Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Het succes van de zorgverleners van de toekomst wordt bepaald door de kracht van hun netwerk. Netwerken zijn dé sleutel tot innovatieve samenwerking, een leven lang leren, werkplezier en hoogwaardige patiëntenzorg in een steeds complexere zorgomgeving. In de gezondheidszorg en binnen onderzoek naar onderwijs is samenwerking binnen netwerken niet meer weg te denken. Toch kan de één zijn netwerk makkelijker inzetten dan de ander om zijn doelen te bereiken1. Professionals zijn zich vaak niet bewust van hoe ze kunnen leren van de diversiteit tussen en binnen hun netwerken2, terwijl daar juist veel kansen voor kennisontwikkeling en innovatieliggen. In deze workshop werpen we onze blik op het professionele netwerk, specifiek op hoe we kunnen leren van verschillen in netwerken.
Doel:
Inzicht geven in diversiteit binnen jouw professionele netwerk en het netwerk van een ander en hoe je van deze verschillen kan profiteren. We zullen aan de hand van praktijkvoorbeelden en de literatuur advies geven over hoe je jouw netwerk kan inzetten voor het verbeteren van onderwijs en patiëntenzorg.
Doelgroep:
Docenten, studenten, onderwijskundigen, curriculumontwikkelaars, opleiders en onderzoekers die willen leren hoe ze kunnen profiteren van diversiteit tussen en binnen hun netwerken.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Deelnemers worden in kleine groepjes ingedeeld op basis van functie (docenten, studenten, onderwijskundigen, curriculumontwikkelaars, opleiders en onderzoekers) en gaan op zoek naar welke connecties zij zelf hebben die overlappen met die van anderen. Vervolgens zullen de deelnemers hun netwerk op papier visualiseren met telkens een specifieke opdracht om verschillen in het netwerk te identificeren. Denk aan verschillen in carrièrefase, frequentie van contact en sterkte van connecties. Tussen de verschillende opdrachten zal koppeling met de literatuur worden gemaakt. De workshop eindigt gezamenlijk met praktische aanbevelingen over hoe je van de verschillen tussen en binnen netwerken kan leren.
Referenties (max 2.):
1. Burt R.S. Structural Holes and Good Ideas. American Journal of Sociology 110, no. 2 (2004): 349–99. https://doi.org/10.1086/421787.
2. Geeraerts K, Van den Bossche P, Vanhoof J, Moolenaar N. Intergenerational professional relationships in elementary school teams: A social network approach. Frontline Learning Research. 2017;5(2):78-98.
Max aantal deelnemers :
25