Naar een actievere rol voor medisch onderzoek in klimaat- en gezondheidsuitdagingen

Informatie
Auteurs
L.A. De Jonge - 't Hoen
N. Jansen
Organisatie
Erasmus MC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Trans-disciplinair onderzoek binnen de medische opleidingen om te anticiperen op de nadelige impact van de klimaatcrisis op de volksgezondheid.

Doel:

De doelen van deze workshop:

nadenken over de rol van medisch onderzoek binnen de klimaatcrisis,

reflecteren op nut en noodzaak van het uitvoeren van maatschappelijk relevant onderzoek en de rol/taak van de individuele onderzoeker hierin;

op multidisciplinaire wijze komen tot het formuleren van een transdisciplinaire en maatschappelijk relevante onderzoeksvraag;

reflecteren op de eigen onderzoeksmethode en mogelijkheden van transdisciplinair werken binnen de eigen onderzoeksafdeling

Doelgroep:

Onderzoekers, docenten en projectleiders met een interesse in impactvol onderzoek.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Als gevolg van klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en andere wereldwijde milieuveranderingen is onze volksgezondheid in gevaar. In Nederland kunnen we de negatieve impact op de gezondheid op de korte en middellange termijn nog gedeeltelijk opvangen, maar de gezondheidsrisico’s in lage-lonen- landen zijn vele malen groter. Deze landen zijn kwetsbaarder voor klimaatveranderingen vanwege o.a. beperkte adaptatiemogelijkheden en een tekort aan (financiële) middelen om onderzoek te doen.

De welvaart van rijkere landen is al eeuwenlang verbonden met een grotere ecologische voetafdruk, waardoor zij grotendeels verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering die de gezondheid in andere delen van de wereld bedreigt.

Gezien deze feiten mag je verwachten dat we al volop in actie zijn gekomen, maar binnen het medisch onderzoek is dat nog niet het geval. Ondanks de ongelofelijke hoeveelheid kennis over de impact van menselijk handelen op het klimaat en beschikbare oplossingen, blijft effectieve crisisbestrijding uit. Dit roept de vraag op: voldoen onze huidige wetenschappelijke methoden nog? Is het niet tijd om binnen de medische opleidingen de focus te verleggen op transformatief onderzoek? En in hoeverre vraagt deze situatie om minder conservatisme en meer activisme?

Wij dagen bestaande systemen van onderzoek en onderwijs uit door te zoeken naar benaderingen die de samenwerking tussen verschillende disciplines en belanghebbende bevorderen. Met als doel het faciliteren van transformatief onderzoek: collaboratieve onderzoekbenaderingen die gericht zijn op actie en impact en bijdragen aan het realiseren van een planetaire gezonde samenleving.

In deze workshop verken je samen het potentieel van een dergelijke transdisciplinaire aanpak, waarbij wetenschappelijke, maatschappelijke, politieke en economische partners betrokken zijn in het onderzoeksproces. Dit resulteert in diepgaandere inzichten en het ontwikkelen van oplossingen die daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht.

Referenties (max 2.):

KNAW rapport ‘Planetary Health. An emerging field to be developed. 2023
Finnerty, S et al. Scientists’ identities shape engagement with environmental activism. Nature. 08 May 2024​

Max aantal deelnemers :

35

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee