Optimalisatie van examinering in medische opleidingen: Implementatie en effecten van online examens.

Informatie
Auteurs
H.D. Dely
V.H. Hulpiau
Organisatie
KU Leuven
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Binnen de Faculteit Geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven wordt het organiseren van schriftelijke on-campus examens steeds uitdagender. De faculteit ziet al jaren een sterke toename in studentenaantallen wat zorgt voor een grote verbeterlast voor docenten en het verbruiken van grote hoeveelheden papieren examenbundels. Ook ervaren docententeams moeilijkheden in het gezamenlijk opstellen en verbeteren van examenvragen mede door overvolle agenda’s en de werkdruk vanuit hun klinische functies als arts, logopedist, etc. Er is daarnaast al geruime tijd vraag naar het kunnen inzetten van hoogwaardige medische beeldvorming op examenformulieren, het kunnen opvolgen van de statistische gegevens van een examen over de jaren heen, het kunnen combineren van verschillende vraagtypes en de mogelijkheid om vanuit een vragendatabank een examen te laten genereren. Dit alles heeft geleid tot een sterke vraag naar de inzet van een vragendatabank en naar online examinering.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

In het academiejaar ‘22-‘23 is aan de faculteit een pilotering gestart met de inzet van een examenvragendatabank- en online examineringstool. Deze tool heeft alle capaciteiten welke nodig zijn om bovenstaande vermeldde noden in te vullen. Er werd een begeleidingstraject ontwikkeld waarbij docententeams, naast individuele ondersteuning, via een online leeromgeving op stapsgewijze manier zelfstandig met de tool kunnen leren werken. Deze ondersteuningsaanpak wordt in de Faculteit Geneeskunde op heden voornamelijk ingezet voor online examinering in PC-lokalen. Tegen het einde van het academiejaar ‘24-‘25 zullen binnen de faculteit naar verwachting minimum 8 docententeams van deze online vorm van examineren gebruikmaken.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

De eerste ervaringen met deze vorm van online examineren met dit evaluatieplatform zijn positief. De gedeelde vragendatabank heeft geleid tot een eenvoudigere samenwerking tussen docenten waarbij elke docent op eigen tempo examenvragen kan aanmaken en vragen van mededocenten kan becommentariëren aan de hand van op voorhand afgesproken metadatering. Docenten wijzen hierdoor op een verhoogde efficiëntie in het tot stand brengen van kwalitatief betere en gevarieerdere examens. Ook het kunnen gebruiken van kwalitatief hoogstaande medische beeldvorming wordt erg geapprecieerd. De directe beschikbaarheid van examenresultaten, inclusief een statistische analyse op vraag- en examenniveau, biedt docenten, naast een aanzienlijke tijdswinst, de mogelijkheid om sneller en nauwkeuriger juridische beslissingen te nemen indien nodig.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Hoewel de ervaringen met de tool positief zijn en steeds meer docenten willen overstappen naar online examinering, stuit de faculteit op een gebrek aan voldoende (grote) PC-lokalen. Gezien de toenemende populariteit van online examineren, is er daarom een dringende noodzaak om te investeren in infrastructurele aanpassingen om een brede uitrol mogelijk te maken.

BYOD examens kunnen een oplossing bieden voor het gebrek aan voldoende PC-lokalen maar stellen dan andere specifieke eisen op het vlak infrastructuur, ondersteuning,…

Referenties (max. 2):

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee