Methoden van evaluatie van ethiekonderwijs in het geneeskundecurriculum en de relevantie voor de (door)ontwikkeling van het onderwijs: een scoping review

Informatie
Auteurs
E.M. Doedes
G.A.M. Widdershoven
M. Diepeveen
M. van den Hoven
S. Gerritsen
Y. Voskes
Organisatie
Amsterdam UMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Onderwijs in medische ethiek is een belangrijk onderdeel van de geneeskundeopleiding. De laatste jaren zijn er verschillende reviews gepubliceerd over het ethiekonderwijs in het medisch curriculum. Uit de review van Souza & Vaswani (2020) blijkt dat ethiekonderwijs niet altijd systematisch geëvalueerd wordt. Daarnaast is er grote variëteit in vraagstelling en methoden en is niet altijd duidelijk op welke manier evaluaties gebruikt worden om het onderwijs zelf te verbeteren. Literatuur vanuit de health professions education (HPE) laat zien dat de focus van de evaluatie zich in de loop der jaren heeft verplaatst van het meten of een onderwijsprogramma werkt, naar inzicht in hoe het werkt, en waarom (Haji, Morin & Parker, 2013). Tot op heden is er geen overzicht van het soort vragen dat gesteld wordt bij de evaluatie van ethiekonderwijs, de onderzoeksopzet en methoden die gebruikt worden en de mate waarin de evaluatie gebruikt wordt voor de (door)ontwikkeling van het onderwijs. In deze studie wordt onderzocht hoe ethiekonderwijs in de bachelor en master van het geneeskundecurriculum geëvalueerd wordt, en hoe de methode van evaluatie zich verhoudt tot de (door)ontwikkeling van het ethiekonderwijs.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Middels een scoping review wordt de evaluatie van ethiekonderwijs in het geneeskundecurriculum in kaart gebracht. Eind 2024 zal een systematische zoekactie plaatsvinden in databases als PubMed, Embase en ERIC, in samenwerking met een informatiespecialist. Studies worden geïncludeerd die ethiekonderwijs (een cursus, specifieke methode, of toetsing) in de bachelor en/of master van het geneeskundecurriculum hebben geëvalueerd onder studenten. Studies die alleen betrekking hebben op docenten, of gaan over medische ethiek buiten het geneeskundecurriculum, worden geëxcludeerd. Titels en abstracts worden gescreend door twee onafhankelijk onderzoekers. In Excel wordt een overzicht gemaakt van belangrijkste studiekarakteristieken van geïncludeerde studies, waarna thematische analyse en beschrijvende statistiek plaatsvindt.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

De scoping review zal een overzicht geven van de manier waarop het medisch ethiekonderwijs geëvalueerd wordt, en hoe de methode zich verhoudt tot de (door)ontwikkeling van het ethiekonderwijs. De resultaten zullen op het congres gepresenteerd worden, en op basis van de resultaten worden aanbevelingen gedaan voor de praktijk.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Hoewel specifiek gericht op het ethiekonderwijs in het geneeskundecurriculum, is de evaluatie van het onderwijs een belangrijk thema voor alle disciplines binnen het medisch onderwijs. Inzichten die opgedaan worden vanuit deze scoping review, zijn mogelijk ook bruikbaar voor andere vakgebieden.

Referenties (max. 2):

Haji, F., Morin, M. P., & Parker, K. (2013). Rethinking programme evaluation in health professions education: beyond ‘did it work?’. Medical Education, 47(4), 342-351.

Souza, A. D., & Vaswani, V. (2020). Diversity in approach to teaching and assessing ethics education for medical undergraduates: A scoping review. Annals of Medicine and Surgery, 56, 178-185.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee