Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
In het zorgonderwijs van de toekomst heeft ontwikkelingsgerichte toetsing, waaronder programmatisch toetsen, een steeds groter aandeel. Binnen programmatisch toetsen ontvangen studenten op verschillende producten of uitgevoerde taken feedback. Deze feedback is low-stake en heeft een lerende functie. De high-stake (zak/slaag) beslissing vindt pas op een later moment plaats op basis van de geaggregeerde feedback door een commissie van experts. Binnen een dergelijke constructie is het belangrijk dat studenten voldoende, relevante en concrete feedback vragen en ontvangen. In veel opleidingen helpt een mentor of coach de studenten om de feedback te duiden en hun ontwikkeling te sturen. Er is al onderzoek gedaan naar het feedback zoekend gedrag van studenten vanuit het studentenperspectief en vanuit een docentenperspectief. De rol van de mentor of coach is echter onderbelicht gebleven. Daarom hebben we een onderzoek uitgevoerd binnen het Leernetwerk Programmatisch Toetsen met daarin de volgende onderzoeksvragen:
* Welke interventies passen mentoren of coaches in hun onderwijsactiviteiten toe om feedbackzoekend gedrag van studenten te stimuleren?
* Welke interventies passen coaches toe om studenten te leren om voldoende feedback te vragen en om een goede feedbackvraag te stellen?
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Mentoren of coaches van vier verschillende opleidingen zijn individueel via een semigestructureerde vragenlijst geïnterviewd. De vier opleidingen variëren van bachelor-hbo (Open-ICT HU, Toegepaste biologie HAS), master-hbo (Toetsdeskundige Fontys) en master-wo (Geneeskunde VU). Per opleiding zijn 3 á 4 mentoren of coaches bevraagd. De vragenlijst bestond uit 7 vragen en is gebaseerd op het Teacher feedback literacy competency framework (Boud & Dawson, 2023).
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De interviews zijn inmiddels afgerond en de eerste resultaten zijn geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt dat mentoren en coaches verschillende strategieën gebruiken om studenten tot feedback zoekend gedrag aan te zetten. Doordat we het onderzoek uit hebben gevoerd in verschillende contexten, zien we deze ook gereflecteerd in welke strategieën de mentoren of coaches toepassen.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
De resultaten van dit onderzoek hebben implicaties voor het trainen van mentoren of coaches. Het is daarom ook goed om bij implementatie van programmatisch toetsen hier bij voorbaat al over na te denken.
Referenties (max. 2):
Boud, D., & Dawson, P. (2021). What feedback literate teachers do: an empirically-derived competency framework. Assessment & Evaluation in Higher Education, 48(2), 158–171. https://doi.org/10.1080/02602938.2021.1910928