Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Het zorglandschap in Nederland verandert en netwerkgeneeskunde rond kwetsbare patiënten met multimorbiditeit is de toekomst volgens de politiek en de medische beroepsgroepen.1 Hierbij heeft de arts vaak een regierol waar competenties als leiderschap, communicatie en samenwerking centraal staan naast de kenmerkende competentie medisch expert. De masteropleiding geneeskunde VU gaat de coassistent, in navolging van het Raamplan voor de Artsopleiding, 2 op innovatieve wijze voorbereiden op de toekomst door participatie in geneeskundige netwerken die zich in toenemende mate buiten de muren van het ziekenhuis bevinden.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
De coassistent volgt patiënten en participeert actief in geneeskundige netwerken die qua opbouw steeds meer buiten het ziekenhuis gesitueerd zijn: het intramurale (para)medisch ziekenhuisnetwerk (heelkunde), het transmurale stroke-netwerk (neurologie), het ambulante netwerk (psychiatrie) en tenslotte het netwerk in de eerste lijn waar huisarts en specialist ouderengeneeskunde elkaar aanvullen. Door het aanbieden van concrete voorbeelden van netwerkgeneeskunde zal de coassistent ook andere zorgnetwerken makkelijker herkennen.
Als voorbeeld uitgewerkt het ambulante netwerk, waarin de coassistent op actieve wijze de verschillende zorgverleners en hun rollen leert kennen en specifiek oefent met de (regie-)rol van de arts in het netwerk. De coassistent doet daartoe onder directe supervisie een intake of consult, presenteert de patiënt in het multidisciplinair overleg met externe ketenpartners en verzorgt de overdracht naar de huisarts. Specifiek aan het ambulante netwerk is de setting waarbij de coassistent bijvoorbeeld tijdens een huisbezoek een goede balans houdt tussen medisch leiderschap tonen en te gast zijn bij de patiënt. Tegelijkertijd ontstaat inzicht in demografie van de buurt en sociaal economische status en de impact daarvan op het welzijn van de patiënt. Deze ervaring is aanvullend op de intramurale psychiatrie tijdens het coschap. Er wordt extra feedback gegeven op de competenties leiderschap, communicatie en samenwerking.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Hoewel het afstemming vergt met veel verschillende disciplines en afdelingen, wordt het voornemen om netwerkgeneeskunde te integreren in de masteropleiding positief ontvangen. We verwachten de eerste evaluatieresultaten in voorjaar 2025, waarbij gekeken wordt hoe coassistenten aankijken tegen netwerkgeneeskunde, welke leermomenten zij hebben en welke uitdagingen zij ervaren.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Om als arts goed te kunnen participeren in een netwerk, moeten coassistenten leren wat netwerkgeneeskunde is en daarin leren te werken. Op deze manier brengen we de toekomstgerichte opdracht van het Raamplan binnen ons curriculum in praktijk.2
Referenties (max. 2):
https://netwerkgeneeskunde.2025.demedischspecialist.nl/inhoudelijk/https://www.nfu.nl/sites/default/files/2020-08/20.1577_Raamplan_Artsenopleiding_-_maart_2020.pdf