Onprofessioneel gedrag van aios. Een analyse van uitspraken over opleidingsgeschillen in de medische vervolgopleidingen

Informatie
Auteurs
G. Olthuis
J.A. Godschalx-Dekker
R. ten Hoopen
S.A. Pronk
W. N. K. A. van Mook
Organisatie
Groene Hart Ziekenhuis
MUMC+
Radboud UMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Het herkennen van disfunctioneren van artsen in opleiding tot specialist (aios) is belangrijk omdat dit nadelig kan zijn voor de veiligheid en de gezondheid van patiënten. Helaas is er nauwelijks onderzoek gedaan naar tekortkomingen van aios in medische vervolgopleidingen in ziekenhuizen in Nederland. Wij wilden weten welk soort tekortkomingen op het gebied van professionaliteit van aios volgens hun opleiders reden was om de opleiding te staken en wat de uitkomst was als aios daartegen procedeerden.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Wij onderzochten de kenmerken van aios die op grond van een beslissing van hun opleider de opleiding moesten beëindigen en daartegen procedeerden bij de landelijke RGS geschillencommissie van 2011 tot en met 2020. Deze uitspraken zijn geanonimiseerd en waren online openbaar toegankelijk.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

In de onderzochte periode wendden 61 aios van ziekenhuisspecialismen zich tot de geschillencommissie, omdat de opleider hun opleiding wilde beëindigen. Dit waren aios van snijdende (16), beschouwende (9) en ondersteunende specialismen (36). Van deze aios scoorden er 39 (61%) onvoldoende op professionaliteit, meestal vanwege tekortschietend zelfbewustzijn of onvermogen om van feedback te kunnen profiteren (80%). Minder vaak voorkomend waren problemen wat betreft inzet, integriteit of interactie (<31%).

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Tekortkomingen op het gebied van professionaliteit bij aios van ziekenhuisspecialismen gingen niet over uitzonderlijk gedrag. Meestal was er sprake van remediëring-resistente gedragingen die het vertrouwen in de professie beschaamden. Wij hopen dat deze bevindingen aanmoedigen om meer aandacht te besteden aan het longitudinaal toetsen van professionaliteit in de opleidingen tot specialist, voor nog betere toekomstige zorgverleners.

Referenties (max. 2):

Godschalx-Dekker JA, Mook WNKA van. Dutch dismissal practices: characteristics, consequences, and contrasts in residents’ case law in community-based practice versus hospital-based specialties. BMC Medical Education 24(1) 2024, doi: 10.1186/s12909-024-05106-w.

Godschalx J, Bransen J, Hoopen R ten, Mook W van, Staal H. Leren van twaalf jaar opleidingsgeschillen bij snijdende specialismen. Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde. 2023;32(3):40-44.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee