Mind Your Gap: Studenten opleiden in perspectief nemen

Informatie
Auteurs
I. van Hout
T. van Kempen
Organisatie
Erasmus MC
LUMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Zorgprofessional zijn is méér dan alleen veel weten van geneeskunde, farmacie, fysiotherapie etc. Bij de zorgverleners van morgen denken we aan zorgprofessionals ook een belangrijke rol vervullen op thema’s als duurzaamheid, diversiteit, maatschappij en veiligheid.
Veel opleidingen proberen aandacht te geven aan deze thema’s m.b.v. van projecten of competentiegericht opleiden. Deze vormen van onderwijs kosten vaak veel organisatie, tijd en geld.
Bij de studie Klinische Technologie hebben we een ervaringsgerichte en student-gestuurde leerlijn ontwikkeld voor Bachelorjaar 1 om hier op een slimme manier invulling aan te geven. Tijdens dit projectonderwijs worden complexe medische of med-tech onderwerpen op interactieve wijze aangeboden. Studenten leren om diverse perspectieven in te nemen, sociale en ecologische verantwoordelijkheden te onderzoeken, maar vooral ook het ontdekken van de eigen motieven en waarden die daarachter schuilgaan. Het didactisch concept is gestoeld op een innovatieve onderwijsmethodiek van de TU Berlijn die werkt met vrij beschikbare lessen die in een reeks geplaatst kunnen worden (‘bouwstenen’). Studenten ontwerpen vervolgens nieuwe bouwstenen die de docent kan inzetten voor het volgende jaar, waardoor het onderwijs op deze snel veranderende thema’s altijd up-to-date blijft. Doordat het onderwijs door ouderejaarsstudenten kan worden gegeven, valt het onderwijs goed en relatief goedkoop te organiseren.Het biedt ons de gelegenheid om onderwerpen als diversiteit, duurzaamheid, veiligheid en maatschappelijk bewustzijn op een betekenisvolle wijze vroeg in de opleiding te introduceren.
Relevantie: De unieke systematiek van deze leerlijn is zonder meer interessant voor alle opleidingen die competentiegericht onderwijs willen creëren.. Door de gemaakte bouwstenen met elkaar te delen kunnen we makkelijk onderwijs van elkaar overnemen. We willen inventariseren of er behoefte is aan een groep in het Nederlandse taalgebied om de gemaakte bouwstenen uit te wisselen.

Doel:

Leerdoelen:

Aan het eind van de workshop hebben de deelnemers kennis gemaakt met ons innovatieve onderwijs. Ze hebben zelf ervaring opgedaan met één van de onderwijsvormen en nagedacht over de mogelijke toepassingen in hun eigen curriculum.

Doelgroep:

Onderwijskundigen, docenten Bachelor en Master

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Na een korte introductie ervaren de deelnemers zelf één van de bouwstenen van het projectonderwijs Mind Your Gap: er wordt geoefend met het innemen van perspectieven en het afwegen van belangen in een dilemma. Dit dilemma raakt aan één of meerdere thema’s van duurzaamheid, maatschappij, veiligheid en diversiteit. Daarna volgt reflectie op de opdracht en delen we onze ervaringen in het organiseren van competentiegericht en student-gestuurd onderwijs. We maken een vertaling naar de eigen onderwijspraktijk. Aan het eind hebben de deelnemers heel concrete handvatten gekregen om soortgelijk onderwijs te ontwerpen.

Referenties (max 2.):

Max aantal deelnemers :

30

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee