Ongewenst gedrag: oplossing gewenst- ongewenst gedrag op de werkvloer: naar een veilige leeromgeving in de zorg

Informatie
Organisatie
De Geneeskundestudent
Congres
2023
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

De afgelopen jaren is in de maatschappij veel aandacht voor veiligheid op de werkvloer. Echter ervaart nog steeds één op de vijf werknemers ongewenst gedrag op het werk. De zorg is een kwetsbare sector: verpleegkundigen en artsen maken met respectievelijk 51 en 50 procent deel uit van beroepsgroepen die het vaakst te maken krijgen met ongewenst gedrag1.Het gaat hierbij om verbale agressie, fysiek geweld, pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of bedreiging.

Ongewenst gedrag zorgt voor een onveilige leer- en werkomgeving. Bij coassistenten is het leerproces sterk afhankelijk van andere zorgprofessionals.Zij vormen hierdoor een kwetsbare groep voor ongewenst gedrag. Mogelijk zijn coassistenten terughoudend in het melden van ongewenst gedrag uit angst voor een nadelig effect op hun carrière. Juist in de geneeskundeopleiding is het daarom van belang om aandacht te besteden aan ongewenst gedrag en een veilige werkomgeving. De Geneeskundestudent (DG) nam tussen november 2021 en januari 2022 een enquête af onder 2347 respondenten, waarvan 1490 coassistenten. Hieruit blijkt dat 17,1% van de coassistenten (n=219) het afgelopen jaar een vorm van ongewenst gedrag heeft meegemaakt. Het merendeel van de incidenten is afkomstig van andere zorgprofessionals (79,7%; n=262), zoals medestudenten, ANIOS/AIOS, specialist, begeleider of een andere zorgverlener. Slechts in 20,1% (n=66) van de gevallen is het gedrag afkomstig van patiënten of diens naasten. Ruim 53% van de interne incidenten (53,8%, n=716) wordt niet gemeld 2.

Tijdens deze rondetafel sessie zal DG haar resultaten omtrent ongewenst gedrag en een veilige leer- en werkomgeving voor coassistenten toelichten. Ook zal zij, middels een interactieve discussie en waargebeurde casuïstiek, zoeken naar oplossingen specifiek gericht op de aanpak van de bron, aanspreekgedrag en het maken van meldingen. Er zal hierin onderscheid gemaakt worden tussen ongewenst gedrag vanuit patiënten en ongewenst gedrag tussen zorgmedewerkers onderling. Daarnaast worden deelnemers gevraagd na te denken over beleidsoplossingen en hoe te handelen bij het meemaken van ongewenst gedrag.

Doel:

Deelnemers bezitten na de sessie kennis over ongewenst gedrag in de zorg,de vormen ervan, incidenten onder geneeskundestudenten en barrières in het melden van ongewenst gedrag.Daarnaast worden oplossingen voor het bespreekbaar maken en het melden van ongewenst gedrag besproken.Aan de hand van discussies krijgen de deelnemers handvatten om ongewenst gedrag op de werkvloer aan te pakken.

Doelgroep:

Geneeskundestudenten, opleiders, artsen, vertrouwenspersonen.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Deze interactieve rondetafel sessie bestaat uit een korte presentatie over de nieuwe enquêteresultaten over ongewenst gedrag.Daarna is er gelegenheid voor een discussie en gaan we in gesprek over mogelijkheden om geneeskundestudenten en andere zorgprofessionals een veilige leeromgeving te garanderen.

Referenties (max 2.):

Centraal Bureau voor de Statistiek.Meeste ongewenst gedrag in zorg- en welzijnsberoepen.2019;Available at: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/05/ meeste-ongewenst-gedrag-in-zorg-enwelzijnsberoepen.

De Geneeskundestudent.Onderzoeksrapport Ongewenst gedrag.2022.[Publicatie verwacht december 2022].

Max aantal deelnemers :

30

Beschrijving van de interventie/innovatie:
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Referenties:
Trefwoorden:
Wijze van presentatie:
Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee