Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Effectief teamwork is cruciaal voor het leveren van veilige en hoogwaardige patiëntenzorg, vooral in de acute zorg waar onder hoge druk, in korte tijd belangrijke beslissingen en acties uitgevoerd moeten worden. Crew Resource Management (CRM) principes worden vaak gebruikt voor het structureren, verbeteren en trainen van teamwork in deze setting (1). Een escape room is een opkomende en veelbelovende trainingsmethode hiervoor. Onduidelijk is hoe een escape room ontworpen moet worden om CRM leeruitkomsten te bereiken (2). Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van ontwerpprincipes en -eisen voor een escape room voor het trainen van CRM in de acute zorg, en vertaling hiervan naar een prototype.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Middels de nominale groepstechniek (NGT) werd in 3 bijeenkomsten, een definitieve set ontwerpprincipes en -eisen opgesteld en een definitief prototype ontwikkeld. Voor de bijeenkomsten werd een passende expertisegroep uitgenodigd: acute zorg, CRM, psychologie, onderwijskunde, lerende; voor de 2e en 3e bijeenkomst aangevuld met escape room expertise.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
In de eerste bijeenkomst werd consensus bereikt over een definitieve set met 6 ontwerpprincipes en 21 bijpassende eisen. In de literatuur wordt goede alignement tussen de escape room setting en de acute zorg een belangrijk principe gevonden. Uit ons onderzoek komt naar voren dat het niet gaat om de setting, maar om CRM zoals gebruikt in de acute zorg. Andere principes zijn: Een leertheorie gebruiken als onderbouwing; stimuleren van het leren van CRM; motiveren tot het toepassen van CRM; creëren van een psychologische veilige omgeving, waardoor deelnemers CRM durven toe te passen en ervan te leren; aanwezigheid van een gestructureerde debriefing methode. In de 2e bijeenkomst werden uitgebreide ideeën opgedaan voor puzzels en thema’s, met b.v. puzzels die samenwerking vergen, maar waar ook ruimte is om fouten te maken en ruis in te bouwenHieruit worden verschillende prototypes ontwikkeld, welke in de 3e bijeenkomst in februari 2025 beoordeeld zullen worden.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Het includeren van deelnemers met een breed scala aan expertise en achtergrond leidde tot verrijking van de opbrengst van de verschillende bijeenkomsten. In discussies kwamen de verschillende aspecten en voor en tegens van de ontwerpprincipes en eisen goed naar voren. Als voorbeeld de aanscherping ten opzichte van wat gevonden werd in de literatuur van het ontwerpprincipe over alignement tussen escape room en CRM. De combinatie van een NGT met een creatieve vorm, inclusief input van deelnemers escape room expertise leverde een groot aantal concrete ideeën op. Tijdens het congres delen we het definitieve prototype. Of deze leidt tot effecten op CRM leeruitkomsten zal na bouw en testen moeten blijken.
Referenties (max. 2):
1. Buljac-Samardžić, et al. What do we really know about crew resource management in healthcare?: an umbrella review on crew resource management and its effectiveness. Journal of Patient Safety (2021): e929-e958
2. Jaspers, et al. Escape room design in training crew resource management in acute care: a scoping review. BMC Medical Education (2024): 819