Out of de box samenwerken

Informatie
Auteurs
E.W. Walter
P.B. Swennenhuis
Organisatie
Fontys Hogeschool
Universiteit Twente
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Om oplossingsrichtingen te vinden voor complexe vraagstukken, wordt binnen de zorg samengewerkt in interprofessionele teams. Dit vraagt om opleidingen waarin studenten kunnen oefenen om hun samenwerkingscompetenties te ontwikkelen. Zowel binnen de opleiding tot Technisch Geneeskundige van de Universiteit Twente als binnen de zorg opleidingen van Fontys Hogeschool worden uitdagende opdrachten voor studenten ontwikkeld om met elkaar samen te werken. Op de UT volgen studenten aan het begin van hun afstuderen een workshop over samenwerking.

In deze NVMO-workshop maken de deelnemers kennis met (een deel van) deze workshop over samenwerken. Ze gaan door middel van een out-of-the-box oefening een samenwerking ervaren waarbij verschillende belangen en perspectieven een rol spelen en reflecteren op hun eigen rol binnen deze samenwerking. Gezamenlijk wordt onderzocht wat de reflecties leren over samenwerking in de eigen praktijk en hoe we als opleiders de competentieontwikkeling van studenten omtrent samenwerking verder kunnen ondersteunen.

Doel:

Inzicht verkrijgen in werkzame elementen binnen interdisciplinaire samenwerking

Inzage verkrijgen in onderwijs over samenwerken in brede zin

Een out-of-the-box samenwerkingsoefening ervaren

Een werkvorm toegevoegd aan de ‘toolbox’ van de deelnemers,

Reflecteren op de eigen rol binnen en bijdrage aan de samenwerking tijdens de oefening

Doelgroep:

Docenten, onderwijs-ontwikkelaars en -ondersteuners binnen het onderwijsinstituut.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Na een korte kennismaking presenteren de workshopleiders actuele inzichten over werkzame elementen binnen interprofessionele samenwerking. Daarnaast lichten ze toe hoe samenwerken binnen projectgroepen verloopt en vertellen zij over het begeleiden van deze samenwerkingsprocessen. Na deze introductie nemen de deelnemers deel aan een ervaringsgerichte samenwerkingsoefening waarbij het kennis nemen en delen van verschillende perspectieven centraal staat. Na de oefening reflecteren de deelnemers, ondersteund door waarnemingen van de workshopleiders, op de samenwerking en hoe die bijdraagt aan de adaptieve houding als voorwaarde voor leven lang leren. Thema’s die in de nabespreking aan de orde komen zijn onder andere (overeenstemming over-) doelen, taken en rollen, onderlinge verhoudingen, menings- en besluitvorming, en individuele motivatie. Na de reflectie op de samenwerkingsoefening gaan de deelnemers in gesprek over de mate waarin inzichten uit de workshop in de eigen praktijk toepasbaar zijn.

Referenties (max 2.):

Jongebreur, M., & Vinke, J. (2004). Samenwerken in een team: een model voor effectief teamfunctioneren, Patient Care, (6).

Swennenhuis, P., (2021).Lerend en onderzoekend samenwerken in professionele werkplaatsen: de ontwikkeling van een theoretisch model. Pedagogische Studien, (98), 112-131.

Max aantal deelnemers :

25 deelnemers

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee