAO weinig zicht had op de kwaliteit van de coschappen (werkplekleren). Maar wat betekent dat eigenlijk, zicht hebben op de kwaliteit van het werkplekleren? Wat wordt er verstaan onder kwaliteit van de coschappen? En wie is hier verantwoordelijk voor?

Hoe goed heb jij zicht op de kwaliteit van de coschappen waar jij bij betrokken bent? En is het duidelijk welke verwachtingen er zijn vanuit de opleiding en externe kaders, zoals van de NVAO (1) over de kwaliteit(szorg) van het werkplekleren?

Tijdens deze rondetafelsessie georganiseerd door de landelijke NVMO-werkgroep Kwaliteitszorg worden deelnemers meegenomen in het kwaliteitszorgsysteem in het hoger onderwijs en meer specifiek dat van de coschappen in de Geneeskundeopleiding. We gaan daarbij na wat de eigen rol is (of kan zijn) in het kwaliteitszorgsysteem, hoe die zich verhoudt tot de rest van de keten en welke uitdagingen er wel of niet worden ervaren in de kwaliteitszorg van de coschappen.

Doel:

Op prikkelende wijze deelnemers laten reflecteren op hun rol in de kwaliteit(szorg) van coschappen en daarmee de kwaliteitscultuur en gezamenlijk eigenaarschap in de gehele keten van het werkplekleren te bevorderen.

Doelgroep:

Coassistenten, vertegenwoordigers vanuit de affiliaties (affiliatiecoördinatoren, co-opleiders), programma- en opleidingsdirecteuren, onderwijscoördinatoren, kwaliteitszorgmedewerkers en overige adviseurs betrokken bij werkplekleren

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Er wordt gestart met een korte introductie over kwaliteitszorg van de coschappen. Tijdens de rondetafelsessie krijgen de deelnemers een aantal stellingen voorgelegd die betrekking hebben op hun ervaringen en uitdagingen rondom de kwaliteit(szorg) van coschappen. De stellingen worden ingeleid met ervaringen, evaluatieresultaten en perspectieven vanuit de verschillende UMC’s.

Opbrengst: inzicht in de eigen rol, bijdrage en verantwoordelijkheid in de kwaliteitszorg van coschappen, waar deze ophoudt en die van een ander begint, hoe de kwaliteitscultuur hieromheen bevorderd kan worden en hoe je op laagdrempelige wijze invulling kunt geven aan die verantwoordelijkheid.

Referenties (max 2.):

NVAO-rapport ‘Onderweg naar kwaliteitsvol werkplekleren in het hoger onderwijs’, 2022, NVAO afdeling – rapport

Max aantal deelnemers :

40

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee