Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Naast de reguliere bachelor- en masteropleidingen geneeskunde in Nederland, kennen we ook premaster- en arts-onderzoekeropleidingen. Iedere medische faculteit in Nederland biedt één van deze varianten aan. De éénjarige premasterprogramma’s ter voorbereiding op de reguliere master geneeskunde en de vierjarige arts-onderzoekeropleidingen bieden studenten met een afgeronde vooropleiding anders dan geneeskunde, de mogelijkheid om opgeleid te worden tot arts of arts-onderzoeker. De eerder opgedane kennis en vaardigheden stelt hen in staat om in beperkte tijd een startkwalificatie voor de coschappen en het medisch wetenschappelijk onderzoek te behalen.
Inzicht in de ontwikkeling van hun kennis en vaardigheden binnen de competentie medische deskundigheid biedt kansen om het curriculum van de verschillende programma’s te optimaliseren en toekomstbestendig te maken.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Het doel van deze studie is de toename in kennis en kennis over vaardigheden van deze studenten te bestuderen aan de hand van hun resultaten in de iVTG (interuniversitaire VoortgangsToets Geneeskunde), een en ander in vergelijking met reguliere geneeskundestudenten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de WIV (Werkgroep Interuniversitaire Voortgangstoets geneeskunde).
Verzamelde data van diverse meetmomenten vanaf september 2022 (startdatum van de nieuwe adaptieve iVTG)1 van vijf opleidingen werden gebruikt en geanalyseerd. De resultaten werden deels uitgesplitst per kennisdomein.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De definitieve analyses vinden momenteel plaats. Een pilotstudie met groepen studenten uit drie instellingen, uitgevoerd in het voorjaar van 2024, toonde reeds aan dat deze premasterstudenten en studenten in het arts-onderzoekerprogramma starten met een lager kennisniveau dan studenten uit het reguliere programma, maar na een jaar een significant hoger niveau bereikten dan studenten uit het reguliere programma.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
De resultaten en implicaties van de huidige studie over meerdere jaren met deelresultaten per kennisdomein zullen op het congres gepresenteerd en bediscussieerd worden.
Referenties (max. 2):
1. Van Wijk EV, Donkers J, De Laat PCJ, Meiboom AA, Jacobs B, Ravesloot JH, Tio RA, Van Der Vleuten CPM, Langers AMJ, Bremers AJA. (2024). Computer Adaptive vs. Non adaptive Medical Progress Testing: Feasibility, Test Performance, and Student Experiences. Per Med. Educ. 2024 Jul 26; 13(1):406-416. doi: 10.5334/pme.1345. PMID: 39071727; PMCID: PMC11276406.