Mentorprogramma voor translationeel onderzoekers die de brug slaan tussen onderzoek en kliniek

Informatie
Auteurs
A.B.J. Prakken
H.V.M. van Rijen
M. Lesterhuis
N.J. Brandenburg
S. ter Meulen-de Jong
Organisatie
UMC Utrecht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Translationeel onderzoek in de gezondheidszorg richt zich op het overbruggen van de kloof tussen wetenschappelijke ontdekkingen en hun toepassing in de klinische praktijk. Translationeel onderzoekers, vaak arts-onderzoekers of biomedici met een klinische focus, maken de vertaalslag tussen klinische behoeften en onderzoeksvragen en zetten de onderzoeksresultaten om naar klinische oplossingen. Zij hebben vaak zowel verantwoordelijkheden in de kliniek als in het onderzoek en het onderwijs. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, zoals tijdstekort en het moeten prioriteren. Deze uitdagingen leiden tot een afname in het aantal professionals in dit veld, terwijl deze groep hard nodig is in het veranderende landschap van de gezondheidszorg (1).

Er is daarom behoefte aan ondersteuning voor translationeel onderzoekers (1,2). Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een online, internationaal en interactief mentorprogramma. Het programma zet in op het verhogen van de zelfeffectiviteit van translationeel onderzoekers (d.w.z. het vertrouwen in eigen bekwaamheid) en het bereiken van hun doelen.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Het mentorprogramma begint met een online cursus waarin mentees (beginnende translationeel onderzoekers) en mentoren (senior translationeel onderzoekers) tools aangereikt krijgen voor een succesvolle mentor-mentee relatie. Na matching met een mentor vinden er een jaar lang periodieke (online) 1-op-1 mentorsessies plaats.

Het onderzoek evalueert de impact van het programma op de zelfeffectiviteit van de mentees met betrekking tot:

1) een zelfgekozen leerdoel; 2) het beter kunnen combineren van hun werkzaamheden in verschillende domeinen; en 3) het maken complexe beslissingen die hiermee samenhangen. Zelfeffectiviteit wordt longitudinaal gemeten via vragenlijsten. Na één jaar worden interviews afgenomen om inzichten te verkrijgen in de factoren die zelfeffectiviteit van de deelnemers beïnvloeden.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Tijdens het congres wordt de opzet van het mentorprogramma en de studie besproken. Daarnaast delen we de voorlopige resultaten van het eerste deel van het vragenlijstonderzoek.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Het mentorprogramma en de uitkomsten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan het opleiden en behouden van een nieuwe generatie (arts-)onderzoekers die de brug vormen tussen onderzoek en kliniek.

We verwachten met deze poster kennis te kunnen uitwisselen en feedback te krijgen op zowel het onderzoek als deze flexibele en online vorm van mentoring, die hopelijk bijdraagt aan de ondersteuning en weerbaarheid van de nieuwe generatie zorgprofessionals.

Referenties (max. 2):

(1) Kools F. Navigating Translational Medicine in Academia: How Can Translational Scientists Be Rewarded and Supported in Their Careers?. Utrecht University, 2024. 293 p. doi: 10.33540/2246

(2) Yin HL, Gabrilove J, Jackson R, Sweeney C, Fair AM, Toto R. Sustaining the Clinical and Translational Research Workforce. Academic Medicine. 2015;90(7):861-5.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee