Ontwikkeling van een MOOC Changemakers voor de ontwikkeling van intrapreneuriale competenties bij zorgprofessionals

Informatie
Auteurs
S.M.N. Nachtergaele
Organisatie
Artevelde University of Applied Sciences
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

In de huidige gezondheidszorg is het essentieel dat zorgprofessionals intrapreneuriale competenties ontwikkelen om innovatie te stimuleren en bij te dragen aan verbeterde zorgpraktijken (Asurakkody & Shin, 2018). Traditionele vormen van onderwijs schieten vaak tekort in het bieden van flexibele, toegankelijke en effectieve leermogelijkheden die aansluiten bij de behoeften van werkende professionals (Eines & Vatne, 2018). Daarom is een MOOC (Massive Open Online Course) ontwikkeld, waarin zorgprofessionals op verschillende niveaus hun intrapreneuriale competenties kunnen ontwikkelen.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

De MOOC is opgebouwd uit vier kerncomponenten die zijn ontworpen om zorgprofessionals te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun intrapreneuriale competenties.

De eerste component is een meetinstrument in de vorm van self-assessment tools, waarmee deelnemers hun huidige competentieniveau in kaart kunnen brengen. Dit zorgt voor bewustwording van zowel sterke punten als groeipunten.

Vervolgens bieden kennisclips theoretische kennis op foundation niveau, waarbij elke subcompetentie afzonderlijk wordt belicht. Dit biedt de deelnemers de nodige achtergrondkennis die als basis dient voor verdere ontwikkeling. Daarna volgen toepassingsoefeningen die gericht zijn op het toepassen van de verworven kennis op intermediate niveau, waardoor deelnemers hun vaardigheden in de praktijk kunnen brengen en versterken.

De vierde component is een draaiboek voor het doorlopen van een geavanceerd design thinking proces voor ervaringsgericht leren, bedoeld om zorgverleners te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun competenties op intermediate en advanced niveau. Dit draaiboek biedt concrete handvaten om aan de slag te gaan met praktijkervaringen, gaande van het verkennen van het probleem tot het ontwikkelen van oplossingen.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Uit de eerste implementatie van de MOOC bleek dat het meetinstrument effectief was in het creëren van bewustwording bij de deelnemers en het inzichtelijk maken van hun sterke en zwakke punten. De kennisclips en toepassingsoefeningen leverden een solide basis aan theoretische kennis en praktische vaardigheden, die noodzakelijk bleken voor verdere competentieontwikkeling.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

De belangrijkste les die uit de ontwikkeling en implementatie van de MOOC is getrokken, is dat hoewel theoretische kennis en toepassingsoefeningen cruciaal zijn voor de ontwikkeling van competenties, het grootste leereffect wordt verwacht door het ervaringsgericht leren toe te passen. Dit ervaringsgericht leren zorgt voor diepere inzichten en duurzaamere ontwikkeling van intrapreneuriale competenties bij zorgprofessionals.

Referenties (max. 2):

Asurakkody, T. A., & Shin, S. Y. (2018). Innovative Behavior in Nursing Context: A Concept Analysis. Asian Nursing Research, 12(4), 237–244. https://doi.org/10.1016/j.anr.2018.11.003

Eines, T. F., & Vatne, S. (2018). Nurses and nurse assistants’ experiences with using a design thinking approach to innovation in a nursing home. Journal of Nursing Management, 26(4), 425–431. https://doi.org/10.1111/jonm.12559

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee