‘Nothing about us, without us’: de eerste uitkomsten van het internationaal onderzoeksconsortium naar onderzoek naar actieve patiëntparticipatie in Interprofessioneel bacheloronderwijs

Informatie
Auteurs
D.N. Mulder
M.A. van Bokhoven
M.H. Bosveld
Organisatie
Universiteit Maastricht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Het veranderend zorglandschap, waarin vergrijzing, ontgroening en toenemende multimorbiditeit een steeds prominentere rol spelen, vereist meer mensgerichte en geïntegreerde zorg. Het is van belang onze toekomstig zorgprofessionals hierop voor te bereiden door passend onderwijs te bieden. Een geschikte oplossingsrichting is het integreren van interprofessioneel onderwijs en actieve patiëntenparticipatie. Dit leidt tot meer empathische studenten, die beter kunnen samenwerken en de zorg beter kunnen aanpassen aan de individuele zorgvraag van de patiënt (1).

Instellingen uit Europa en Canada hebben de krachten gebundeld en zijn het PULPIT-project gestart, gesubsidieerd door Erasmus+ programma van de Europese Unie. Het doel is om het bacheloronderwijs van verschillende zorgopleidingen te verbeteren door middel van de integratie van actieve patiëntenparticipatie en interprofessioneel onderwijs (2). Met het onderzoek verkennen we de huidige status van dit type onderwijs, inventariseren we best practices en verkennen we de percepties van studenten, docenten en patiëntvertegenwoordigers. Op basis hiervan wordt onderwijsmateriaal ontwikkeld en gedissemineerd.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Er is mixed-methods onderzoek uitgevoerd in Nederland, België, Slovenië, Portugal en Canada. Allereerst is er een vragenlijst verspreid onder studenten en academische stafleden om inzicht te krijgen de status van interprofessioneel onderwijs en actieve patiëntenparticipatie. Daarnaast is er een interviewstudie gedaan met koplopers uit het onderwijsveld. Tot slot zijn er focusgroepen gehouden in Nederland, België, Slovenië en Portugal om de perspectieven van docenten, studenten en patiëntvertegenwoordigers over dit onderwerp kwalitatief te verkennen.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Dit abstract wordt ingediend als lopend onderzoek. De eerste data-analyse toont rijke inzichten in interprofessioneel onderwijs met patiëntenparticipatie. Zo is er veel draagvlak voor dit onderwijs, waarbij de meerwaarde door alle stakeholders wordt erkend. Wel valt op dat er verschillen zijn tussen de deelnemende landen, zoals een twijfelachtige houding over de haalbaarheid van beide concepten bij instellingen waar er nog niet met dit onderwijs gewerkt wordt. De patiëntvertegenwoordigers uit de verschillende landen zijn erg gemotiveerd om deel te nemen en zo de zorg voor andere patiënten te verbeteren.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Vanuit de eerste resultaten blijkt dat interprofessioneel onderwijs met patiënten nut heeft en er veel interesse is in dit onderwijs, maar dat er veel barrières worden gezien. Randvoorwaardelijkheden, zoals draagvlak van de verschillende instellingen en goede voorbereiding van patiënten, studenten en docenten kunnen de implementatie vergemakkelijken.

Referenties (max. 2):

1. Nowell L, Keogh B, Laios E, Mckendrick-Calder L, Molitor WL, Wilbur K. Public participation in healthcare students’ education: an umbrella review. Health Expect. 2024; 27:e13974. doi:10.1111/hex.13974

2. Ferreira R, Leal M, Mateus E, Gosak L, Bosveld M, Kline C. Letter to the Editor: Best Practices on Public and Patient Involvement in Interprofessional Healthcare Education. Health Expect 2024 (accepted). doi:10.1111/hex.70053

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee