Op zoek naar de beste ‘match’: de relatie tussen selectie-instrumenten, studiesucces en diversiteit onder geneeskundestudenten

Informatie
Auteurs
A.M. Woltman
D. Cecilio-Fernandes
H.P.A. Driessen
M.F.C.M. Knapen
Organisatie
Erasmus MC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen):

(Zorg)opleidingen streven naar de inzet van selectie-instrumenten die ‘matchen’ bij het beroep en de opleiding, waarbij de diversiteit van toekomstige zorgprofessionals behouden blijft. Selectie-instrumenten kunnen de diversiteit schaden [1]. Echter, kennis over de predictieve validiteit en de effecten op diversiteit van individuele selectie-instrumenten is nog te beperkt om opleidingen goed te ondersteunen bij het ontwerpen van een inclusieve selectieprocedure [2]. Daarom onderzoekt deze studie de mate waarin selectie-instrumenten de diversiteit onder geneeskundestudenten beïnvloeden en het studiesucces voorspellen.

Methode:

Van de 3097 kandidaten aan de selectieprocedure van de bachelor geneeskunde van het Erasmus MC in cohorten 2021, 2022 en 2023 completeerden 2136 (69%) een vragenlijst over demografische kenmerken zoals gender, migratieachtergrond, vooropleiding, en opleidingsniveau van hun ouders.

Kandidaten werden gerangschikt en geselecteerd (rangnummer ≤410) op basis van een combinatiescore gebaseerd op het gemiddelde vwo-cijfer, een Curriculum Vitae-score (CV) en één toetsscore (combinatie academische leestoets, proefstudeertoets en rekentoets).

Verschillen in de kans op toelating tussen de subgroepen, ingedeeld op demografische kenmerken, werden geanalyseerd met behulp van logistische regressie. De verschillen in de prestaties op de selectie-instrumenten tussen de subgroepen werden geanalyseerd met behulp van lineaire regressies. Vervolgens werd de relatie tussen de prestaties van de selectie en de studieprestaties van bachelorjaar-1, uitgedrukt in behaalde studiepunten, onderzocht met behulp van een ordinale logistische regressie.

Resultaten (en conclusie):

Met name kandidaten met een migratieachtergrond (22%; OR=0.56) werden significant minder vaak geselecteerd dan kandidaten zonder migratieachtergrond (38%). Deze bevindingen waren vergelijkbaar in de verschillende cohorten.

Kandidaten zonder migratieachtergrond (b=5.87, p<0.001) en universitair opgeleide kandidaten (b=4.92, p<0.001) scoorden significant hoger op de academische leestoets (verklaarde variantie 30%). Kandidaten zonder migratieachtergrond (b=4.69, p<0.001), kandidaten met ouders die gestudeerd hebben in het hoger onderwijs (b=1.78, p<0.001), en universitair opgeleide kandidaten (b=3.57, p<0.001) scoorden significant hoger op de proefstudeertoets (verklaarde variantie 30%). Kandidaten zonder migratieachtergrond (b=5.59, p<0.001) en kandidaten met een vwo-diploma (b=3.57, p=0.004) en mannen (b=4.43, p<0.001) scoorden significant hoger op de rekentoets (verklaarde variantie 15%). Kandidaten zonder migratieachtergrond (b=5.75, p=0.003), vrouwen (b=5.20, p<0.001) en kandidaten met een vwo-diploma (b=8.57, p<0.001) scoorden significant hoger op het CV (verklaarde variantie 6%). Tot slot scoorden kandidaten zonder migratieachtergrond (b=0.18, p<0.001) en kandidaten met ouders die gestudeerd hebben in het hoger onderwijs (b=.01, p=0.027) significant hoger op de vwo-cijfers (verklaarde variantie 3%). De studieprestaties in bachelorjaar-1 werden enkel voorspeld door de proefstudeertoets (OR=1.55 , p=0.003). vwo-cijfers werden niet meegenomen in deze analyse, gezien niet iedere kandidaat vwo als vooropleiding heeft.

Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie):

Alleen de proefstudeertoets droeg significant bij in het voorspellen van studieprestaties, maar benadeelde kandidaten met een migratieachtergrond en met een buitenlands diploma. Het CV, de academische leestoets en rekentoets bleken geen voorspellende waarde te hebben voor het studiesucces in bachelorjaar-1 en leken bovendien eveneens nadelig te zijn, met name voor kandidaten met een migratieachtergrond en kandidaten met een buitenlands diploma. Deze nadelige effecten roepen de vraag op of deze selectie-instrumenten in de gebruikte vorm wel geschikt zijn om academische potentie op een inclusieve manier te meten. Programma’s worden aangemoedigd om hun selectie-instrumenten te evalueren en eventueel aan te passen, zodat toekomstige zorgprofessionals worden geselecteerd op basis van de best beschikbare literatuur en aansluiten bij de behoeften van de diverse samenleving.

Referenties:

[1]. Fikrat-Wevers S, et al. Selection tools and student diversity in health professions education: a multi-site study. Adv Health Sci Educ Theory Pract. 2023 Oct;28(4):1027-1052.

[2]. De Soete B, Lievens F, Druart C. An update on the diversity-validity dilemma in personnel selection: A review. Psihologijske teme. 2012 Dec 31;21(3):399-424.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee