Overbruggen van kennislacunes voor milieubewust voorschrijven: de rol van onderwijzers

Informatie
Auteurs
E. PlanED Prescribing Consortium
E.D. Donker
J. Tichelaar
Organisatie
Amsterdam UMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Medicijnen zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijke impact op het milieu. Milieuveranderingen vormen volgens de WHO de grootste bedreiging voor onze gezondheid. Het verminderen van de milieu-impact van medicijnen is daarom van groot belang. Door aanzienlijke kennislacunes over de complete ecologische voetafdruk van medicijnen is het momenteel echter niet mogelijk om deze impact volledig te integreren in het medisch onderwijs.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Omdat wij als onderwijzers tegen deze kennislacunes aanliepen hebben wij concreet bedacht wat er nodig is om de benodigde kennis wel beschikbaar te maken. In het kader van ons Erasmus+ project PlanED Prescribing hebben wij vervolgens aanbevelingen gestuurd aan de Europese Commissie om deze kennistekorten aan te pakken in de Europese wetgeving. Deze aanbevelingen richten zich op het verbeteren van de beschikbaarheid van milieugegevens en het harmoniseren van beoordelingsmethoden, zodat onderwijzers en voorschrijvers in de toekomst meer informatie tot hun beschikking kunnen hebben om onderbouwd milieubewuste keuzes te kunnen maken.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Een belangrijke ervaring was dat de stem van onderwijzers, vooral vanuit een bredere groep, serieus wordt genomen door zowel beleidsmakers als gerespecteerde tijdschriften. Dit laat zien dat onderwijzers invloed kunnen uitoefenen op beleidsprocessen die essentieel zijn voor de inhoud van het onderwijs en voor de medische praktijk.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Onderwijzers die tegen beperkingen aanlopen, zoals wij hebben ervaren met de kennislacunes rondom milieubewust voorschrijven, moeten gezamenlijk hun stem laten horen aan beleidsmakers. Onze ervaring heeft laten zien dat deze stem serieus wordt genomen, wat ons de mogelijkheid geeft om ook buiten het onderwijs positieve invloed uit te oefenen op de (medische) wereld. Daarnaast kunnen we op deze manier, wanneer er een gebrek aan informatie is voor goed onderwijs, via hogere instanties proberen te zorgen dat deze informatie wel beschikbaar komt, zodat we het medisch onderwijs verder kunnen verbeteren.

Referenties (max. 2):

Piët, J.D., Booth, A., Donker, E.M., et al. (2024). Environmentally sustainable prescribing: recommendations for EU pharmaceutical legislation. Lancet Planetary Health.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee